29 Iun. 2017 20:04 Valentina Postelnicu

Iohannis, către coaliția PSD-ALDE: Nu ați știut să guvernați! Terminaţi cu ţopăiala fiscal-bugetară! / VIDEO&FOTO

Distribuie

Președintele Klaus Iohannis a criticat, joi, la Palatul Cotroceni, în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de către noul Guvern condus de Mihai Tudose, modul în care coaliția de guvernare a gestionat criza politică. Șeful statului a arătat că fostul guvern va rămâne în istorie pentru nefericita Ordonanţă 13, iar coaliţia PSD-ALDE pentru demiterea propriului Guvern, și a atras atenția că România are nevoie de un succes guvernamental. ”Ați băgat țara în criză, pentru că nu ați știut să guvernați!”, le-a transmis șeful statului, care le-a cerut să termine cu ”această țăpăială fioscal-bugetară. 

”Avem mare nevoie de un succes guvernamental. Au trecut abia şase luni de când ne-am întâlnit aici pentru a învesti un guvern PSD – ALDE, după ce au fost câștigate alegerile parlamentare de către această coaliție. O formulă scurtă, foarte scurtă, care ar caracteriza aceste prime şase luni în mandatul coaliției PSD-ALDE ar putea suna: ați băgat țara în criză pentru că nu ați știut să guvernați. Că a fost vina fostului prim-ministru, care nu s-a pus singur acolo, dar din păcate nu a ştiut să plece singur, sau a altcuiva nu este o analiză pe care trebuie să o fac eu sau românii. ”, a spus șeful statului.

El a arătat că moţiunea de cenzură prin care PSD și ALDE a demis propriul guvern reprezintă o noutate în spaţiul european. Potrivit lui Iohannis, faptele rămân și dovadă că această formulă scurtă de concluzii este adevărată este chiar moțiunea de cenzură prin care coaliția și-a demis propriul Guvern și care este o noutate în spațiul democratic european.

”Fostul guvern nu va rămâne în istorie pentru scurtimea mandatului, au fost alții care au avut mandate mai scurte, ci după părerea mea, fostul guvern va rămâne în istorie pentru nefericita Ordonanța 13, iar coaliția PSD – ALDE prin faptul că și-a demis prin moțiune de cenzură propriul guvern”, a mai spus el.

Șeful statului le-a cerut celor din coaliţia PSD – ALDE, dar şi celor de la UDMR să termine cu ”ţopăiala fiscal-bugetară”.

”Stimaţi pesedişti, aldişti, udemerişti, în numele românilor vă rog să terminaţi cu această ţopăială fiscal-bugetară. Taxa de solidaritate. Fiţi solidari cu românii şi guvernaţi responsabil. Vă solicit să guvernaţi în aşa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%. Vă solicit să guvernaţi în aşa fel încât românii să aibă garanţia că Guvernul României apără şi promovează statul de drept. Nu-mi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul Ordonanţei 13. Vă rog să faceţi tot ce este necesar pentru a arăta partenerilor noştri din NATO, din UE, aliaţilor noştri că suntem oameni serioşi, că suntem o ţară serioasă cu toate sincopele politice şi că ştim să ne respectăm angajamentele”, a spus Klaus Iohannis.

Potrivit șefulu istatului, ”unii s-au străduit destul de mult să termine repede această criză”. ”Găsim coaliția cu un nou guvern și, surprinzător, cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunță pentru români, noi impozite. După ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor deja se anunță contramăsuri. Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile. Nu veți mai putea merge în față românilor cu argumentul că acest program de guvernare a fost votat. Este dreptul legitim al coaliției să meargă cu ce program de guvernare dorește în Parlament și dacă obține votul de învestitură, Guvernul se va apuca de treabă dar, în 6 luni, schimbăm de la reduceri de taxe la reintroduceri de taxe, de la creșteri de salarii la taxa de solidaritate. Un astfel de comportament cu certitudine nu se încadrează în ceea ce se numește predictibilitate fiscal-bugetară. Un astfel de comportament guvernamental cu siguranță induce dubii în rândul mediului de afaceri. Dacă va fi sustenabil, nu știm, nu am văzut astfel de calcule”, a mai spus el.

El le-a cerut celor din coaliție să fie solidari cu românii şi să guverneze responsabil.

”Vă solicit să guvernați în așa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%. Vă solicit să guvernați în așa fel încât românii să aibă garanția că Guvernul României apără și promovează statul de drept. Nu-mi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul Ordonanței 13. Domnule Prim-ministru, onoraţi membri ai Guvernului, vă rog să faceți tot ce este necesar pentru a arăta partenerilor noștri din NATO, din Uniunea Europeană, aliaţilor noştri, că suntem oameni serioși, că suntem o țară serioasă, cu toate sincopele politice și că știm să ne respectăm angajamentele. Dovediţi că ştim să respectăm angajamentul de 2% pentru cheltuieli de apărare, aşa cum am promis aliaţilor din NATO. Dovediţi că suntem capabili să ţinem deficitul bugetar sub control, să promovăm investiţii publice şi private, să avem în continuare creştere economică, aşa cum ne-am angajat faţă de partenerii din Uniunea Europeană. Fie ca această a doua încercare de guvernare să aibă mai mult succes decât prima. Eu mi-o doresc, românii şi-o doresc şi pot doar să sper foarte tare că şi dumneavoastră vă doriţi acelaşi lucru. În acest sens, încă o dată, succes!”, a spus în final președintele Iohannis.

Foto: Adrian Manolache

Comentarii