Doi bărbați din sudul Bucureștiului, cartierul Berceni, Teodor Gheorghe, 51 de ani, și Ionuţ Ghiorghe, 39 de ani, au decedat la 10 zile unul de celălalt. Sunt aceiași bărbați care au reclamat că au fost bătuți de polițiști, cu 7 luni în urmă.

Primul bărbat avea cancer pulmonar

Pe 16 martie, a murit Teodor Gheorghe. El s-a stins pe patul de spital, la „Elias”. „Avea cancer pulmonar”, a fost confirmarea obținută de Libertatea din partea soției bărbatului în vârstă de 51 de ani, într-o vizită făcută chiar la domiciliu familiei, care însă nu dorește să ofere niciun alt detaliu.

După 10 zile, pe 26 martie, Ionuț Ghiorghe, celălalt bărbat care a reclamat că a fost victima polițiștilor bucureșteni, a fost găsit mort în locuința unui apropiat. „Cauză neprecizată”, a fost concluzia medicului legist trecută pe certificatul medical constatator al decesului, după efectuarea autopsiei.

Conform unui angajat al INML, „cauză neprecizată” nu este o caracterizare unică în acest caz, ”dimpotrivă, ea se întâlnește în multe situații”.

Duhovnicul bărbatului bătut de polițiștii de la Secția 16 și mort din „cauză neprecizată”: „Mi-a spus că a primit amenințări pe telefon de pe numere necunoscute”
Urmele loviturilor primite de Ionuț
INTERVIU. România și hidrogenul verde: cât este de sustenabil și când îl vom folosi pentru transport și încălzire? „Nu ar trebui să crească factura”
Recomandări
INTERVIU. România și hidrogenul verde: cât este de sustenabil și când îl vom folosi pentru transport și încălzire? „Nu ar trebui să crească factura”

„Este o politică impusă de actuala conducere de a trece «cauză neprecizată» în cazurile intens mediatizate. Dosarele se sting din interesul public și, după multe luni, când ajung rezultatele analizelor toxicologice, sau după un an, când se se finalizează și analizele anatomo-patologice, deja nu mai interesează cazul pe nimeni și devine o simplă știre inofensivă”, a explicat pentru Libertatea un legist din cadrul Institutului de Medicină-Legală Mina Minovici din București.

Acesta a dat ca exemplu cazul jurnalistei Cristina Țopescu, unde expertiza medico-legală a fost finalizată pe 13 februarie 2021, la un an și o lună de la deces.

Ameninţări de pe numere necunoscute

Preotul Dragoş Frîncu a fost duhovnicul, dar şi prietenul lui Ionuţ. După episodul cu bătaia încasată de la poliţişti, cei doi s-au întâlnit pe 26 octombrie 2020, de Sf. Dimitrie, şi au stat mai mult de vorbă.

„Mi-a spus că a primit nişte ameninţări pe telefon, de pe numere necunoscute”, mărturiseşte preotul. „Nu mi-a zis ce conţineau aceste ameninţări şi nici eu n-am intrat în detalii. Mi-a mai spus și că într-o zi, când mergea pe trotuar, o maşină s-a apropiat de el şi a claxonat foarte tare, şi amândoi am fost de părere că asta putea fi un fel de atenţionare, adică să se potolească şi să renunţe la proces”.

MApN anunță că a găsit „elemente ale unei posibile drone”, în Insula Mare a Brăilei. Imaginile surprinse de localnici | VIDEO
Recomandări
MApN anunță că a găsit „elemente ale unei posibile drone”, în Insula Mare a Brăilei. Imaginile surprinse de localnici | VIDEO

Dragoș Frîncu l-a încurajat însă pe Ionuţ să nu se dea bătut. „Pe el, nu bătaia l-a durut”, spune  preotul, „pentru că era băiat de cartier, a şi bătut, a şi luat pumni în gură. Pe el, cel mai tare l-a durut umilirea la care l-au supus poliţiştii”.

Cronologia unei nopți violente

În seara zilei de luni, 31 august 2020, Ionuţ Ghiorghe a mers cu prietenul lui, Teodor Gheorghe, de 51 de ani, în zona parcului bucureştean Carol. Au băut bere, iar spre miezul nopţii au plecat, pe jos, spre casele lor. În apropiere de gura de metrou „Eroii Revoluţiei”, cei doi au intervenit în apărarea unui bărbat ce fusese oprit la un filtru de poliţie, pentru că nu purta mască.

Ionuţ şi Teodor le-au reproşat poliţiştilor că nici ei nu au măşti de protecţie, şi atunci a început totul. Unul dintre oamenii în uniformă l-a înjurat pe Ionuţ, iar el a răspuns la fel.  Bărbatul a declarat, în faţa anchetatorilor şi a presei, că a fost trântit la pământ, apoi i s-au pus cătuşe la mâini şi a fost închis într-o maşină de poliţie, unde i s-a pulverizat spray paralizant în ochi.

Prietenul lui, Teodor, a fost şi el încătuşat şi aruncat pe bancheta din spate a unei ale mașini, o autospecială, peste nişte jante. Maşinile au plecat apoi în direcţii diferite. Teodor a fost dus în cartierul Ferentari şi abandonat acolo. Ionuţ a ajuns pe un câmp, în apropiere de Jilava, unde poliţiştii l-au lovit cu pumnii, cu bocancii şi cu tonfele. 

Cum încearcă avocații lui Mario Iorgulescu să-l scape de pedeapsa la 13 ani de închisoare. „Suferă de leziuni cerebrale din copilărie”
Recomandări
Cum încearcă avocații lui Mario Iorgulescu să-l scape de pedeapsa la 13 ani de închisoare. „Suferă de leziuni cerebrale din copilărie”

34 de urme de lovituri a notat, în certificatul medico-legal, legistul care l-a examinat pe Ionuţ, la patru zile după ce el a fost agresat de poliţiştii de la Secţia 16.

Ionuț a fost descălţat şi bătut la tălpi, iar unul dintre poliţişti i-a luat telefonul şi l-a aruncat. „Cel mai şocant a fost a fost că poliţistul în vârstă (n.r. – Viorel Şeicaru) a urinat pe mine şi mi-a zis: «Uite ce poate să-ţi facă Poliţia Română!»”, declara Ionuţ Ghiorghe, la începutul lunii trecute, la Antena 3. 

L-au bătut până şi-a cerut iertare, apoi l-au abandonat pe câmp. Era trecut de ora 2.00 noaptea. „Atunci i-a sunat telefonul, iar el s-a târât, l-a găsit şi a răspuns. Era prietenul lui, care voia să vadă unde este”, spune tatăl lui Ionuţ.

A doua zi, spre seară, bărbatul bătut de poliţişti a început să se simtă rău. Avea dureri la cap şi în tot corpul. A sunat la 112, iar SMURD-ul l-a dus la Spitalul Bagdasar, care a anunţat poliţia.

Fusese diagnosticat cu depresie, care i se accentuase după bătaie

Cele două victime locuiau în cartierul Berceni, la 10 minute una de cealaltă. Ionuţ Ghiorghe trăia într-un apartament mic, cu două camere, de la parterul unui bloc din cartierul bucureştean Berceni. Divorţase şi avea doi copii de care era foarte ataşat, spune tot tatăl, care indică pozele cu cei mici, de pe pereţii din dormitor. Și un raft al bibliotecii, plin de cărţi cu poveşti.

Lângă ele sunt icoanele din care Ionuţ improvizase un mic altar, în faţa căruia se ruga în fiecare zi. 

După divorţul de acum 3 ani, Ionuţ a fost diagnosticat cu tulburări de depresie, spune tatăl lui, Gheorghe Ghiorghe. „Se mai îndreptase. Dar după bătaie, starea lui s-a agravat. Au început să-i tremure mâinile, nu mai putea să doarmă. Fusese lovit de poliţişti şi cu picioarele în cap”, povestește tatăl tânărului.

Duhovnicul bărbatului bătut de polițiștii de la Secția 16 și mort din „cauză neprecizată”: „Mi-a spus că a primit amenințări pe telefon de pe numere necunoscute”
Tatăl lui Ionuț

Nu avea bani de avocat

Pe 3 septembrie 2020, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 a fost deschis in rem (n.r. – cu privire la faptă) un dosar penal, 6202/P/2020, „având ca obiect comiterea infracţiunii de purtare abuzivă”, pentru care Codul Penal prevede pedepse cu închisoarea de la o lună la 8 luni sau cu amendă.

Multă vreme, Ionuţ nu a ştiut ce se întâmplă cu acest dosar. „Nu avea avocat”, spune tatăl lui. „Toţi îi cereau bani în avans, câte 20 de milioane, chiar şi 50 de milioane de lei”. După ce a început pandemia, Ionuţ se descurca greu cu banii şi era ajutat de părinţii lui. Terminase o şcoală de bucătari şi lucrase înainte într-un restaurant care s-a închis, iar în ultima vreme nu-şi găsise decât joburi temporare, în construcţii sau ca paznic la un spital. Nu-şi permitea să angajeze un avocat.

A dus procurorului hainele pe care urinase polițistul

După trei luni de cercetări, la 14 decembrie 2020, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, „având în vedere complexitatea cauzei”, spun procurorii, într-un răspuns oficial remis ziarului Libertatea. 

Pe la începutul acestui an, Ionuţ i-a dus procurorului hainele în care el fusese îmbrăcat în noaptea cu bătaia. Şi pe care urinase poliţistul. Le păstrase într-o pungă, acasă, considerând că sunt probe cu care poate demonstra că nu minte. „S-a întors cu ele acasă. Şi apoi, nu l-a mai contactat nimeni, iar el a crezut că nu se mai întâmplă nimic şi le-a spălat”, spune tatăl lui Ionuţ. 

Faptul că hainele, cu urmele de urină ale omului legii, n-au fost fost păstrate pentru un eventual proces i-a scăzut și mai mult curajul, spune tatăl lui.

„Voia să renunţe şi să-şi retragă plângerea. Şi din cauza banilor, că îi cereau avocaţii foarte mult, şi de frică”, mărturiseşte Gheorghe Ghiorghe. Îmi zicea «Tată, n-am cum să-i înving p-ăştia»”.  

Ce probe au adunat procurorii

Pe 3 martie 2021, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a anunţat că 9 agenţi de poliţie de la Secţia 16 Poliţie au fost acuzaţi de lipsire de libertate în mod ilegal, tortură şi, respectiv, complicitate la tortură.

În cele 6 luni, conform răspunsului primit de la Parchet, procurorii au audiat persoanele vătămate, martorii şi inculpaţii, au dispus analiza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere video, au făcut reconstituirea faptei şi au adunat acte medicale şi medico-legale. 

Duhovnicul bărbatului bătut de polițiștii de la Secția 16 și mort din „cauză neprecizată”: „Mi-a spus că a primit amenințări pe telefon de pe numere necunoscute”

„La hemoragie digestivă nu poate fi vorba de «cauză neprecizată»”

Vineri, pe 26 martie, Ionuţ a ieşit cu câţiva prieteni în cartier, să bea o bere. A plecat de acolo intempestiv şi a mers acasă, iar în jurul orelor 20.30 şi-a sunat un prieten, spunându-i că se simte rău.

Ionuţ era „distrus moral”, spune tatăl lui. Făcuse şi COVID, o formă uşoară, pentru care urmase tratament la domiciliu, însă boala îl slăbise. 

A mers la prietenul pe care-l sunase şi, în scurt timp, starea lui s-a agravat. „Bolborosea, nu mai putea să vorbească, mi-a zis prietenul acesta, iar apoi a vomitat o baltă de sânge. Erau cheaguri”, povestește tatăl lui Ionuţ.

„Dacă bărbatul a pierdut un litru de sânge prin vomă, înseamnă că acesta a suferit o hemoragie digestivă și atunci știm ce a cauzat decesul. Nu poate fi, în niciun caz, «cauză neprecizată». Prin restul de analize trebuie să se stabilească ce anume a provocat hemoragia digestivă”, a precizat sursa de la INML pentru Libertatea.

Duhovnicul bărbatului bătut de polițiștii de la Secția 16 și mort din „cauză neprecizată”: „Mi-a spus că a primit amenințări pe telefon de pe numere necunoscute”

Poliţia Capitalei a deschis un dosar în care efectuează acum cercetări, pentru a lămuri împrejurările în care a murit Ionuţ Ghiorghe. La 30 martie, poliţiştii i-a predat lui Gheorghe Ghiorghe telefonul mobil şi portmoneul fiului lui. 

„L-am rugat pe ministrul de interne, atunci când m-a sunat să vorbească cu mine: «indiferent că e în dauna familiei mele, că ziceţi ba că a luat narcotice, ba că a murit de o boală incurabilă, nu vreţi să lămurim problema mai repede? E şi spre binele poliţiei, că scapă de o acuză de omor». Şi ministrul Bode mi-a zis atunci: «Domle, aveţi dreptate. Vom încerca»”, a spus tatăl lui Ionuț.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Actorul din Las Fierbinți care a slăbit 10 kilograme de la plâns. A ajuns la psiholog
FANATIK.RO
Actorul din Las Fierbinți care a slăbit 10 kilograme de la plâns. A ajuns la psiholog
Tulburător ce i-a spus Mirel tatălui său, care l-a vizitat în arest. I-a vorbit despre victima lui, Andreea: "de fată..." Gestul imediat al bărbatului
Viva.ro
Tulburător ce i-a spus Mirel tatălui său, care l-a vizitat în arest. I-a vorbit despre victima lui, Andreea: "de fată..." Gestul imediat al bărbatului
Poftiți la conacul Adelei Popescu, e aproape gata! «Tadaaam! Eu efectiv mor de plăcere. Foarte mulțumită». Poze noi de la moșie
Libertateapentrufemei.ro
Poftiți la conacul Adelei Popescu, e aproape gata! «Tadaaam! Eu efectiv mor de plăcere. Foarte mulțumită». Poze noi de la moșie
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
GSP.RO
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
Documentarul de pe Netflix despre misterele aurului din Transilvania. Ce comori sunt ascunse în România
FANATIK.RO
Documentarul de pe Netflix despre misterele aurului din Transilvania. Ce comori sunt ascunse în România
A omorât un om în urmă cu 26 de ani și spera că va rămâne nepedepsit. Nu se aștepta la o asemenea trădare, după atâția ani
Știrileprotv.ro
A omorât un om în urmă cu 26 de ani și spera că va rămâne nepedepsit. Nu se aștepta la o asemenea trădare, după atâția ani
Adela Popescu, primele imagini din casa de la Șușani. Vedeta își construiește o căsuță de vacanță ca-n povești la Vâlcea! Foto
Unica.ro
Adela Popescu, primele imagini din casa de la Șușani. Vedeta își construiește o căsuță de vacanță ca-n povești la Vâlcea! Foto
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
"A început şi pe aici să dea. Treaba groasă cu ruşii ăştia". Localnicii din Frecăţei, speriaţi de drona prăbuşită la 7 km de Brăila
Observatornews.ro
"A început şi pe aici să dea. Treaba groasă cu ruşii ăştia". Localnicii din Frecăţei, speriaţi de drona prăbuşită la 7 km de Brăila
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii au nevoie de o foarte bună organizare, în care interesele lor să fie pe primul loc, dar nu interesele imediate
HOROSCOP
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii au nevoie de o foarte bună organizare, în care interesele lor să fie pe primul loc, dar nu interesele imediate
RECOMANDĂRI