Mesajul lui Augustin Lazăr pentru Tudorel Toader. „Jocul politic e de așa natură încât trebuie să adopte o anumită cale, care e mai mult politică decât juridică”

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a vorbit despre ordonanța pregătită de ministrul justiției Tudorel Toader prin care deciziile luate de completurile de 5 de la Înalta Curte de Casație și Justiție să poată să fie reluate la cerere. Procurorul general a atras atenția asupra unui principiu de bază al dreptului și anume neretroactivitatea legilor, adică orice decizie nouă care să nu poată fi aplicată faptelor ori altor hotărâri din trecut.

Am auzit și eu despre această intenție de a realiza un proiect de OUG. Nu am văzut acest proiect și mă gândesc că cei care vor lucra la el, dacă va fi materializat, vor trebui să se gândească, să analizeze problematica stabilității raporturilor juridice, pentru că securitatea raporturilor juridice este un principiu constituțional.

Nu putem cu ușurință să umblăm la hotărâri judecătorești care sunt definitive, să creăm în opinia publică o imagine că o hotărâre judecătorească poate fi schimbată după caz și după cum există o orientare sau alta.

Hotărârile judecătorești definitive au putere de lege. Toată lumea trebuie să aibă încredere în ele și cine își va asuma această această răspundere va trebuie să analizeze neretroactivitatea legii penale, să mai analizeze că deciziile CCR dispun pentru viitor. Sunt aspecte foarte sensibile. Este important ca opinia publică să rămână în continuare cu un sentiment de încredere. De acest sentiment de încredere în justiție depinde și legitimitatea sistemului judiciar. Dacă noi într-un an facem într-un fel, anul viitor vom face în alt fel, această legitimitate va fi pusă sub un mare semn de întrebare și noi, totuși, trăim într-o Uniune Europeană în care statul de drept e o valoare esențială iar interferarea puterilor în domeniul de competență al altor puteri nu ar trebui să acționeze în acest mod, separația puterilor în stat este o lege de fier a statului de drept de multe sute de ani” a explicat procurorul general al României, Augustin Lazăr,  într-un interviu Digi24.

„Hotărârile definitive au putere de lege. Deciziile CCR sunt pentru viitor”

„Decizia CCR se aplică de acum înainte iar domnul ministrul anunță OUG care ar revizui sentințele care au fost deja date. Cum se potrivesc cele două? E posibil?” l-a întrebat pe Augustin Lazăr relizatorul emsiunii, Cosmin Prelipceanu

„Legea penală nu retroactivează și asta o știe nu numai Curtea Constituțională, nu numai judecătorii Constituționali, care chiar au o jurisprudență în care atrag atenția asupra acestui fapt. Dacă cineva își face timp să o studieze. Și o știe și domnul ministru. Însă, s-ar părea că jocul politic e de așa natură încât trebuie să adopte o anumită cale, care e mai mult politică decât juridică. Ba, juridică eu aș zice că nu prea este, pentru că va fi foarte, foarte dificil să ne explice cineva cum va explica printr-o notă de fundamentare cineva neretroactivitatea legii penale și cum în acest caz legea penală ar trebui să retroactiveze. Și, apoi, principiul securității raporturilor juridice care este tot un principiu constituțional, este un principiu fundamental în Constituția României, cum ar putea el să fie încălcat în acest caz. Personal eu nu pot înțelege” a adăugat procurorul general al României.


Citește și: VIDEO/ Românii îndrăgostiți de El Camino. Ion și Cornelia Nicolae fac sute de kilometri pe jos în fiecare an ca să se regăsească


Mai multe articole