UPDATE 28 iulie, ora 15:15: Propunerile CNSU privind noile măsuri epidemiologice au fost adoptate în ședința de guvern de miercuri. „Nu se relaxează foarte mult”, a spus Florin Cîțu într-un briefing de presă.


Concret, CNSU propune ca de la 1 august, activitățile culturale, artistice și de divertisment să se poată desfășura în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, care trebuie să poarte măști de protecție.

În localitățile în care au loc aceste evenimente, incidența cumulată la 14 zile a cazurilor de coronavirus trebuie cuprinsă între 2 și 3/1.000 de locuitori, iar participanții trebuie să fie vaccinați cu schema completă, să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR efectuat în ultimele 72 de ore sau al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore ori dovada că au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

În localitățile în care rata incidenței cazurilor de coronavirus este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, activitățile culturale, artistice și de divertisment în spații deschise pot fi organizate cu participarea a până la 75.000 de persoane, care trebuie să prezinte dovada vaccinării, testării sau vindecării de COVID-19.

Aceleași activități se pot desfășura cu peste 2.500 de participanți, indiferent de rata incidenței din localitate, dacă toate persoanele fac dovada vaccinării cu schema completă, care să fi fost efectuată în urmă cu cel puțin 10 zile.

Cum se vor organiza evenimentele private de la 1 august

De la 1 august, potrivit propunerilor CNSU, la evenimentele private, precum nunțile, botezurile, mesele festive sau parastasele, pot participa cel mult 150 de persoane în spații deschise sau maximum 100 de persoane în spații închise dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară, în intervalul orar 5:00-2:00. Copiii cu vârste mai mici de 16 ani nu sunt incluși în calculul numărului maxim de persoane.

În localitățile cu incidență mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, evenimentele private se vor putea organiza cu participarea a maximum 200 de persoane în spații deschise sau cu participarea a maximum 150 de persoane în spații închise, cu respectarea acelorași reguli.

Evenimentele private se pot desfășura cu participarea a cel mult 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, în intervalul orar 5:00-2:00. Toți participanții trebuie să fie vaccinați anti-COVID, cu 10 zile trecute de la efectuarea schemei complete, să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore ori dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi de după confirmarea infectării cu coronavirus.

În localitățile cu incidență mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, la evenimentele private vor putea participa maximum 400 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp, dacă participanții sunt vaccinați, vin cu dovada testării sau a trecerii prin boală.

Propunerile CNSU pentru organizarea competițiilor sportive

În ceea ce privește activitățile sportive, CNSU propune ca de la 1 august, acestea să aibă loc în spații închise sau deschise cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 m între persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Și în acest caz, participanții trebuie să fie vaccinați cu schema completă, să aibă dovada că au fost testați negativ anti-COVID-19 sau că au trecut prin boală în ultimele luni.

Dacă incidența cazurilor de coronavirus dintr-o localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, evenimentele sportive pot avea loc în spații deschise sau închise cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 m între persoane. Regulile privind vaccinarea, testarea sau dovada îmbolnăvirii sunt aceleași.

Iar în cazul în care toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete, competițiile sportive se pot organiza cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului.

Hotărârea CNSU vine cu propuneri și în privința desfășurării activităților recreative și sportive în aer liber, astfel:

  • cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000;
  • cel mult 50 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

După data de 1 august, conform propunerii CNSU, mitingurile se vor putea organiza astfel:

  • cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori;
  • cu un număr de maximum 500 de persoane dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

Participanții la demonstrații trebuie să poarte măști de protecție, să-și dezinfecteze mâinile când ajung în spațiul în care are loc manifestația, să păstreze distanța fizică de minimum 1 metru sau să aibă asigurată o suprafață de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil.

Pentru organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, CNSU vine cu următoarele propuneri:

  • participarea unui număr de maximum 150 de persoane în interior și 200 în exterior, cu respectarea măsurilor de distanțare, asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană și obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori;
  • participarea unui număr de maximum 250 de persoane în interior și 300 în exterior, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

În ceea ce privește organizarea de conferințe în interior, hotărârea CNSU prevede ca de la 1 august să fie permisă participarea unui număr de maximum 150 de persoane, cu respectarea măsurilor de distanțare, asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană și obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

În localitățile unde incidența cumulată la 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, conferințele pot avea loc în spații închise cu participarea a cel mult 300 de persoane.

CNSU mai propune ca de la 1 august, activitățile din baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri să se desfășoare cu până la 70% din capacitatea maximă a spațiilor închise în intervalul orar 5:00-2:00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 și până la capacitatea maximă dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, dacă participanții sunt vaccinați și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare.

Hotarare-CNSU-nr.-50-din-26.07-2021-1

Foto: Dumitru Angelescu

Citeşte şi:

La zece luni de la alegerile locale, Bucureștiul a cam rămas fără primar general. Ce să înțelegem din ce ne-a transmis Florin Cîțu

Programul de vineri al sportivilor români la Jocurile Olimpice. Suntem în finală la 50 km marș

David Popovici, după finală: „Am alături niște bestii ale înotului, mi-am câștigat dreptul să fiu lângă ele”

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
BOMBĂ! Un medic celebru din România anunță când se termină pandemia de Covid-19: ‘Gata, dispare’
Playtech.ro
BOMBĂ! Un medic celebru din România anunță când se termină pandemia de Covid-19: ‘Gata, dispare’
Mărturia mamei din Constanța care a născut singură, în curtea casei, apoi a încercat să scape de prunc: "Am decis să mint. Asta este!"
Observatornews.ro
Mărturia mamei din Constanța care a născut singură, în curtea casei, apoi a încercat să scape de prunc: "Am decis să mint. Asta este!"
Horoscop 26 septembrie 2021. Capricornii au ocazia să-și simplifice viața pentru a se bucura de ceea ce merge bine
HOROSCOP
Horoscop 26 septembrie 2021. Capricornii au ocazia să-și simplifice viața pentru a se bucura de ceea ce merge bine
Magazine goale, benzinării închise și o explozie a prețurilor la energie: Marea Britanie se pregătește de o iarnă extrem de dură. Cât va dura criza
Știrileprotv.ro
Magazine goale, benzinării închise și o explozie a prețurilor la energie: Marea Britanie se pregătește de o iarnă extrem de dură. Cât va dura criza
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
Urmărește cel mai nou VIDEO