Mergi direct la conținut »
Moțiunea prin care PNL cere demisia ministrului Economiei, dezbătută în Camera Deputaților
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Moțiunea prin care PNL cere demisia ministrului Economiei, dezbătută în Camera Deputaților

Moțiunea prin care PNL cere demisia ministrului Economiei, dezbătută în Camera Deputaților

Deputații au dezbătut luni moțiunea simplă pe Economie prin care liberalii cer demisia ministrului Economiei, Dănuț Andrușcă. Votul urmează să fie dat miercuri.

UPDATE 18.00:  Textul moţiunii simple pe Economie dezbătută luni în plenul Camerei Deputaţilor este copiat din moţiunea împotriva ministrului Economiei depusă la Senat, în vară, a afirmat, ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, apreciind că „de data asta aţi reuşit să-mi scrieţi numele corect”, relatează Agerpres.

„Domnule preşedinte! Doamnelor şi domnilor deputaţi! Stimaţi plagiatori din PNL! Folosesc această sintagmă – plagiatori din PNL – pentru că cei 67 de semnatari ai textului pe care îl dezbatem astăzi nu sunt altceva decât nişte plagiatori. PNL este atât de interesat de economia românească şi are atât de mulţi specialişti în economie, încât tot ce au fost în stare să producă a fost un document copy-paste presărat cu una-două delaţiuni sau, ca să le spunem pe nume, una-două şobolăneli. Aproape jumătate din textul de astăzi este copiat din moţiunea adresată împotriva mea la Senat, în vară. Vestea bună este că măcar de data asta aţi reuşit să-mi scrieţi numele corect”, a spus Dănuţ Andruşcă, la dezbaterea documentului.

Răspunzând unor afirmaţii cuprinse în textul moţiunii, Dănuţ Andruşcă a precizat că nu intră în atribuţiile sale, de ministru al Economiei, controlul inflaţiei, iar acest lucru ar fi trebuit să fie cunoscut de iniţiatorii moţiunii.

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”
Recomandări

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”

 

Totodată, şeful de la Economie a menţionat că nici deprecierea monedei naţionale nu ţine de ministerul pe care îl conduce.

„Nu găsiţi, stimaţi colegi, că sunt acuzat de devalorizarea monedei naţionale exact de partidul care l-a promovat senator pe unul dintre cei care au condus atacul speculativ împotriva leului de la finalul anului 2008? Da, mă refer la actualul senator Cîţu, domnul Cîţu, fost economist al unei bănci comerciale. Şi nu este singurul personaj cu afinităţi liberale, fost conducător de bancă comercială care a atacat leul. În cârdăşie cu domnul Cîţu, în 2008, s-a aflat şi Lucian Isar”, a afirmat Andruşcă.

Potrivit acestuia, referirile din moţiune la Legea minelor, Legea apelor şi Legea redevenţelor sunt copiate din textul moţiunii depuse la Senat, atrăgând atenţia asupra faptului că, în data de 18 martie 2018, aceste trei legi au fost preluate de Secretariatul General al Guvernului, acolo unde se află şi acum în vederea armonizării legislative.

Medic ATI din București, către colegii care demisionează: „Spitalele sunt contaminate rând pe rând, dar nu putem să fugim cu toții”
Recomandări

Medic ATI din București, către colegii care demisionează: „Spitalele sunt contaminate rând pe rând, dar nu putem să fugim cu toții”

 

În ceea ce priveşte Transelectrica, aceasta este o companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, care se supune prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, nefiind în atribuţiile ministrului Economiei numirea sau schimbarea directorului unei companii administrate în conformitate cu această ordonanţă.

În altă ordine de idei, Andruşcă a informat că Transgaz, una dintre companiile strategice ale României, a atras în ultimii doi ani fonduri europene în valoare de un sfert de miliard de euro.

„Şi pasajul din moţiune referitor la Fondul Naţional pentru Dezvoltare şi Investiţii este copiat din textul moţiunii dezbătute în iunie la Senat, doar tentativa de glumă cu gospodăria de partid e nouă. În acest context, voi relua răspunsul meu de atunci, pentru că este clar că deputaţii PNL nu vorbesc cu senatorii PNL. De ce, doar Dumnezeul liberalilor poate şti. Aşa cum am spus şi în faţa Senatului în iunie, Fondul Suveran este un proiect care este în apanajul Ministerului Finanţelor Publice. Dar reprezentanţii Opoziţiei ştiu bine acest lucru, pentru că au votat împotriva legii de înfiinţare a Fondului în vară şi mai ales pentru că au contestat la Curtea Constituţională această lege”, a declarat Andruşcă.

Culmea absurdului: Consiliul Județean Iași s-a apucat să dezinfecteze drumuri neasfaltate. Șeful de CJ: “Dezinfectantul are efect și acolo” VIDEO
Recomandări

Culmea absurdului: Consiliul Județean Iași s-a apucat să dezinfecteze drumuri neasfaltate. Șeful de CJ: “Dezinfectantul are efect și acolo” VIDEO

 

Deputații PNL cer demisia lui Dănuț Andrușcă, la aproape patru luni de la momentul în care senatorii au respins moțiunea simplă împotriva ministrului Economiei.

„Economia ţării este în impas. Fără viziune, fără reguli, fără strategii, economia naţională este o barcă în derivă. Dar Guvernul PSD/ALDE îşi continuă activitatea pe două planuri, cea prezentată public, pe canalele media obediente şi cea reală, resimţită în buzunarele fiecărui român. Cu toate avertismentele trase de noi, Guvernul îşi continuă triumfalist marşul spre criza economică anunţată de o inflaţie scăpată de sub control, un buget golit de promisiuni tot mai greu de onorat, un mediu de afaceri îngrijorat şi pesimist, companii de stat lăsate fără bani de investiţii şi datorii externe în creştere. Incompetenţa mai are un pas si falimentează România!”, se arată în moţiunea simplă împotriva ministrului Economiei, intitulată „Dănuţ Andruşcă sau cum să destabilizezi deliberat economia României. Incompetenţa falimentează România!”, conform Agerpres.ro.

Dănuț Andrușcă, ministrul ”greu de vorbit”. Cum a reușit să evite, din nou, ședința Parlamentului

Deputații PNL susțin că, la nouă luni de când a fost învestit în funcția de ministru al Economiei, nu se observă progrese privind soluționarea problemelor portofoliului.

„Dacă e să fim cinstiţi, nici pe dumneavoastră nu v-am observat, în afara gafelor, bâlbelor sau umorului involuntar care v-au însoţit puţinele ieşiri publice. Sunteţi un ministru care dă fiori şi când tace şi când lipseşte! Activitatea din industrie s-a apropiat de zero în august, cel mai slab nivel din februarie, creşterea economică se topeşte în inflaţie şi aşteptările managerilor pentru următoarele şase luni rămân pesimiste”, precizează liberalii în textul moţiunii.

PNL cataloghează activitatea ministrului Andrușcă drept „una catastrofală”.

„Domnule ministru, datele şi constatările prezentate sunt suficiente, chiar şi pentru cineva mai puţin familiarizat, pentru a concluziona: economia românească nu duduie ci scârţâie, că mai are doar puţin şi se gripează. În ceea ce priveşte activitatea dumneavoastră, domnule ministru Andruşcă, în fruntea Ministerului Economiei, aceasta poate fi catalogată drept una catastrofală prin aport. Rolul dumneavoastră este unul pur decorativ, iar gradul de mobilizare este limită către zero”, mai spun liberalii.

Deputații PNL mai susţin că „Dănuţ Adruşcă reprezintă o frână pentru domeniul economic” şi l-au acuzat pe acesta de blocarea legii redevenţelor, legii minelor şi legii apelor minerale, pentru care PSD şi-a asumat responsabilitatea prin programul de guvernare.


Citește și Tolo: Biserica a întrebat, creștinii au răspuns! Rezultatul referendumului, o lecție de toleranță pe care credincioșii o oferă preoților


 

Close
Închide
  Close