Mergi direct la conținut »
Legea “sinecurilor”. Cum sunt administrate instituţiile statului, fără concurs, prin împuternicire
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Legea “sinecurilor”. Cum sunt administrate instituţiile statului, fără concurs, prin împuternicire

Legea “sinecurilor”. Cum sunt administrate instituţiile statului, fără concurs, prin împuternicire

Instituţiile publice şi autorităţile din România pot fi administrate sau conduse de persoane care nu au dat concurs pentru posturile respective. Metoda se numeşte “împuternicire” şi este aplicată cu avizul unei instituţii conduse politic, aflată în curtea Guvernului.

De Cătălin Doscaș,

Statutul funcţionarilor publici, care asigură managementul funcţiilor publice şi cel al funcţionarilor publici, este reglementat de o lege din 1999.

Potrivit acesteia, “exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere vacante (…) se realizează prin promovarea temporară a unui funcţionar public care îndeplineşte condiţiile de studii şi de vechime în specialitatea studiilor pentru ocuparea funcţiei publice”.

Cu alte cuvinte orice angajat eligibil din cadrul instituţiei sau autorităţii poate fi numit direct în postul respectiv, fără a da concurs, doar prin semnătura şefului de instituţie direct ierarhic. Sau, în termeni mai specifici, prin semnatura ordonatorului de credite care decide, în ultimă instanţă, dacă scoate sau nu la concurs postul respectiv.

Avizul de la Centru

Numirea fără concurs în funcţii de conducere se face cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, o autoritate guvernamentală care a fost transferată, recent, de la Ministerul de Interne, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice, alături de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice şi Inspectoratul de Stat în Construcții. Aceste schimbări, prin care instituţiile sunt subordonate direct ministrului Paul Stănescu, s-au făcut printr-o Hotărâre de Guvern adoptată pe 15 februarie 2018.

Gorjeanul infectat de coronavirus contrazice autoritățile: „Toată lumea spune numai prostii„
Recomandări

Gorjeanul infectat de coronavirus contrazice autoritățile: „Toată lumea spune numai prostii„

 

La capitolul “funcţionărime”, textul ordonanţei stabileşte, între altele, că Ministerul Dezvoltării “asigură, prin structurile de specialitate din subordine, aplicarea strategiei și a programului de guvernare în domeniul managementului funcției publice și al funcționarilor publici, formarea și perfecționarea pregătirii profesionale specializate în administrația publică”.

Hotărârea nr. 51/2018 privind organizarea și funcționarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Conducerea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici este asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat care, la rându-i, este ajutat de un vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat. Ambii sunt numiţi prin decizia prim-ministrului, la propunerea ministrului Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice.

Ce a pățit o femeie după ce s-a vindecat de coronavirus. Primul caz din lume!
Recomandări

Ce a pățit o femeie după ce s-a vindecat de coronavirus. Primul caz din lume!

 

În prezent, instituţia care dă avize pentru numirea fără concurs a funcţionarilor pe diverse posturi din administraţia publică este condusă de Vasile-Felix Cozma, care este secondat de Andreea Arcan, fiica senatoarei PSD de Neamț Emilia Arcan. Numele Andreei Arcan a ajuns în atenţia opiniei publice în 2017, la scurt timp după numire. Mai exact până să ajungă înalt funcţionar al statului român, aceasta a avut o carieră în televiziune, pornind de la proba costumului de baie, în care a fost pusă să prezinte vremea.

Concursuri vs. instituţii publice

În România, potrivit Registrului Naţional al Instituţiilor Publice, există peste 41 de mii de astfel de entităţi. Printre acestea se numără primării, direcţii municipale, agenţii judeţene sau inspectorate. În acest moment, potrivit site-ului Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, sunt scoase la concurs, la nivel naţional, 98 de funcţii de conducere şi 28 de funcţii de execuţie.

Copil de 5 ani, găsit lângă bunicul mort de coronavirus. Cutremurător ce le-a spus polițiștilor: „Bunicul mi-a zis să nu plec, că e...„
Recomandări

Copil de 5 ani, găsit lângă bunicul mort de coronavirus. Cutremurător ce le-a spus polițiștilor: „Bunicul mi-a zis să nu plec, că e...„

 

Cotidianul Libertatea a înaintat o solicitare de informaţii biroului de presă al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici cu privire la numărului de posturi la nivel naţional pentru care autorităţile sau instituţiile publice nu au organizat concursuri de recrutare şi pentru care s-au emis avize de ocupare temporară. Până la ora publicării acestui material, reprezentanţii A.N.P.F au transmis că solicitarea de presă se află în lucru.


Autismul se va putea depista încă din primele luni de viață; Proiect de lege privind obligativitatea screeningului la copiii între 0 și 3 ani, depus în Parlament

Close
Închide
  Close