Cum ajunge un general SRI în conducerea Autorităţii Aeronautice? La fel cum la ANAF au fost transferați zeci de oameni din SRI. La fel cum, chiar la începutul pandemiei, ofițeri sunt numiți în cabinetul ministrului Costache. Cum un alt ofițer de aramată ajunge ”eminență cenușie” la DSP București.

Din Armată în SRI

Generalul SRI Ion Grosu a fost trecut în rezervă în august 2017, după o carieră de 9 ani în instituţie.

Până la Revoluţie şi câteva luni după aceea, Ion Grosu a fost şef de birou la un poligon al Armatei, apoi a ajuns să lucreze la departamentul Înzestrări al MApN, culminând cu funcţia de şef al Direcţiei Cooperare Militară Internaţională. 

În 2008, este transferat în SRI ca Director de Cabinet al Directorului SRI George Maior, la două luni după ce acesta preia şefia Serviciului. 

La finalul aceluiași an e promovat în funcţia de adjunct al lui Maior, poziţie în care rămâne până când iese în rezervă în 2017, când SRI era deja condus de Eduard Hellvig.

Din SRI în Autoritatea Aeronautică

“Fiind încă tânăr, 54 de ani, și-a găsit o sinecură – consilier al directorului general al Autorității Aeronautice Civile Române (AACR)– însă ‘putea mai mult”, au povestit oameni din Autoritate, pentru Libertatea.

La fel de repede cum a ajuns, din director de cabinet, director adjunct al SRI, Ion Grosu primeşte conducerea unui departament şi din Autoritate, însă pentru asta a fost nevoie să desfiinţeze şi să reînfiinţeze un departament.

Jocuri cu organigrama Autorităţii Aeronautice

Departamentul la conducerea căruia a ajuns Ion Grosu se numea Direcția Securitate Aeronautică. Asta s-a întâmplat mai întâi prin desfiinţarea Direcţiei, care era condusă în acel moment de Ioan Arba, şi reînfiinţarea ei sub o titulatură similară şi cu competenţe aproape identice.

Ordinul intern prin care s-a făcut reorganizarea preciza că noul departament se va ocupa de Securitate Aeronautică şi Cibernetică. Ioan Arba a fost însă lăsat pe dinafară, iar poziţia de conducere ajunge la Ion Grosu, după numai 10 luni în funcţia de consilier al lui Armand Petrescu.

Ioan Arba însă merge în instanţă, unde contestă destituirea. Deşi pe fond pierde procesul, la apel Curtea de Apel Bucureşti decide definitiv, în vara anului 2019, că el trebuie să revină la conducerea departamentului.

“Curtea constată că desfiinţarea postului ocupat de apelant nu este reală și serioasă, atât timp cât, concomitent cu această măsură, a fost înfiinţat un alt post de aceeaşi natură, pe acelaşi nivel ierarhic, cu atribuţii lărgite”, se arată în motivarea instanţei.

Demis din CA, Grosu rămâne director de departament

Deşi CAB anulează angajarea lui Ion Grosu, ceea ce ar fi echivalat cu desfacerea contractului de muncă, el rămâne în funcţie. Ioan Arba încearcă în instanţă din nou să fie repus în funcţie, dar în cele din urmă iese la pensie în ianuarie 2020.

Deşi demis din Consiliul de Administraţie, Ion Grosu este în continuare angajat ca director de departament. Întregul CA al Autorității Aeronautice a fost demisă recent de ministrul Transporturilor Lucian Bode, după o serie de scandaluri şi controverse.

“Noul consiliu provizoriu de administrație al AACR încă nu s-a reunit într-o primă ședință, dar sunt deja voci potrivit cărora cartoful fierbinte va fi lăsat spre apucare de către viitorul consiliu definitiv”, spun oameni din Autoritate.

Urmărește-ne pe Google News  
GSP.RO
Divorțează după 20 de ani de relație. Anunț uluitor făcut de soția lui. „Era inevitabil”