07 Sep. 2017 14:00

4 lucrări de toamnă în grădină, care îți vor face viața mai ușoară

Distribuie

Indiferent că ai o grădină cu flori, una de legume sau una cu mulți copaci și arbuști, lucrările de toamnă sunt obligatorii, dacă vrei să pregătești vegetația pentru iarnă și să ai o grădină la fel de frumoasă ca până acum, lipsită de boli și dăunători. Toamna sunt esențiale patru lucrări, pe care le poți efectua de la începutul lunii septembrie până în noiembrie sau decembrie, când temperaturile scad sub pragul de îngheț:

 

Tăierea pomilor

 

Tăierile de toamnă sunt obligatorii la pomii fructiferi, dacă vrei să sporești producția de anul viitor. Acestea se fac, de regulă, numai după ce pomii s-au scuturat de frunze. Toamna trebuie înlăturate crengile moarte, cele bolnave, precum și ramurile rupte, care pot deveni un mediu propice de dezvoltare pentru dăunători. Această lucrare se face înainte ca temperaturile să scadă sub 0 grade Celsius. Pentru mai multă eficiență și rapiditate, o astfel de unealtă profesională este cu adevărat salvatoare, pentru că te ajută să economisești timp și să tai cu mai multă precizie ramurile. Ține cont de faptul că pomii care nu sunt toaletați la timp riscă fie să se încarce cu fructe mici, iar anul următor să nu mai rodească deloc, fie să apară fenomenul de uscare timpurie, un proces ireversibil care te va obliga să tai tot pomul.

 

Hidratarea solului înainte de îngheț

 

O lucrare esențială în zonele aride, la câmpie, unde apare seceta vara, iar ploile sunt rare este hidratarea solului. Plantele și pomii nu trebuie să intre în sezonul rece fără să aibă de unde să își tragă apă și nutrienți. De aceea, este important să nu renunți la udarea grădinii toamna. Cel mai bine este să realizezi această operațiune dimineața sau pe înserat, dacă temperaturile sunt în continuare mari, dar pe măsură ce acestea scad, poți uda grădina chiar și la amiază.

 

Aplicarea îngrășămintelor naturale

 

Un sol îngrășat înainte de iarnă va fi un sol roditor și bogat în nutrienți primăvara următoare. Cele mai bune sunt îngrășămintele naturale, iar experții recomandă să le amesteci cu hârtie de ziar sau cartoane. Poți pune bucăți de carton direct pe pământ și să le lași să se descompună pe timpul iernii. Acesta se va dezintegra și va acționa ca un îngrășământ asupra solului. În plus, este o soluție ieftină și la îndemâna oricui, mai ales dacă ai o grădină de mici dimensiuni, pe care vrei doar să o întreții corect.

 

Plantarea unor arbuști sau flori

 

Dacă vrei să plantezi flori, arbuști sau pomi, acesta este cel mai bun moment, înainte ca solul să înghețe. Nu toate florile se pretează plantării toamna, însă cele cu bulbi pot fi puse în această perioadă, astfel încât să aibă suficient timp pentru a-și forma rădăcini puternice, înainte ca temperaturile să scadă dramatic. Totuși, există un risc la plantarea pe timp de toamnă: dacă urmează o iarnă caldă, este posibil ca plantele să crească și să se usuce apoi, dacă urmează o perioadă foarte rece. De aceea, te sfătuim să optezi mai degrabă pentru arbuști și copaci rezistenți, care se adaptează ușor la tipul de sol din zona în care locuiești și la clima de aici.

 

Dacă ții cont de aceste sfaturi și nu aștepți foarte mult timp pentru a-ți pregăti grădina de iarnă, nu numai că îți vei ușura munca din primăvara următoare, dar grădina ta va fi frumoasă și roditoare tot anul.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Uber Images

 

Loading...
Comentarii