O delegaţie a Comisiei de la Veneţia va întreprinde o vizită în România, în perioada 13-14 septembrie, în cadrul pregătirii unei opinii privind recentele schimbări aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, anunţă Consiliul Europei pe site-ul instituției.

Delegaţia Comisiei de la Veneția va avea întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Justiţiei, conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului General, DNA, DIICOT, Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanţi ai Parlamentului, asociaţiilor de judecători şi procurori şi unor organizaţii ale societăţii civile.

Avizul Comisiei de la Veneţia a fost solicitat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei printr-o decizie luată pe 28 iunie. În iulie, Comisia de la Veneția a anunțat că va prezenta opinia despre modificarea Codurilor Penale în octombrie.

Le cer tuturor părţilor să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia şi să ţină cont de ea înainte de a face alţi paşi pentru amendarea Codului penal şi a Codului de procedură penală. Reforma riscă să contravină obligaţiilor internaţionale ale României, în special celor incluse în Convenţia Consiliului Europei asupra legislaţiei penale privind corupţia, aşa cum a identificat raportul ad hoc al Grupului statelor împotriva corupţiei (GRECO). Ca stat membru al organizaţiei noastre, România are obligaţia juridică de a susţine statul de drept”, a declarat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.


CITEȘTE ȘI:

Reacția Guvernului după ședința CSAT. Eugen Teodorovici: „Orice întârziere la rectificare poate crea întârzieri de salarii în septembrie”

Urmărește-ne pe Google News