Neutralizarea gazului lacrimogen, discutată pe net la proteste

Protestele din 10 august au degenerat rapid, ducând la tensiuni şi violenţe în urma cărora forţele de ordine au acţionat folosind tuburi cu gaz lacrimogen. Mai mulţi oameni care nu erau implicaţi în incidente au avut de suferit, printre ei fiind copii sau bătrâni.

Imediat, pe reţelele de socializare au început să circule informaţii cu privire la neutralizarea efectelor gazelor împrăştiate de jandarmi. Printre acestea, cel mai utilizat a fost medicamentul Maalox, care sub formă lichidă se aplică pe faţă. Efectul anti-acid al acestuia diminuează efectele toxice ale gazului. De asemenea, Almagel este şi el un medicament folosit în acest scop.

O soluţie compusă din hidroxid de aluminiu sau hidroxid de magneziu este de asemenea recomandată, alături de o cantitate de 2% lidocaină gel (xilocaină).

Printre „leacurile băbeşti” care pot fi folosite în acelaşi scop, oamenii recomandă pe reţelele de socializare laptele sau ceapa tăiată în două şi băgată într-o batistă ţinută pe faţă. Chiar dacă de obicei aceasta are tocmai efectul nedorit al lăcrimării puternice, în faţa gazelor lacrimogene are tocmai intrebuinţare inversă.

Mai multe articole