OAMENI ȘI BULDOZERE. Un serial Libertatea despre ce se întâmplă acum cu romii din Italia

Zeci de mii de oameni așteaptă, în aceste zile, să le dărâme cineva casele cu buldozerul. Se întâmplă în Italia și li se întâmplă romilor plecați acolo, indiferent de țara din care vin. Și sunt deja 10 ani de când, în Italia, se demolează tabere de romi, fie că sunt legale sau ilegale. A fost o pauză de câțiva ani, însă ministrul de Interne italian, Matteo Salvini, a repornit asaltul asupra minorităților rome. Vrea să facă un recensământ etnic pentru ca, mai apoi, să scape de tot de romii veniți de peste hotare, nu și de cei italieni.

Subiectul a fost tratat prea puțin în presa internațională, iar în România, abia dacă au apărut informații despre drama prin care trec zeci de mii de oameni. Căci nu ar trebui să conteze etnia sau naționalitatea lor, ci doar faptul că sunt oameni asupriți din cauza identității culturale, după un model pe care l-am mai văzut în istorie.

Libertatea și-a propus ca, în perioada următoare, să vorbească despre ”pogromul secolului XXI”, așa cum îl numesc activiștii pentru drepturile omului și care amintesc de Holocaust, dar despre care, până acum, aproape că doar ei au vorbit.

Jurnaliștii Libertatea au discutat cu oameni care trăiesc în aceste tabere  din Italia, pe care acum Guvernul le dărâmă cu buldozerul, și au aflat poveștile lor și cum încearcă să își crească și educe copiii printre dărâmături. În definitiv, ce fel de cetățeni vor fi copiii de azi, izgoniți și agresați psihologic, uneori chiar fizic?

Veți afla și povestea celor care se luptă în numele lor pentru a-i salva și pentru a le oferi șansa de a se integra în societate, un drept prea des încălcat.

Libertatea vrea să afle și de ce nimeni nu a reacționat atât la nivel international, cât și național, pentru a condamna ce se întâmplă în acest moment în Italia, mai ales că nu este prima oară când romii, una dintre cele mai discriminate și dezavantajate comunități din Europa, trec printr-o astfel de situație.

Fie că vorbim despre Italia lui Silvio Berlusconi, care a vrut amprentarea tuturor romilor și a început distrugerea taberelor lor, despre Franța lui Nicolas Sarkozy, care a deportat zeci de mii de romi în 2010, sau, din nou, despre Italia în versiunea lui Matteo Salvini, care vrea să îi înregistreze și deporteze pe toți romii din țară, această minoritate a fost sistematic discriminată, iar împotriva ei s-au luat doar măsuri agresive.

Planurile de pe hârtie ale Uniunii Europene, de a sprijini integrarea romilor, au rămas doar atât – planuri pe hârtie.

Se închid, poate, prea des ochii și am ajuns să normalizăm o discriminare care s-a transformat în fenomen.

Ce se întâmplă în acest moment în Italia, de ce nu reacționează instituțiile europene și nici cele românești, de ce s-a ajuns aici și ce soluții există, veți vedea în zilele următoare, în Libertatea.

Mai multe articole