MENIU CAUTĂ
, de Andrei Crăițoiu

Nu e glumă! Tudor Gheorghe – taximetristul l-a avut client pe Tudor Gheorghe – artistul! „I-am arătat ecusonul din geam. Credea că glumesc!”

Distribuie

Tudor Gheorghe se pregătește de un nou concert, pe 20 mai, la Sala Palatului. Artistul în vârstă de 73 de ani e gata pentru spectacolul "Femeia", alături de corul și orchestra Concertino. Un alt Tudor Gheorghe, cu 22 de ani mai tânăr, e în cursă pe taxi! O coincidență de nume care-l face să vorbească de artist cu fiecare client pe care-l ia din stradă sau la comandă.

„L-am luat pe tizul meu de pe Tineretului. A rămas blocat”

„Așa mă cheamă! Eu sunt Tudor Gheorghe! Nu e nicio glumă. Fac taximetrie din ’90, atunci când aveam două mașini. Făceam bani frumoși. Mi-am luat casă din taximetrie, mi-am luat multe lucruri. Lucram la fabrica de televizoare din Pipera. Începeam programul de la 6 dimineața. Aveam pe mână televizoare ca Nei, Telecolor, Cromatic, Diamant. După opt ore mă suiam în mașină și făceam o grămadă de bani pe taxi. Aveam 21 de ani, sâmbăta și duminica era show mare de tot pe litoral, la munte. Ne distram, făceam chefuri mari!”, spune Tudor Gheorghe, taximetristul.

În urmă cu patru ani surpriză! L-a luat pe celebrul artist de acasă. „Eram în taxi, pac comandă! 3 minute la «Tudor Gheorghe». Undeva pe Tineretului. Când s-a suit în mașină, nu-i venea să creadă. L-am dus pe tizul meu acum vreo trei, patru ani. Era cu soția și mergeau la un concert la Sala Palatului. A crezut că fac mișto de el când i-am zis cum mă cheamă. I-am arătat legitimația, ecusonul din geam. Credea că glumesc! Și lumea mă întreabă, mai glumește, dar nu sunt rudă cu el”, povestește șoferul de la Cristaxi.

„Toți zugravii care n-au școală fac taximetrie”

Cum e viața în taximetrie după aproape 30 de ani? Tudor explică: „Din ’90 până prin 2000 se făceau bani grei din taxi. Acum… M-am scârbit! N-ai ce bani să mai faci din taxi. A apărut Uber, toți zugravii care n-au școală, n-au nimic. Nu plătesc taxe, fac ce vor! Experiență din părți… Păi ce școală am făcut eu în ’87! Ore ziua, ore noaptea, poligon, teste psihologice, examenul medical pe bune! Acum dai bani și iei permisul”

„Am văzut la Pro TV că suntem prima țară la accidente de circulație. Păi, cine mai știe să plece din rampă cu frâna de mână, fără să dea mașina înapoi? Nimeni! Acum eu lucrez doar noaptea. Ziua e moarte de om, trafic infernal! Noaptea e mai lejer. Te mai poți mișca de colo-colo. Plus că nu mai dai de toți nebunii prin trafic. Mai citesc pe net câte nenorociri se întâmplă. 20 de ani am citit Libertatea de la prima oră a dimineții când intram la fabrică. S-au schimbat vremurile, acum stăm pe internet de dimineața până seara și aflăm tot ce ne interesează”, mai explică șoferul de 51 de ani.

Fotografie principală: Vlad Chirea / Libertatea


Citește și:

Dietele bizare ale miliardarilor din tehnologie: ciocolată la micul dejun, carne de ied proaspăt sacrificată sau regimul celor 5 mese pe săptămână

Citește mai multe despre Tudor Gheorghe pe Libertatea.

Comentarii