Libertatea te ajută. ”Casa de pensii nu îmi dă banii câştigaţi în instanţă”

”Am câştigat procesul intentat firmei de construcţii la care am lucrat şi care nu îmi achitase contribuţia la fondul de pensii în perioda 2003-2009. Firma a fost executată silit şi banii pe care îi datora fondului de pensii au ajuns, prin ordin de plată, la Casa de pensii, în anul 2013. Casa de pensii nu îmi dă însă banii, din cauza executorului judecatoresc, care nu a dus execuţia la finalizare. Cum îmi recuperez banii?” (Nicolae Stan, Bucureşti)

Răspunde avocata Alexandra Gabriela Velican – foto ((Alexandra.velican@yahoo.com)

Dacă aţi câştigat în instanţă un litigiu prin care o firmă a fost obligată să vă plătească contribuţiile la bugetul de asigurări sociale, angajatorul va vira sumele datorate direct către Casa de pensii, nu către dvs. În cazul în care sunteţi pensionar, faceţi o cerere de reactualizare a pensiei; în caz contrar, de sumele câştigate în instanţă se va ţine seama la momentul stabilirii cuantumului pensiei. În orice caz, dvs. nu primiţi bani direct de la angajator, în astfel de litigii.

Dacă aveţi de recuperat alte sume de bani de la firma pârâtă, cum ar fi cheltuieli de judecată, acestea vă vor fi virate de către executorul judecătoresc.

Împotriva oricărui act de executare silită se poate formula contestaţie, deci şi împotriva executorului care nu îndeplineşte un act de executare în condiţiile legii.

Mai multe articole