Moțiune simplă împotriva lui Carmen Dan. Protestele din 10 august, contre între Putere și Opoziție

Moțiune simplă împotriva lui Carmen Dan. Protestele din 10 august și contrele între Putere și Opoziție

Moțiune simplă împotriva lui Carmen Dan. Deputații din Opoziție au cerut demisia ministrului de Interne pentru modul în care a gestionat protestele din 10 august. Carmen Dan a dat explicații ample privind atitudinea jandarmilor, spunând că semnătura prefectului Capitalei a ordinului de intervenție era pur procedurală.

Acuzațiile


Timp de două ore, deputații au dezbătut protestele violente din 10 august. Au depus o moțiune simplă împotriva lui Carmen Dan și i-au cerut demisia din Guvern. Ba mai mult, liderul deputaților PNL a acuzat-o în mod direct.

„Aveți mâinile murdărite cu sângele protestatarilor”, i-a spus Raluca Turcan, în plen.

„Îndrăznește să crezi că românii nu vă mai vor|, le-a transmis și liberalul Răzvan Prișcă, social-democraților.

Un discurs similar și din partea USR.

„Ați orchestrat un act masiv de represiune asupra românilor. O nouă mineriadă. Ați secretizat tot ce se putea și nu se putea”, a spus și deputatul Tudor Pop.

Explicațiile


Carmen Dan a dat o serie de explicații ample privind modul în care au intervenit jandarmii la protestele din 10 august. Ministrul de Interne și-a menținut apărarea Jandarmeriei, dar a venit cu explicații suplimentare.

„În legea privind organizarea adunărilor publice, nu se vorbește despre semnarea ordinului de intervenție, ci despre aprobarea prefectului. Adică să-și exprime acordul, nu să semneze. Să nu vă imaginați că autoritățile cu atribuții au timpul necesar pentru a sta să redacteze toate documentele. Astfel de decizii se iau în mod operativ. Credeți că jandarmii așteaptă să vină prefectul de acasă ca să semneze ordinul? Se oprește timpul în loc în așteptarea ordinului semnat? Nu are importanță din punct de vedere juridic când a semnat acel ordin Prefectul Capitalei”, a spus Carmen Dan, în plenul Camerei Deputaților.

Ministrul de Interne a vorbit atât despre jandarmii agresați, dar și despre abuzurile acestora. Pe lângă actele de violență, despre care Carmen Dan susține că erau acoperite legal, având în vedere mulțimea agresivă, ministrul a explicat și lipsa indicativelor de pe casca unor jandarmi. Ea a spus că au fost doar patru astfel de cazuri.

„Gazele lacrimogene sunt prevăzute în dotarea Jandarmeriei, se utilizează peste tot în lume. Care ar fi fost acele măsuri mai blânde ale jandarmilor? Au fost folosite doar după momentul în care s-a forțat intrarea în Guvern. Este regretabil că intervenția Jandarmeriei a fost și împotriva celor pașnici. V-am spus, îmi prezint scuzele. Dar alții au fost în Piață cu scopul de a fi violenți”, a explicat ea.

Carmen Dan a făcut referire și la „festivalul de plângeri depuse la Parchetul General” și a ținut să sublinieze că și jandarmii au fost vătămați.

„Dacă protestatarii au fost pașnici, cum de jandarmii au fost răniți și au avut zeci de scuturi distruse? În preajmă erau adevărate lupte de stradă. Pot să înțeleg că nu înțelegi semnalele luminoase și că nu cunoști legea, dar când vezi că lângă tine vine un cordon de jandarmi, nu te îndepărtezi?”, a adăugat Carmen Dan.

Moțiunea simplă împotriva lui Carmen Dan, intitulată „Bastoanele PSD peste obrazul democrației românești”, va fi votată miercuri.


Citește și:

Fals în lista lui Firea! Regizorul Chris Simion aduce acuzații grave primarului Capitalei: „Nu am semnat scrisoarea de sprijin, scoateți-mă de pe listă!”

Mai multe articole