Răsturnare de situație în cazul violențelor din 10 august. Jandarmeria acuză lovitură de stat și a depus plângere la DIICOT

Jandarmeria Română a sesizat, marți, DIICOT cu o plângere penală în care sunt acuzate fapte de împotriva ordinii constituționale în cazul protestului din 10 august, ceea ce se traduce prin faptul că în zece august s-ar fi încercat o lovitură de stat.

Plângerea Jandarmeriei a fost făcută în ziua în care ministrul Internelor, Carmen Dan, răspundea în fața parlamentarilor în cazul moțiunii simple.

Jandarmeria invocă în documentul depus procurorilor DIICOT că faptele prezentate în cuprinsul plângerii ar dovedi faptul că a fost încălcat articolul 397 alineatul 2 din Codul Penal.

Articolul invocat de instituție se referă la „Acţiuni împotriva ordinii constituţionale” iar alineatul 2 prevede că „Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

În prezent procurorii au deschis mai multe dosare penale de cercetare, principalul fiind dosarul aflat la Secția Parchetelor Militare din PICCJ unde procurorii militari verifică informațiile din peste 700 de plângeri depuse până în prezent.

Alte dosare penale care privesc cazurile punctuale ale unor persoane violente extrase de Jandarmerie din mulțime dar și a bărbatului care a sustras pistolul jandarmeriței bătute în timpul protestelor se află la Parchetul Tribunalului București dar și la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.

Citește și REPORTAJ/ Fără mâini și picioare, dar învață la o școală obișnuită. Lecția de viață a unei fetițe orfane din Vaslui

Mai multe articole