MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Leul a trecut de 4,66 lei. Cel mai slab curs din istorie pentru moneda națională, cauzat de schimbarea Guvernului. Care sunt efectele

Distribuie

Leul a depășit pragul psihologic de 4,66 lei pentru un euro și a atins un minim de 4,6614 unități pentur moneda europeană la cursul oficial al Băncii Naționale a României (BNR).

Moneda națională s-a depreciat vineri, după ce joi era 4,6514, scăderea fiind de 0,21%.

În schimb, leul s-a apreciat în fața dolarului american cu 0,18%, moneda SUA ajungând la 3,7984 lei.

Demisia Guvernului și ”Revoluția fiscală”, cauzele scăderii leului

Leul a bifat noi și noi minime istorice în fața euro în toamna anului trecut, odată cu ”Revoluția fiscală” a Guvernului Tudose.

De asemenea, în data de 16 ianuarie ajunsese la un alt minim istoric, după ce premierul Mihai Tudose și-a dat demisia, odată cu pierderea sprijinului politic în PSD.

Efectele deprecierii leului în fața euro

Creșterea euro se vede întâi de toate în scumpiri la alimente, deoarece cea mai mare parte a acestora sunt importate din Uniunea Europeană.

De asemenea, un euro mai mare înseamnă rate mai mari pentru cei cu credite în euro, în special pentru locuinței. De asemenea, creșterea euro duce la majorarea chiriilor exprimate în euro.

Prețuri în euro mai sunt și în cazul locuințelor, deci cei care vor să cumpere apartamente sau case trebuie să plătească mai mult. În fine, tot în euro este și prețul autoturismelor noi sau al abonamentelor telecom.

Citește mai multe despre BNR și curs leu pe Libertatea.

Comentarii