UPDATE 14 septembrie. Pe adresa redacției Libertatea au venit noi precizări din partea sculptorului Olimpiu Petre. Redăm, integral, punctul de vedere al artisului.

Subsemnatul Olimpiu Eli Petre, artist plastic-sculptor,  tărgoviştean, vă transmit acest mesaj din dorinţa de a informa corect opinia publică ,vis -a-vis de anumite informaţii apărute în presă cu ocazia dezvelirii bustului maestrului Ion Dolănescu, în comuna sa natală, Perşinari.Cu această ocazie s-a afirmat că rolul de iniţiator îi aparţine domnului senator Adrian Ţuţuianu.

În realitate ideea şi iniţiativa realizării acestui demers îmi aparţin în exclusivitate mie, domnul senator – pe care de altfel îl admir şi îl respect – având doar meritele de a aproba, promova şi finanţa un astfel de demers. Motiv penrtu care eu ca artist şi ca cetăţean dâmboviţean nu pot decât să-l felicit pentru această acţiune. Dar de aici şi pâna la a i se atribui personal meritele ,,inventării acestui proiect, este o diferenţă.

În realitate ideea mi-a venit în anul 2009, în ziua înmormântarii maestrului Ion Dolănescu, motivat de dragostea şi admiraţia miilor de oameni care l-au însoţit pe ultimul drum.

Dâmboviţean fiind, am fost impesionat de ceea ce am văzut şi astfel am luat hotărârea de a realiza, în piatra sau marmură,un monument închinat nepreţuitului nostru artist, dispărut prematur. Am împărtăşit dorinţa unor jurnalişti din presa dâmboviţeană.

Din nefericire, în acel an am suferit un accident care m-a împiedicat să îmi desfăşor activitatea câţiva ani.

Ideea am continuat-o în toamna anului 2013, când l-am contactat pe primarul comunei Perşinari pentru a-i împărtăşi îniţiativa. Acesta s-a arătat deschis realizării acestui proiect, mărturisindu-mi că este bucuros de iniţiativa mea, ca o completare a acţiunii dumnealui de a-l face cetăţean de onoare al comunei Perşinari pe maestrul Ion Dolănescu şi de a ,,împrumuta numele acestuia, căminului cultural.

Deşi am avut nenumărate convorbiri telefonice, pe acest subiect,cu domnul primar, nu am putut demara acţiunea decât în vara anului 2014, deoarece un astfel de proiect se putea realiza doar cu acordul moştenitorilor, Ionuţ Dolănescu fiind plecat în S.U.A. pentru o perioadă de 6 luni.

Întâlnirea cu Ionuţ Dolănescu a avut loc pe data de 31aug.2014, la casa părintească din Perşinari a maestrului, fiind prezenţi primarul comunei, Marian Bunea cât şi primarul comunei mele Răzvad, care m-a însoţit.Cu această ocazie şi Ionuţ Dolănescu s-a arătat deschis în a mă sprijini pentru realizarea monumentului, promiţându-mi acordul. De acolo am mers la căminul cultural pentru a stabili locul unde am putea amplasa viitorul monument, ocazie cu care am făcut şi nişte fotografii(pe care le-am ataşat acestui material).

Acest proiect nu a putut fi continuat deoarece Ionuţ Dolănescu a plecat din nou în S.U.A. şi în lipsa acodrului scris, promis anterior, primarul nu a putut promova proiectul în consiliul local.(Menţionnez că pentru realizarea bustului unei personalităţi este necesar acordul scris al acestuia sau, după caz al succesorilor acestuia-Cap 11-art.88,al.1 din LEGEA 8/1996).

În anul 2015 nu s-a putut aborda acest subiect întrucât în fam. Dolănescu a survenit decesul bunicii lui Ionuţ Dolănescu.

În toamna anului 2016 în urma unor discuţii telefonice, am fost invitat de către Ionuţ Dolănescu, pentru a relua proiectul, în comuna Perşinari, cu ocazia spectacolului din cadrul festivalului ce cinsteşte memoria maestrului. Evenimentul  ne oferea prilejul de a împărtăşi proiectul şi altor persoane care ne-ar fi putut ajuta la finalizarea acestuia, printre aceştia fiind şi preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, domnul Adrian Ţuţuianu.

Astfel, în prezenţa mai multor primari şi oameni politici, le-am fost prezentat atât eu, cât şi iniţiativa mea .Cu acest prilej, preşedintele Consiliului Judeţean  de atunci a fost de acord şi a promis, chiar pe scena festivalului, că în anul următor, 2017, se va realiza proiectul prin de tabăra de sculptură, al cărui iniţiator era dumnealui. Personal ideea realizarii bustului într-o tabără de creaţie nu mi s-a părut una rezonabila întrucât se dorea o lucrare de o calitate deosebită – lucrarea urmând a fi realizată din piatră sau marmură. I-am menţionat această situaţie domnului director al Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Ionuţ Lăscaie

O astfel de lucrare este greu de realizat la o de tabără întrucât necesită parcurgerea mai multor etape-realizarea unei machete la scară, prin modelare în lut şi turnare în gips; transpunerea acesteia în material definitiv-piatră sau marmură, prin cioplire. Aceste manopere necesită timp, atenţie şi un cadru special-atelier de arte.

I-am menţionat domnului director Lăscaie că personal aş prefera o colaborare cu consiliul local Perşinari, aşa cum am dorit iniţial, având deja experienţa realizării altor lucrări.

În cazul în care se dorea o colaborare cu un alt artist, pretenţiile mele erau doar acelea de a  mi se recunoaşte meritul de a avea ideea şi iniţiativa realizării unui monument al maestrului Ion Dolănescu.

Ulterior domnul Lăscaie nu a mai răspuns apelurilor mele telefonice, eu considerând prin aceasta un refuz de a mai colabora cu mine.

Chiar dacă am aflat din presă că lucrarea a fost realizată cu o firmă dintr-un alt judeţ, nu mă deranjează acest lucru, dimpotrivă. Îi felicit pe cei care s-au implicat în realizarea ei, chiar dacă o parte dintre acestia au dovadă de amnezie în declaraţii. Rămân cu mâhnirea că în urma atâtor eforturi depuse de către mine, ideea şi iniţiativa mea au fost însuşite de către alte persoane, fără să îmi fie menţionat măcar numele.

V-am oferit aceste detalii pentru că lucrez în domeniu de aproximativ 35 de ani şi pentru că îmi respect profesia.

Cei care au colaborat cu mine ştiu că sunt un artist serios şi corect. Însă puţint ştiu faptul că îmi câştig existenţa cioplind cu un umăr care mi s-a dizlocat de numeroase ori, în urma acelui accident.

Le urez tuturor celor implicaţi multă sănătate şi succes în profesiile dumnealor, chiar dacă aceste rânduri s-ar putea sa deranjeze. În speranţa că veţi da curs  solicitării mele de a informa corect opinia publică, vă mulţumesc şi vă asigur de aleasa mea consideraţie.

EXCLUSIV/ ”Ionuț Dolănescu suferă de amnezie”. Un artist reputat i-a propus să realizeze bustul lui Ion Dolănescu și nimeni nu i-a recunoscut meritele

EXCLUSIV/ ”Ionuț Dolănescu suferă de amnezie”. Un artist reputat i-a propus să realizeze bustul lui Ion Dolănescu și nimeni nu i-a recunoscut meritele


Sculptorul Olimpiu Petre s-a revoltat, după ce a aflat că bustul lui Ion Dolănescu a fost dezvelit, zilele trecute, în Perșinari. Artistul din județul Dâmbovița a mărturisit că el a fost cel care a avut ideea realizării unui bust al lui Ion Dolănescu, însă nimeni nu i-a recunoscut meritele.

Ionuț Dolănescu, acuzat de amnezie

Sculptorul Olimpiu Petre
sursă foto: jurnaldedambovita.ro

„Domnul Ionuț Dolănescu îi arogă domnului Țuțuianu (Adrian Țuțuianu, fost președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, n.red), meritele exclusive pentru inițiativa realizării unui astfel de lucrări, iar domnul Țuțuianu automat și le-a însușit (…)„Nu este normal în lumea asta în care toată lumea plagiază, fură, să mi se fure meritul de mă zbate pentru o astfel de lucrare mi se pare prea mult”, a declarat sculptorul Olimpiu Petre (foto), pentru Libertatea.

Artistul din județul Dâmbovița susține că și-a dorit să realizeze un bust al lui Ion Dolănescu încă din anul 2009, când artistul a trecut în neființă. Olimpiu Petre mai spune că a discutat cu Ionuț Dolănescu, fiul regretatului cântăreț de muzică populară, despre acest lucru în urmă cu patru ani.

„Ionuț Dolănescu dă dovadă de amnezie. Uită că am avut numeroase discuții telefonice (despre realizarea bustului, n.red)”, a precizat Olimpiu Petre.

 

În 2016, proiectul părea să se concretizeze pentru că sculptorul obținuse și acordul familiei pentru realizarea operei. Olimpiu Petre a precizat că a discutat cu autoritățile locale despre acest proiect și a așteptat un răspuns din partea Direcției de Cultură a Consiliului Județean Dâmbovița și a Primăriei din Perșinari, localitatea natală a lui Ion Dolănescu.

Bustul lui Ion Dolănescu a fost realizat, însă, de o firmă din Cluj. Olimpiu Petre spune că nu e deranjat de acest fapt, ci s-a bucurat că ideea sa, pe care autoritățile au împrumutat-o, a fost pusă în practică.

Ionuț Dolănescu, acuzat de amnezie

sursă foto: gazetadambovitei.ro

Dezvelirea statuii a stârnit controverse deoarece localnicii cred că creația seamănă prea puțin cu regretatul artist.

 „Nu seamănă. Momentul vieții pe care au vrut să-l imortalizeze a fost neinspirat. L-a luat prea tânăr (…) Ceea ce a încercat autorul acum este o lucrare realizată probabil din perioada tinereții, când apăreau coperțile acelea pe discurile de vinil. Atunci avea o figură foarte greu de imortalizat în sculptură, mai păpușel, mai grăsunel”, a explicat sculptorul.

EXCLUSIV/ ”Ionuț Dolănescu suferă de amnezie”. Un artist reputat i-a propus să realizeze bustul lui Ion Dolănescu și nimeni nu i-a recunoscut meritele

Artistul Ion Dolănescu în videoclipul piesei
sursă foto: captură Youtube

Olimpiu Petre spune că, fără să ceară bani, a realizat chiar și o machetă care reproducea imaginea lui Ion Dolănescu, când artistul avea aproape 50 de ani. Sursă de inspirație i-a fost videoclipul melodiei „Călătorul din drum” (foto).

Sculptorul din Dâmbovița a precizat că ar fi realizat bustul lui Ionuț Dolănescu și fără bani, așa cum a procedat cu cel al regretatului actor Nae Lăzărescu.


EXCLUSIV | Povestea impresionantă a primei femei jandarm din România. S-a înscris la un concurs ca să facă rost de bani pentru fertilizare in vitro

Ar avea datorii mari la cămătari și ar fi fugit din țară! Probleme uriașe pentru un fost jucător de la FCSB
PARTENERI - GSP.RO
Ar avea datorii mari la cămătari și ar fi fugit din țară! Probleme uriașe pentru un fost jucător de la FCSB
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
Playtech.ro
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit  la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Observatornews.ro
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
HOROSCOP
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Știrileprotv.ro
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele