„Suntem interesați de o conversație pragmatică și substanțială (n.r. – cu Putin). Avem o anume agendă ce privește problemele noastre pe care va trebui să o abordăm. Când se va forma un nou guvern la Chișinău, acesta va începe să lucreze cu guvernul Federației Ruse, inclusiv pentru organizarea unei întâlniri (n.r. – cu Putin.) și asupra unei vizite (n.r. – la Moscova)”, a declarat Maia Sandu pentru Kommersant.

Cât privește problema trupelor staționate în Transnistria, Maia Sandu a subliniat că după rezolvarea problemei în plan intern, ea trebuie negociată în formatul 5+2 de rezolvare a conflictului din regiune.

„Mai este și problema Transnistriei. Probleme foarte importante în acest sens sunt scoaterea muniției de acolo și retragerea trupelor rusești. Acestea sunt probleme importante pe care trebuie să le discutăm. În ceea ce privește soluția conflictului, cred că ar trebui rezolvată aici, în țară. Și apoi această decizie ar trebui discutată cu cei care participă în formatul de negocieri internațional 5 + 2”, a mai spus liderul de la Chișinău.

Maia Sandu a mai subliniat relația bună dintre Republica Moldova și România și a respins provocările făcute în campania pentru alegerile anticipate de partidul AUR.

„Avem o relația sinceră cu România, în ciuda partidelor politice pe care le-ați menționat (n.r. – AUR). Avem relații foarte bune cu România. Există ajutor pe care l-am primit înainte de a deveni președinte și acum, în perioada pandemiei. Niciun partid politic nu poate strica aceste relații, deoarece România îi ajută pe cetățenii Moldovei”, a subliniat Maia Sandu.

De asemenea, Maia Sandu a pledat pentru o relație bună cu NATO în ceea ce privește necesitățile de securitate ale statului, chiar dacă „nimeni nu planifică să schimbe articolul referitor la neutralitate din Constituția Republicii Moldova”.

Citeşte şi:

 De ce e importantă schema completă de vaccinare anti-COVID. Detalii despre eficiența vaccinurilor, pe grupe de vârstă și afecțiuni

 Politico: NATO caută un nou secretar-general. Klaus Iohannis este pe lista posibililor candidați

 Sărbătoare în comuna natală a lui Liviu Dragnea, la trei zile după eliberarea fostului șef al PSD. „Așa s-a nimerit. A băut lumea de două ori”