Mergi direct la conținut »
A murit după ce a așteptat doi ani un transplant. Călin Farcaș a strâns 200.000 de euro pentru operație, dar statul nu i-a dat nicio șansă
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > A murit după ce a așteptat doi ani un transplant. Călin Farcaș a strâns 200.000 de euro pentru operație, dar statul nu i-a dat nicio șansă

A murit după ce a așteptat doi ani un transplant. Călin Farcaș a strâns 200.000 de euro pentru operație, dar statul nu i-a dat nicio șansă

Un tânăr de 29 de ani a murit așteptând în zadar un transplant de plămâni. Călin Farcaș ar fi putut fi operat în străinătate, dar statul român nu a prelungit acordul încheiat cu Eurotransplant. El reușise să strângă din donații suma de 200.000 de euro și aștepta actele pentru a fi operat în India, dar din păcate, a fost prea târziu. Birocrația și nepăsarea l-au ucis. Avocatul Poporului a pornit abia acum o anchetă.

De Mihai Niculescu,

Călin Farcaş aştepta de peste 2 ani un transplant de plămâni. Fusese diagnosticat cu o boală extrem de rară: hipertensiune pulmonară, o boală foarte rară care îi afecta vasele de sânge din interiorul plămânilor. În ultimii doi ani a fost dependent de un aparat de oxigen şi ţintuit într-un scaun cu rotile. Alături de familie, prieteni şi zice de braşoveni a protestat în faţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, în luna aprilie. A cerut accelerarea procedurilor de transplant din România.

Împreună trebuie să tragem un semnal de alarmă faţă de sistemul nostru de sănătate, care, în timp, a ajuns la acest stadiu, să nu îţi mai poată acorda ajutorul de care ai nevoie. În această situaţie sunt eu acum, dar mâine poate fi oricine, acesta este crudul adevăr, deşi nu mi-aş dori ca cineva să treacă prin ce trec eu acum. Cerem două lucruri simple, garantate de Constituţia României: dreptul la viaţă şi dreptul la sănătate. Eu unul am de gând să lupt până în ultima clipă“, spunea Călin, la protestul din luna aprilie, potrivit adevărul.ro.

Tânărul a încercat să se trateze în străinătate, dar cele mai multe clinici l-au refuzat pentru că România nu mai are un acord cu Eurotransplant. A reuşit să strângă 200.000 de euro, dar în lipsa acordului operaţia nu se putea face în Europa. S-a optat pentru India, dar a murit până să fie gata toate actele a fost prea târziu.

În România sunt în acest moment 35 de persoane care aşteaptă un transplant pulmonar.

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”
Recomandări

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”

 

Ministrul Sănătății Sorina Pintea nu-și explică de ce a murit Sorin

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, nu poate să explice de ce a murit Călin Farcaș. Oficialul susține că România are un acord valabil cu Eurotransplant dar marea problemă este că nu se găsesc organe. Sorina Pintea spune că Farcaș primise acceptul pentru transplant într-o țară UE și nu își explică de ce s-a ajuns în situația să fie prea târziu ca să fie salvat. „Da, din păcate, a fost prea târziu pentru el”, a spus ministrul sănătății.

Este foarte trist. Răspunsul la întrebarea de ce a murit este… cam imposibil de dat în acest moment, dar vă pot da detalii legate de acest aspect. România are un protocol valabil cu Eurotransplantul. România chiar a cedat doi plămâni Eurotransplantului, pentru că nu erau compatibili cu pacienții înscriși pe listele din România. Avem un ordin care spune că pacienții care nu pot fi transplantați în România din cauza complicațiilor se pot transplanta în străinătate. Din informațiile pe care le am, Călin Farcaş a fost evaluat săptămâna trecută la Sf. Maria și i s-a dat acceptul de transplant în străinătate”, a declarat la Digi24 ministrul Sorina Pintea.

Medic ATI din București, către colegii care demisionează: „Spitalele sunt contaminate rând pe rând, dar nu putem să fugim cu toții”
Recomandări

Medic ATI din București, către colegii care demisionează: „Spitalele sunt contaminate rând pe rând, dar nu putem să fugim cu toții”

 

Sorina Pintea a spus că nu știa de demersurile familie de a fi transportat în India pentru transplant și nu crede că aceasta ar fi putut fi o soluție. Familia strânsese din donații 200.000 de euro. „Eu nu am cunoștință că acest pacient găsise clinică în India, chiar nu știu despre acest aspect și nu știu dacă India ar fi fost soluția”, a răspuns ministrul.

I s-a dat acceptul de transplant în străinătate, categoric în țările Eurotransplantului cu care România are un protocol și cărora România le dă organe, atâta vreme cât ele nu sunt compatibile cu pacienții înscriși pe listele din România.

E un foarte mare semnal de alarmă vizavi de modalitatea în care încurajăm donarea în România. Neîncrederea instalată din urmă cu doi ani a afectat inclusiv viețile pacienților, pentru că neavând organe, este foarte greu să faci transplantul. Reasigurarea Agenției de Transplant este în curs și sper că tot ce s-a întâmplat acum să traga un semnal de alarmă inclusiv celor din centrele de prelevare și care ar trebui să încurajeze donarea de organe. Protocoalele cu Eurotransplant… Se fac eforturi, dar dacă nu există organe, este foarte greu să susții un astfel de protocol”, a explicat ministrul.

Culmea absurdului: Consiliul Județean Iași s-a apucat să dezinfecteze drumuri neasfaltate. Șeful de CJ: “Dezinfectantul are efect și acolo” VIDEO
Recomandări

Culmea absurdului: Consiliul Județean Iași s-a apucat să dezinfecteze drumuri neasfaltate. Șeful de CJ: “Dezinfectantul are efect și acolo” VIDEO

 

Citește și: Tânărul aflat în situația lui Călin Farcaș acuză de pe patul de spital: ”Dosarele noastre medicale stau aruncate undeva și nu interesează pe nimeni”

Chiar și așa, Sorina Pintea nu a putut să se pronunțe asupra faptului că tânărul a murit pentru că nu a găsit un donator.

N-aș putea spune dacă asta a fost marea problemă. Marea problemă e că Agenția Națională de Transplant, precum și toți factorii implicați trebuie să conlucreze pentru a putea stimula donarea de organe, iar Ministerul Sănătății să facă tot ce-i stă în putință să doteze centrele care fac transplant cu ultimul tip de aparatură pentru a susține orice tip de transplant și să investească Ministerul Sănătății în pregătirea medicilor care fac acest lucru. Cred că pentru familia acestui pacient este târziu când spunem da, facem asta, suntem foarte aproape de finalizarea procedurilor, dar să sperăm că asta va salva mult mai multe vieţi în viitor”, a adăugat Sorina Pintea.

 


EXCLUSIV/ Protocol de grad zero pentru fiul dictatorului Bashar al-Assad în România. ”El a cerut să fie tratat ca un elev normal”


 

Close
Închide
  Close