12 Ian. 2018 11:42

Ce nu îți spune nimeni înainte să îți deschizi o mică afacere

Distribuie

De la a-ți întemeia propria plantație de legume sau a deveni apicultor, la a deschide o mică afacere de cartier sau propria firmă de consultanță - toate sunt idei la îndemână, pentru care nu ai nevoie de investiții fabuloase. Odată ce treci de primii pași, te vei lovi însă de tot felul de detalii practice, pentru care e posibil să nu fii pregătit, pentru că rareori sunt discutate.

 Dacă te pregătești să îți întemeiezi propria afacere, fie și una de mici dimensiuni, probabil că nu de sfaturi duci lipsă: de la familia care își face griji că primele încercări vor eșua și prietenii care știu ei mai bine', la nesfârșitele articole despre cum îți poți face curaj să pornești pe cont propriu, presărate cu exemple ale unor antreprenori celebri.

Ce uită toată lumea să îți spună sunt câteva aspecte practice, de care te vei lovi la început:

 

  1. Nu alege un domeniu pentru care nu ai niciun fel de experiență. Dacă te-ai decis să produci gemuri, dar rareori intri în bucătărie, sau dacă ai o pasiune pentru modă, dar nu ai pus vreodată mâna pe mașina de cusut, lasă-ți timp pentru a învăța aceste lucruri de bază și abia apoi ia în serios ideea unui business. Chiar dacă altcineva se va ocupa de partea de producție, este important să cunoști întreg procesul.

 

  1. Dacă ai nevoie de ajutor financiar pentru a începe o afacere, cu cât ideea ta este mai interesantă și mai profitabilă, cu atât vei obține banii mai repede. Dacă nu este vorba despre sume cu multe zerouri, cere, mai întâi, ajutorul familiei și prietenilor și abia apoi caută alt tip de finanțare.

 

  1. În primele luni, vei descoperi că nu știi multe lucruri: cum să negociezi o chirie avantajoasă, cum să alegi firma care se va ocupa de curatenie birouri, unde găsești cei mai buni furnizori, cum să angajezi oameni. Nu îți face, însă, probleme: vei învăța totul din mers.

 

  1. Cu excepția situației în care ai deținut anterior o poziție de conducere, la început vei face greșeli în modul în care vei lucra cu angajații sau colaboratorii. Nu este nimic neobișnuit, dar ca să treci de acest hop mai repede, înscrie-te la un curs de management, fie el și online, și angajează un asistent, chiar și part-time, de îndată ce acest lucru va fi posibil.

 

  1. Dacă nu vrei să pornești la drum de unul singur, alege un partener cu care ai o bună relație și căruia îi cunoști modul de lucru. Să îți deschizi o afacere împreună cu cel mai bun prieten nu este întotdeauna soluția ideală: este posibil să descoperi că nu vă înțelegeți la fel de bine când vine vorba despre stilul de lucru, obiectivele pe termen lung și gestionarea banilor.

 

  1. Dacă faci primii pași în direcția propriei afaceri, nu renunța imediat la locul de muncă. Desigur, să ai un al doilea job nu va fi simplu, însă datele arată că multe businessuri de succes au început când fondatorii lor erau, în continuare, angajați. O afacere nouă este expusă multor riscuri, așa că ai nevoie de toate măsurile de precauție, în primă fază.

 

  1. Cei mai buni clienți sunt vechii clienți. Dacă ai mai lucrat în domeniu, înainte să pornești pe cont propriu, știi deja încotro se află cumpărătorii, iar dacă ai dat deja startul noii afaceri și ai avut primii clienți, începe să te gândești la soluții prin care îi poți fideliza.

Sursa foto: Shutterstock.com

 

 

 

Loading...
Comentarii