FOTO/ Litoralul este plin de alge după furtuna din ultimele zile de la Marea Neagră. Până acum, au fost strânse peste 1.300 de tone de alge

Litoralul este plin de alge după furtuna din ultimele zile de la Marea Neagră

Litoralul este plin de alge după furtuna din ultimele zile de la Marea Neagră. Turiștii aflați pe litoral sunt nevoiți să treacă prin metri întregi de alge ca să ajungă la apa curată și să facă baie. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanţa, s-a mobilizat și a strâns în trei zile peste 1.300 de tone de alge din staţiunile aflate în sudul litoralului românesc.

În perioada 2 – 4 august, au fost strânse de la linia ţărmului 200 de tone de alge din staţiunea Vama Veche, 520 de tone din Mangalia şi alte 580 de tone din restul staţiunilor aflate în sudul litoralului românesc, respectiv Olimp, Venus, Saturn, Cap Aurora.

Colectarea depunerilor de alge de la linia ţărmului se face manual şi mecanizat cu ajutorul utilajelor din dotare în timpul verii, în fiecare noapte, în intervalul orar 22:00 – 06:00.

„Angajaţii instiuţiei noastre strâng algele depuse pe sectorele de plajă libere de contract (neînchiriate) şi intervin la linia ţărmului în zona sectoarelor închiriate doar atunci când intensitatea fenomenului algal depăşeşete capacitatea operatorilor de a le îndepărta. Pentru reducerea disconfortului produs turiştilor de fenomenul de înflorire algală, A.B.A. Dobrogea – Litoral acţionează în continuare în fiecare seară, în funcţie de necesitate, în medie cu câte 3 echipe de 5-7 de muncitori şi utilaje ( încărcătoare frontale de mare capacitate, tractoare cu remorcă si autobasculante de diferite capacităţi), încercând pe cât este posibil să nu deranjăm localnicii şi turiştii aflaţi în concediu”, au transmis reprezentanții ABADL Constanța.

Aceștia au mai precizat că strângerea algelor se face pe toată linia ţărmului din zona localităţii Năvodari şi până la Vama Veche, numai noaptea pentru a nu crea disconfort turiştilor aflaţi pe plajă în timpul zilei, astfel de lucrări fiind interzise şi din motive de siguranţă. Prezenţa algelor aduse de curenţii marini la ţărmul mării nu este dăunătoare sănătăţii, afirmă reprezentanții ABADL Constanța.

Sura citată menționează că de vină pentru cantitatea imendă de alge de pe plajele litoralului românesc este furtuna din ultimele zile din Marea Neagră. Pe de altă parte, intervenția utilajelor și autospecialelor necesare strângerii algelor este mult îngreunată atât din cauza lipsei căilor de acces, cât și a blocării celor existente de mașinile parcate ilegal.

„Menţionăm că de multe ori, din cauza condiţiilor meteorologice, a valurilor mării, algele aflate în apă nu au putut fi colectate decât atunci când acestea au ajuns la linia ţărmului. Totodată logistica necesară colectării şi transportului algelor de pe suprafeţele de plaje este îngreunată de lipsa zonelor de acces sau de turiştii şi riveranii care blochează căile de acces parcând necorespunzător autoturismele, ceea ce face imposibilă trecerea utilajelor şi a autospecialelor”, au mai precizat reprezentanții instituției sus amintite.

Citește și:

Salarii și de 4.000 de euro pe lună! Bugetarii care aveau ca scop stoparea pestei porcine câștigă de 10 ori mai bine decât un profesor

VIDEO/ În Vama Veche cu cortul… terapeutic. Psihoterapeuții care lucreză pe plajă

<iframe width=”740″ height=”400″ src=”https://www.youtube.com/embed/Ae73zddPKxM” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

<iframe width=”740″ height=”400″ src=”https://www.youtube.com/embed/vOjiu9JJ9Gc” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

Mai multe articole