Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Lucrurile marelui actor Radu Beligan, scoase la vânzare de familie. Fotografii rare, mobilă scumpă și trofee

Lucrurile marelui actor Radu Beligan, scoase la vânzare de familie. Fotografii rare, mobilă scumpă și trofee

La nici doi ani de la moartea „meșterului” Radu Beligan, o licitație online va pune în vânzare publică mai multe bunuri care i-au aparținut marelui actor. Printre acestea, mai multe piese de mobilier vechi, dar și numeroase fotografii, cărți de colecție, statuete și manuscrise.

De Florin Ghioca,

Licitația „Viață de artist” scoate la lumină aproape 150 de bunuri pe care moștenitorii marelui actor și fost director al Teatrului Național din București vor să le vândă după trecerea acestuia la cele veșnice. Prețurile de pornire sunt cuprinse între 10 euro, cât ar face o fotografie din colecția personală, și 1500-2000 de euro, cât este estimată o comodă din sec. XIX.

Astfel, cei care doresc să colecționeze din bunurile care i-au aparținut lui Beligan, se pot orienta, în funcție de buget, după bunuri mai ieftine sau mai scumpe. De exemplu, un lot de două fotografii și o carte poștală trimisă de Florin Piersic lui Radu Beligan în 2008 costă 10 euro la prețul de pornire. Tot atât au fost estimate o fotografie reprezentându-l pe Radu Beligan în piesa „Contrabasul”, de Patrick Sϋskind sau o imagine cu „meșterul” și cu Marin Moraru, în timpul reprezentației piesei „Transplantarea inimii necunoscute”, din 1969. O fotografie cu autograf din partea actriței Emilia Popescu este estimată la 15 euro.

De asemenea, celebra imagine a lui Beligan din „O noapte furtunoasă” (1943), având ochelarii pe nas, are un preț estimat de pornire de 100 de euro. În fotografiile scoase la licitație, cu prețuri care variază în jurul sumei de 20 de euro, mai apar nume mari ale teatrului și filmului românesc, printre care Gheorghe Dinică, Adela Mărculescu, Valentin Uritescu, Mihai Fotino, Valeria Seciu, Damian Crâșmaru sau Eugen Cristea. O fotografie cu scriitorul Eugen Ionesco la Paris, în 1963, cu semnătura olografă a acestuia este estimată la 35 de euro.

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului
Recomandări

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Ca piese de mobilier se remarcă o oglindă în stil Renascentist, estimată la 400-600 de euro, o frumoasă comodă sculptată în stil Brâncovenesc, datând de la începutul sec. XX, cu un preț de pornire de 150-250 de euro, dar și biroul simplu al lui Radu Beligan, însoțit de fotoliu de tip Dantesca, din lemn masiv, cu preț variind între 500-800 de euro. Cel mai scump exponat scos la licitație din colecția actorului Radu Beligan este comoda de tip Boulle, în stil Napoleon III, datând din sec. XIX, cu un preț de pornire de 1500-2000 de euro.

Cartea „Parfumuri și culori”, pe care Corneliu Vadim Tudor i-a dăruit-o actorului cu autograf în 2007 este estimată la 15 euro preț de pornire, în timp ce Trofeul Festivalului Național de Teatru „Ion Luca Caragiale”, acordat actorului Radu Beligan în 2003 pleacă de la 35 de euro. Trofeul „International Shakespeare Festival”, Craiova, are și el un preț de plecare de 100 de euro.

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie
Recomandări

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie

Un alt obiect inedit scos la licitație este o broderie liturgică, ce a aparținut lui Adam Beligan, bunicul marelui actor, și care are un preț de pornire de 20 de euro. La același preț a fost scos la licitație și stiloul cu care a scris Radu Beligan, în cutie originală. Celebra sa beretă, brâul său roșu și două dintre papioanele sale vor fi scoase la licitație cu un preț de pornire de 50 de Euro.

Licitația va fi organizată exclusiv on-line de Artmark, pe data de 6 martie.

CITEȘTE ȘI

EXCLUSIV / Povești neștiute din lumea artiștilor, spuse de ”Tati” Stoian Anghel, cel mai vechi organizator de spectacole din România!

REPORTAJ/”Cugireana”, cândva cel mai lung tren din Europa, ducea zilnic 10.000 de navetişti. Acum este scos din circulaţie

Close
Închide
  Close