Nouă medicamente pentru tuse au fost retrase de Agenția Europeană a Medicamentului. Conțin fenspirida, substanță ce poate provoca probleme cardiace

Nouă medicamente similare Eurespal au fost retrase de pe piață de Agenția Europeană a Medicamentului. Aceeași decizie a fost aplicată și în cazul altor două comercializate în afara Uniunii. Toate conțin fenspirida, substanță care era benefică în combaterea tusei productive, dar care provoacă probleme cardiace, au descoperit studii recente.

Agenția a comunicat imediat decizia tuturor statelor membre iar farmaciștii au fost somați să retragă imediat produse le de pe raft. Chiar și pacienții aflați în mijlocul tratamentului sunt somați să-l întrerupă și să aducă medicamentul în farmacii, pentru a fi distrus. Medicamentele care conțineau substanța activă erau comercializate și prescrise pe scara largă de medicii din România, fiind indicate chiar și la copiii de peste doi ani.

Mai mulţi pacienţi care foloseau aceste medicamente pentru tuse au acuzat tulburări bruşte de ritm cardiac. Specialiștii au făcut teste pe animale iar rezultatele recente au confirmat cauza tulburărilor cardiace ca fiind fenspirida.

Potrivit Agenției Europene a Medicamentului, medicamentele conținând fenspiridă erau vândute în în Bulgaria, Franța, Latvia, Lituania, Polonia, Portugalia și România, sub mai multe denumiri respectiv Elofen, Epistat, Eurefin, Eurespal, Fenspogal, Fosidal, Kudorp, Pneumorel, Pulneo, Еуреспал and Сиресп.


COPIII SISTEMULUI. Orfanul cu media 9,90 care a dat statul în judecată și a câștigat: „Cei de la Protecţia Copilului ne iau colacul de salvare şi ne îneacă atunci când suntem aproape de mal” – VIDEO


Mai multe articole