MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Guvernul dă locuințe de protocol pentru șefii CCR, Academiei Române, Curții de Conturi, CSM și ÎCCJ; Se modifică și chiriile RAAPPS

Distribuie

Guvernul dă locuințe de protocol pentru șefii CCR, Academiei Române, Curții de Conturi ÎCCJ și CSM. Prin Ordonanța de Urgență adoptată miercuri în ședința Executivului, RAAPPS va putea să stabilească valoarea chiriilor, în funcție de criteriile de eficiență, în condițiile în care în prezent, unele chirii sunt mai mici decât cheltuielile de întreținere. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu a precizat că Ordonanța de Urgență prevede, ca linie principală, stabilirea tarifelor în privința închirierii imobilelor RAAPPS. ”Practic, prin modificările de astăzi, aceste sucursale care adminsitratează imobilele statului pot stabili tarifele, le pot actualiza, cu aprobarea CA-ului Regiei, pe criterii de eficiență”, a spus Barbu.
Ordonanța prevede crearea cadrului legal pentru actualizarea nivelului tarifului chiriei, de către consiliul de administrație al regiei, pe baza propunerilor fundamentate ale fiecărei sucursale în parte, astfel încât administrarea bunurilor statului să se realizeze în condiții de eficiență.
”Există imobile ale RAAPPS date în închiriere ale cărei cheltuieli de administrare și întreținere depășeau valoarea chiriei și asta face Ordonanța, actualizează acest tarif”, a mai explicat Nelu Barbu.
ORDONANȚA DE URGENȚĂ pentru stabilirea calculului tarifului lunar al chiriei pe mp care se aplică pentru închirierea locuințelor si terenului aferent acestora, aflate în domeniul public și privat al statului și în administrarea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului
Protocolului de Stat” și pentru modificarea și completarea unor acte normative include mai mulți președinți de instituții publice în lista celor care vor primi locuință de protocol.
Având în vedere importanța deosebită și rolul funcțiilor de preşedinte al Curţii Constituţionale, preşedinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, preşedinte al Curţii de Conturi, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii și președinte al Academiei Române, se impune crearea cadrului legal pentru ca persoanele care ocupă aceste funcții să beneficieze de reședințe oficiale din cadrul fondului locativ de protocol și bunuri mobile aflat în domeniul public al statului și administrarea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului
de Stat”, se arată în Ordonanță.
Cheltuielile de între ţinere pentru energie, gaze, apă, canal, amortizarea şi uzura mijloacelor fixe şi obiectelor de inventar, taxele şi impozitele pe clădiri şi terenuri aferente utilizării reşedinţei oficiale se vor suporta din fondurile Regiei.
Astfel, reşedinţe oficiale vor avea  Preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, primul-ministru, preşedintele Curţii Constituţionale, preşedintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, preşedintele Curţii de Conturi, președintele

Consiliului Superior al Magistraturii, președintele Academiei Române şi persoanele care au avut calitatea de şef al statului român.
Pentru reşedinţele oficiale atribuite persoanelor care au avut calitatea de şef al statului roman, R.A.-A.P.P .S. va încheia cu persoanele beneficiare contracte de folosință gratuită şi contracte de prestări de servicii cu privire la cheltuielile de între ţinere pentru energie, gaze, apă, canal, amortizarea şi uzura mijloacelor fixe şi obiectelor de inventar.
Aceste contracte operează permanent, indiferent dacă imobil ele în cauză sunt sau nu sunt utilizate, iar cheltuielile aferente utilizării reşedinţei oficiale se suporta de către persoanele beneficiare.
Pentru reședințele oficialilor în funcție, cheltuielile de între ţinere pentru energie, gaze, apă , canal, amortizarea şi uzura mijloacelor

fixe şi obiectelor de inventar, taxele şi impozitele pe clădiri şi terenuri aferente utilizării reşedinţ ei oficiale se suportă din
fondurile Regiei.

Citește mai multe despre ordonanta de urgenta și președinte pe Libertatea.

Comentarii