Mergi direct la conținut »
Numele localităților care au litera ”î” în denumire s-ar putea schimba cu litera ”â”; Proiectul de lege, dezbătut în Parlament
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Numele localităților care au litera ”î” în denumire s-ar putea schimba cu litera ”â”; Proiectul de lege, dezbătut în Parlament

Numele localităților care au litera ”î” în denumire s-ar putea schimba cu litera ”â”; Proiectul de lege, dezbătut în Parlament

Numele localităţilor din România care se scriu cu litera ”î” ar putea să se schimbe, și vor fi scrise cu ”â”. Prevederea apare într-un proiect de lege depus de PSD în Parlament și ce se află în dezbatere, la comisii. În cazul în care Parlamentul va vota această propunere, toate actele de identitate, pașapoartele sau permisele de conducere nou întocmite, după expirarea celor vechi, va cuprinde noua denumire a unității administrativ-teritoriale.

De Valentina Postelnicu,

Potrivit propunerii legislative,  în cazul unităților administrativ-teritoriale care conțin în denumirea acestora litera ”î”, aceasat se va înlocui cu litera ”â”. Se dorește astfel, aplicarea regulilor stabilite de Hotărârea Adunării Generale a Academisie Române, din luna februarie 1993, privind revenirea la ”â” și ”sunt” în grafia limbii române.

Propunerea legislativă mai prevede că înscrierea noii denumiri a unității administrativ teritoriale în actele de identitate, pașapoarte și permise de conducere se va realiza odată cu eliberarea acesrora, la expirarea termenului de valabilitate.

Toate înscrisurile oficiale emise până la publicarea legii în care denumirile unităților administrativ-teritoriale sunt scrie cu litera ”î” își păstrează valabilitatea.

Inițiatorii dau și câteva exemple. Astfel, orașul Cîmpulung a fost declarat municipiul Cîmpulung prin Legea nr. 104/1994. Implicit denumirea și reședința acestei unități administrativ-teritoriale au fost schimbate în ”Câmpulung”.

Satul Bîrzești și-a schimbat denumirea în Cârzești, iar comuna Hărtiești și-a schimbat numele în Hârtiești. Comuna Rîca a fost înființată prin legea 185/2003, prin reorganizarea comunei Popești. Implicit denumirea satului Rîca s-a schimbat în Râca.

Parlamentarii spun că prin promovarea acestui proiect de lege, se realizează și o actualizare a situației numărului, denumirii și componenței unităților administrativ-teritoriale, care ar putea fi folosită în mod oficial, în activitatea curentă a acestor localități.

O hackeriță pe jumătate româncă face furori în SUA: 'Pot să șterg toate voturile lui Donald Trump'
Recomandări

O hackeriță pe jumătate româncă face furori în SUA: 'Pot să șterg toate voturile lui Donald Trump'

Proiectul este semnat de parlamentarii PSD Buicu Corneliu-Florin, Căciulă Aurel, Călin Ion, Cocoş Vasile, Dîrzu Ioan, Georgescu Nicolae, Intotero Natalia-Elena, Lazăr Sorin, Lupaşcu Costel, Marica Petru-Sorin, Mărgărit Mitică-Marius, Mînzatu Roxana, Neaţă Eugen, Nicolae Andrei, Nistor Laurenţiu, Oteşanu Daniela, Păle Dănuţ, Popa Ştefan-Ovidiu, Radu Anişoara, Răduţ Violeta, Solomon Adrian, Stativă Irinel Ioan, Şerban Ciprian-Constantin, Ştefănescu Eliza-Mădălina, Toma Ilie, Ursu Răzvan-Ion, Velcea Nicolae.

Au mai semnat liberalii Olar Corneliu, Olteanu Daniel, Roman Florin-Claudiu, deputatul USR Botez Mihai-Cătălin și parlamentarii UDMR Csép Éva-Andrea, Szabó Ödön.

Guvernul trebuie să dea până în aprilie un punct de vedere pe acest proiect de lege.

Citește și: #SalvatiPipera | Cine este AdLitteram, artistul din spatele videoclipului “Bogați fără noblețe”

Close
Închide
  Close