De Adrian Cochino,

  • Cehii ies iarăși în stradă împotriva guvernului, la trei decenii după căderea comunismului
  • Un lider al protestatarilor vorbește pentru Libertatea despre prima revendicare: demisia premierului, acuzat de corupție și de legături cu fosta poliție politică comunistă
  • Situația seamănă cu cea din alte foste țări comuniste, România, Ungaria, Polonia, unde protestatarii luptă cu liderii politici și cu derapajele lor democratice

Praga a văzut anul acesta cele mai mari demonstrații de la căderea comunismului și până în prezent, iar ultima a avut loc sâmbăta trecută, în chiar weekendul trecut, în care cehii aniversau 30 de ani de la Revoluția de Catifea, care a dus la căderea regimului de tristă amintire.

Principala țintă a protestatarilor este premierul Andrej Babis, unul dintre cei mai bogați afaceriști din Cehia, confirmat de instanță drept colaborator al fostei poliții secrete comuniste și acum acuzat de corupție și conflict de interese.

Grupul civic „Milioane de Momente pentru Democraţie” este principalul organizator al mișcării de protest, iar vicepreședintele grupului Benjamin Roll, student la teologie, explică pentru Libertatea care sunt revendicările.

”Mișcarea noastră are câteva solicitări, una dintre cele mai importante fiind demisia premierului Andrej Babis. Credem că este în conflict de interese și de aceea vrem să demisioneze. Are prea multă putere în mână”, spune Roll.

”Dar principalul scop este activarea societății pentru a-i face pe oameni să înțeleagă că fiecare dintre noi are o responsabilitate și se poate implica în societate, în politică, pentru a schimba lucrurile din jurul nostru, lucrurile în care credem”, explică Roll.

Fetele de la Total Dance Show, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu
Recomandări

Fetele de la Total Dance Show, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu

 

Grupul civic consideră că este inacceptabil și faptul că premierul e un fost colaborator al poliției secrete comuniste cehoslovace StB.

Oricum, în ciuda deciziei instanței în acest sens, Babis spune că nu a colaborat cu StB. Dar admite că s-a întâlnit cu ofițerii poliției politice.

Andrej Babis, premierul Cehiei
Andrej Babis, premierul Cehiei. Foto: EPA

Neîncredere în clasa politică

Poliția judiciară a recomandat în aprilie acuzarea oficială a lui Babis pentru fraudarea a două milioane de euro reprezentând subvenții europene, cu scopul de a construi un hotel și un centru de conferințe în afara capitalei.

Oficiul European de Luptă Antifraudă găsise mai multe încălcări ale legislației naționale și UE în proiect.

Dar procurorul general al Cehiei a decis în septembrie renunțarea la acuzații. Babis a negat mereu acuzațiile de fraudă, dar și pe cele de conflict de interese.

”Chiar presupunând că această decizie a fost corectă, în tot acest timp, Babis a refuzat să demisioneze”, argumentează Roll.

Cum a ajuns Estonia pe locul 1 în Europa la Educație?
Recomandări

Cum a ajuns Estonia pe locul 1 în Europa la Educație?

 

Din poziția de prim-ministru a exercitat presiune asupra justiției, asupra presei, în special televiziunii publice și a radioului

Benjamin Roll, vicepreședinte ”Milioane de Momente pentru Democrație”:

Oricum, problemele pe care le invocă protestatarii nu se opresc la Babis, ci merg și spre alți politicieni, orientările lor și legăturile cu oamenii de afaceri din Cehia.

Roll arată cu degetul spre președintele Milos Zeman și spre legăturile sale cu China sau Rusia și cu afaceriști precum Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, care face lobby pentru consolidarea și extinderea acestor legături externe.

La 30 de ani după comunism, o situație familiară în estul UE

Derapajele democratice sunt o problemă cu care se confruntă mai multe țări din fostul bloc comunist, România nu face excepție, iar probleme sunt și în Ungaria sau Polonia și nu numai.

Grupul civic Milioane de Momente pentru Democrație a organizat un protest masiv la Praga Foto: EPA

”Vedem aceste probleme în Ungaria, în Polonia. Vedem că mulți oameni sunt dezamăgiți de felul în care au evoluat lucrurile după căderea comunismului. Acești oameni dezamăgiți tind acum să aibă încredere în lideri autoritari, precum Viktor Orban (premierul maghiar. n.r.) sau Jaroslaw Kaczynski (liderul partidului de guvernare din Polonia, n.r.). E ceva dezamăgitor pentru oamenii pro-democrație”, spune Roll.

Comuna din Olt unde gunoiul năpădește până și Casa Albă, iar politicienii își dispută nunțile și cumetriile
Recomandări

Comuna din Olt unde gunoiul năpădește până și Casa Albă, iar politicienii își dispută nunțile și cumetriile

 

”Noi încercăm să consolidăm democrația, iar acești lideri populiști încearcă să o distrugă pentru că ei vor să își întărească puterea și consideră că principiile democratice îi încetinesc, ceea ce evident nu le convine”, explică el.

Partea proastă e că tot mai mulți alegători ajung să creadă în ceea ce spun acești politicieni

Benjamin Roll, vicepreședinte ”Milioane de Momente pentru Democrație”:

Roll crede că este important ca partidele democratice din opoziție să vină cu o nouă viziune, cu soluții pentru problemele oamenilor și, în cazul Cehiei cel puțin, să afișeze o unitate.

”Este dezamăgitor că nu avem o alternativă la liderii de acum”, spune studentul.

Demisia premierului până la finalul anului

Liderul protestatar s-a născut după Revoluția de Catifea, în 1995, dar este direct inspirat de momentul istoric de acum 30 de ani.

”M-am născut în 1995, după Revoluția de Catifea, dar părinții mei au fost pe străzi în acele momente. Memoria lor este importantă pentru mine. E important pentru prezent și pentru viitor”, spune Roll.

Nu degeaba a avut loc ultimul protest masiv în momentul aniversării, atât de încărcat emoțional.

”E important să realizăm că lupta pentru libertate și democrație nu se va termina niciodată”, spune el.

Și practic, așa se va și întâmpla.

”Am avut această demonstrație uriașă și i-am cerut premierului să demisioneze până la finalul anului. Dacă nu o face, vom anunța o altă dată pentru un nou protest, pe 7 ianuarie”, asigură Roll.

Citeşte şi:

Jurnalist maghiar despre ascensiunea lui Viktor Orban: „Cetățeanul de 40 de ani gândește politica exact ca părinții săi”

Tragedia de la Timișoara. Ofițer ISU: ”Ni s-a cerut să păstrăm secretul în privința echipajelor care au intervenit în primele zile în bloc și s-au contaminat!”

Un fost impresar de jucători cu zero expertiză în educație, nășit de familia Reghecampf, a ajuns consilier al ministrului Educației din Guvernul Orban!

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul
GSP.RO

Un fost jucător de rugby, fosta lui soție și cei trei copii au murit într-un mod oribil. Bărbatul a plănuit totul

Horoscop 22 februarie 2020. Vărsătorii caută soluții pentru problemele dificile
HOROSCOP

Horoscop 22 februarie 2020. Vărsătorii caută soluții pentru problemele dificile