„Extirpați-vă din cap ideea că sunteți jurnaliști de meserie”, scrie jurnalista într-o postare pe Facebook din 29 septembrie, seara în care Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al educației.

Mona Dîrțu precizează că mesajul său este „pentru toți amploaiații din media care au găzduit în ultimele patru zile toate elucubrațiile și contorsiunile logice ale plagiatorului Sorin Cîmpeanu – fără să-i pună o singură întrebare inteligentă, fără măcar să prezinte publicului, succint, probele, fără s-o invite pe Emilia Șercan să-și spună punctul de vedere în emisiuni.

Jurnalistă din redacția Emiliei Șercan, către Digi 24, Realitatea și RTV: „Sunteți niște slugi ale politicienilor”
Jurnalista Mona Dîrțu. Foto: facebook.com/mona.dirtu

Sunteți niște slugi ale politicienilor. Niște instrumente. Niște impostori. Murdăriți această meserie frumoasă, necesară, făcută în numele publicului și pentru public, exact la fel cum toți plagiatorii și fraudatorii care fac legea în universități – și legile țării, desigur – murdăresc meseria profesorilor și a cercetătorilor onești; a acelor oameni care transpiră în fața ecranului, scriind și rescriind; care trudesc în biblioteci neîncălzite să-și documenteze lucrările științifice; care sunt deștepți și buni și integri – și uite că sunt puși în aceeași oală cu baronii care s-au înstăpânit peste universități și fură munca altora, colecționează funcții și diplome, împart favoruri lacheilor lor și se fac politicieni, mutilând legile și luând oxigenul, energia și speranța oamenilor buni care vor să crească, să inoveze, să descopere, să-i învețe pe alții”, continuă jurnalista.

„O afacere de partid”. Mai mulți angajați din ICR acuză nereguli la „un concurs cu dedicație”. Jurista a intrat în concediu medical, ca să nu semneze
Recomandări
„O afacere de partid”. Mai mulți angajați din ICR acuză nereguli la „un concurs cu dedicație”. Jurista a intrat în concediu medical, ca să nu semneze

Jurnalistă de meserie e Emilia Șercan, «this better angel of our nation» – nu voi; voi sunteți niște amploaiați în media care lucrează în funcție de ordinul pe unitate.

Jurnalista Mona Dîrțu:

Ziarista afirmă, de asemenea, că jurnaliști sunt și cei care, după ce Emilia Șercan a publicat probe despre plagiatul lui Sorin Sîmpeanu, „au pus mâna pe telefoane, au dat mail-uri, au cerut reacții de la miniștri, rectori, experți în plagiat etc.; sau au făcut interviuri cu ea; sau au invitat-o să explice pe ce se bazează atunci când susține public că ministrul educației e plagiator, că și-a însușit autoratul unor texte scrise de altcineva; și că, prin legea pe care o promovează, legiferează în interes propriu, auto-amnistiindu-se”.

„Jurnaliști sunt cei care au găsit unghiuri noi ale subiectului. Sau care au scris analize și opinii despre cât de scandalos e că ministrul educației, cel care a șurubărit la legile Educației toată vara, plantând peste tot capcane pro-impostură, să rămână în funcție”, adaugă Mona Dîrțu.

De asemenea, ziarista care îi editează investigațiile Emiliei Șercan amintește că aceasta a continuat să-și facă meseria „și după ce a fost amenințată cu moartea de înalți ofițeri ai statului român în 2019”, „și după ce, în februarie 2022, la o lună după ce a demonstrat plagiatul premierului Nicolae Ciucă, a fost ținta unei operațiuni de kompromat la care complice e însăși Poliția Română”, precum și „în zeci de situații în care i-a fost blocat accesul la informație publică”.

Lovitură la Chișinău: un ziar a pus mâna pe telefonul organizatorului protestelor partidului Șor pentru ”gaz ieftin”
Recomandări
Lovitură la Chișinău: un ziar a pus mâna pe telefonul organizatorului protestelor partidului Șor pentru ”gaz ieftin”

A continuat să-și facă meseria și când a fost denigrată și târâtă în tot felul de conspiraționisme prezentate pe post de «dezbateri» găzduite de «jurnaliști» la posturile TV finanțate de partide (două exemple: Realitatea Plus și RTV). A depus plângeri la CNA, s-a dus la audieri, și-a susținut punctul de vedere și și-a apărat reputația.

Jurnalista Mona Dîrțu, despre Emilia Șercan:

Emilia Șercan a mers mai departe cu investigațiile sale și atunci când „polițiștii și procurorii au îngropat dosarele deschise ca urmare a plângerilor penale pe care le-a depus din februarie încoace pentru hărțuire, violare a vieții private, scurgere de informații nedestinate publicității din Poliția Română” și și-a asumat în continuare „tot acest travaliu monumental – acțiuni în instanță pentru acces la informație, plângeri și procese pentru depistarea și mai apoi condamnarea celor care au amenințat-o cu moartea, plângeri împotriva celor care o hărțuiesc, o intimidează, cereri de acces la dosar, audieri etc.”, mai scrie Mona Dîrțu.

„Bravo. Ați înfrânt”

Jurnalista a remarcat că la o oră după ce Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia, în buletinul de știri de la Digi 24, aceasta a fost a doua știre, prezentată la 15 minute de la începerea jurnalului.

„Bravo. Ați înfrânt”, conchide Mona Dîrțu.

Plagiatul lui Sorin Cîmpeanu

Demisia ministrului educației a venit după ce luni, 26 septembrie, jurnalista Emilia Șercan a arătat, într-o investigație publicată de PressOne că Sorin Cîmpeanu a plagiat într-un curs universitar.

Bucureștiul, locul legat obsedant de planurile lui Putin
Recomandări
Bucureștiul, locul legat obsedant de planurile lui Putin

Totul a începutul în anul 2006, când Cîmpeanu și-a însușit 13 capitole scrise de doi alți autori „ca structură, ca text, ca imagini, ca date prezentate în tabele” dintr-o lucrare apărută în anul 2000, susține jurnalista Emilia Șercan, în PressOne.

Mai mult, Cîmpeanu „și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar”, mai precizează jurnalista.

Numele autorilor originali au fost înlocuite cu numele lui Cîmpeanu în ediția din 2006 în care Emilia Șercan a descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă.

Sorin Cîmpeanu a negat acuzațiile de plagiat, într-o primă reacție precizând că este vorba despre „o încercare de a bloca legile educației”.

„Este un un mod de lucru specific, respectat întocmai pentru îndrumătoare de lucrări practice, pentru îndrumătoare de proiect şi pentru caiete de seminare, lucrări fără ISBN”, a afirmat fostul ministru, motivând trecerea numelui său pe cursul universitar.

Câteva zile mai târziu, într-o declarație la TVR, Cîmpeanu a comparat un curs universitar cu instrucțiunile de la automatul de cafea.

„Neavând drept de autor, nu se poate ceda dreptul de autor, sunt lucruri care trebuie să fie folosite”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Foto: facebook.com/mona.dirtu

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (6)

adriandan75   •   02.10.2022, 17:21

Motto " Tovarăse laborant ,tu mă inveti meserie? Vezi ca drumul de la Iași are si intors!Ai văzut ce a spus tovarăsul secretar,nu mai comentezi si execuți"- Amintiri din Epoca de Aur " Legenda fotografului oficial" Total greșit. Jurnaliștii sunt nici mai mult nici mai puțin niște angajați care trebuie sa urmeze politica trustului de presă adică interesele patronului.In presă este la fel ca-n politică , ai voie să critici ,dar la sfârșit tot la linia dictată de partid trebuie sa te intorci.Dacă ești prea radical ai toate șansele sa fi exclus.Eu n-am auzit de un jurnalist in Romania să fie 100% independent .Toți au fost slugi si argați pe la patroni,cei bătrâni au slujit inclusiv PCR ul sau Securitatea pe la Scânteia ,Săptămâna etc. Cei care chipurile sunt azi " voci independente" au făcut si ei matrapazlâcuri la greu in tinerețe ca să obțină independența financiară necesară unui jurnalist.Unul când era manager inghițea precum pelicanul reclamă guvernamentală de la falimentarul CFR sau CET,altii din presa sportivă chefuiau cu infractorii din " lotul transferurilor"prin nu stiu care " Trattoria".Așa că a fi jurnalist independent in România este o utopie. PS. Precum 95% din academicienii acestei țări care prin tăcerea si lașitatea lor au tolerat plagiatele ,la fel au făcut si jurnaliștii , s-au complăcut in situația asta - " In God we trust!"- 100$

digiserv.ro   •   02.10.2022, 15:19

USR-ista , NE-USR-ista... Plagiatorii NU AU CE CAUTA in functii de conducere si nu trebuie sa aiba putere de decizie si sa dea inapoi toate veniturile realizate pe baza acestor titluri si diplome false... In orice tara civilizata un plagiator este eliminat din politica in secunda doi din momentul cand este dovedit ca plagiator...

Jumbo   •   02.10.2022, 13:04

Sercan *** e userista, nu? Ghinea, Voiculescu, Fritz, *** procurorii care manaresc dosarele de ani de zile.... Hai curaj, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

În 1983, a decis să fugă în SUA și s-a angajat ca femeie de serviciu. Au trecut 40 de ani de atunci, incredibil cu ce se ocupă acum Ileana
GSP.RO
În 1983, a decis să fugă în SUA și s-a angajat ca femeie de serviciu. Au trecut 40 de ani de atunci, incredibil cu ce se ocupă acum Ileana
ȘOC! Cine este femeia care a stat în dreapta lui Klaus Iohannis la parada de 1 decembrie. Ce s-a întâmplat cu Carmen Iohannis
Playtech.ro
ȘOC! Cine este femeia care a stat în dreapta lui Klaus Iohannis la parada de 1 decembrie. Ce s-a întâmplat cu Carmen Iohannis
S-a aflat cine este MARELE câștigător Chefi la cuțite, sezonul 10
Viva.ro
S-a aflat cine este MARELE câștigător Chefi la cuțite, sezonul 10
Judecătorul Gabriel Apostol a murit în drum spre Spitalul Floreasca. Magistratul și-ar fi injectat benzină în vene
Observatornews.ro
Judecătorul Gabriel Apostol a murit în drum spre Spitalul Floreasca. Magistratul și-ar fi injectat benzină în vene
Mesajul Rusiei de Ziua Națională a României. Ce le transmite Moscova românilor de 1 Decembrie
Știrileprotv.ro
Mesajul Rusiei de Ziua Națională a României. Ce le transmite Moscova românilor de 1 Decembrie
Schimbări în Codul Muncii. Ce noi drepturi au angajații și cum pot beneficia de zile libere
FANATIK.RO
Schimbări în Codul Muncii. Ce noi drepturi au angajații și cum pot beneficia de zile libere
Şocul pe care l-a avut o călugăriţă când i-a cerut lui Gigi Becali să facă o donaţie: ”Nici apă nu mi-a dat”
Orangesport.ro
Şocul pe care l-a avut o călugăriţă când i-a cerut lui Gigi Becali să facă o donaţie: ”Nici apă nu mi-a dat”
Horoscop 2 decembrie 2022. Vărsătorii sunt înconjurați de oameni, ca de obicei, dar nu spun ce au pe suflet
HOROSCOP
Horoscop 2 decembrie 2022. Vărsătorii sunt înconjurați de oameni, ca de obicei, dar nu spun ce au pe suflet
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer
PUBLICITATE
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer