Diana avea 18 ani, era în clasa a XII-a la un liceu tehnologic şi locuia într-o comună de lângă Iaşi. În iulie 2014, o fostă colegă de școală a sunat-o şi i-a spus că un băiat „cu bani şi cu mașină” a văzut pe Facebook o poză cu ea, i-a plăcut mult şi vrea să o cunoască. Tânărul curtezan era Neagu Robert, zis „Dionez”, fratele de 25 de ani şi mâna dreaptă a traficantului Raj Costache.

Cum erau vânate fetele

  • Racolarea prin „săgeţi” era una din metodele folosite de traficanţii lui Raj. Procurorii notează, în rechizitoriu, că o victimă „a fost abordată, în stația de autobuz, de către două tinere de etnie romă, care apoi au căutat-o insistent la magazinul unde ea făcea practică, pentru a-i face cunoștință cu unchiul lor de 26 ani, care «e băiat cuminte și caută o fată cu care să se însoare». „Unchiul” era un alt traficant din clan: Neagu Sorin, zis „Cămin”.
  • În vânătoarea de fete, Raj, fraţii şi verii lui frecventau zonele din apropierea liceelor cu profil tehnologic, cafenelele, discotecile şi ștrandul. După ce identificau potențialele victime, le contactau insistent şi le promiteau iubire veşnică şi o viaţă fără de griji. „Dulceaţă un pic, restul: Pac! Pac! Pac!”, sintetiza Raj modul de operare, într-o discuţie telefonică interceptată de DIICOT.

Diana pică în plasă

După ce a fost pusă în legătură de fosta colegă de școală, Diana l-a cunoscut pe „Dionez” şi a devenit iubita lui. Traficantul a dus-o în Păcureț, „cartierul general” al grupării infracționale. Aici, fetele erau preluate şi prelucrate de Raj şi de mama acestuia, iar unele, fugite de acasă sau din centre de plasament, erau găzduite şi „pregătite” pentru următorul pas din plan: plecarea în Italia.

„Dionez” i-a arătat Dianei o casă în construcţie şi i-a spus că va fi a lor, dar că mai are nevoie de bani, ca să o termine şi să se mute acolo, aşa că trebuie să meargă împreună să muncească în Italia.

„Cum o găsesc pe fiica dumneavoastră, o bag direct în spital”

După ce părinţii fetei au aflat, verificându-i telefonul, de relaţia ei cu „Dionez” şi de planul lor de a pleca în Italia, Diana a fugit de acasă şi s-a mutat cu iubitul ei într-un hotel din campusul universitar „Tudor Vladimirescu”. Câteva zile mai târziu, mama fetei a aflat, de la nişte nepoţi care aveau legături cu interlopii din Iaşi, că Diana urmează să fie dusă în Italia, pentru a practica prostituția.

Mesajul pe care îl transmite de fapt CNA cu amenda dată jurnaliștilor de la B1 TV: Nu-l mai tocați pe bietul Bode, că o pățiți!
Recomandări
Mesajul pe care îl transmite de fapt CNA cu amenda dată jurnaliștilor de la B1 TV: Nu-l mai tocați pe bietul Bode, că o pățiți!

Pe 25 august 2014, femeia l-a sunat pe „Dionez”, rugându-l să-i lase fata în pace. Discuţia a fost înregistrată de mama Dianei şi e probă în dosar. „Eu sunt cunoscut în orașul acesta. Ai înțeles? Nu vreau să am probleme cu nimeni, că eu femei am să f.. tot Iașiul, să mă scuzați de chestia asta…”, îi spune „Dionez”.

Apoi trece rapid la ameninţări: „Eu, cum o găsesc pe fiica dumneavoastră afară, am pus mâna pe ea… O bag direct în spital! (…) O s-o găsiți la spital, pentru că eu nu am nicio treabă cu femeia asta”, „Şi pe P., dacă pun mâna pe el, pe văru ei, și pe el îl ard…”

În aceeaşi zi, Diana a fost scoasă din ţară şi dusă în Italia. Pe drum, în maşina în care se afla şi Raj, „Dionez” a avertizat-o pe fată: „figurile și tupeul le-ai lăsat în România”, apoi i-a cerut să rupă cartela din telefonul ei, pentru ca părinţii să nu-şi dea seama unde e, dacă o sună şi intră robotul.

Viaţa la Roma, în teroare şi bătăi 

La Roma, Diana a fost forţată să se prostitueze pe stradă, alături de alte fete traficate de gruparea lui Raj. „Programul de lucru” începea la ora 21.00 și se termina la 4.00, timp în care tinerele erau supravegheate îndeaproape, dintr-o maşină care patrula în zonă, de „Dionez”, Raj şi „Ministraş”, vărul celor doi.

Prima reacție oficială a ASF după dezvăluirile Libertatea: „Ori de câte ori au rezultat suspiciuni la posibile încălcări penale, am sesizat organele competente”
Recomandări
Prima reacție oficială a ASF după dezvăluirile Libertatea: „Ori de câte ori au rezultat suspiciuni la posibile încălcări penale, am sesizat organele competente”
Operațiunea pusă la cale de doi părinți din Iași ca să-și salveze fata traficată în Italia. „Cum vă găsesc fiica, o bag direct în spital”
Imagine ilustrativă | Foto: Shutterstock

Dimineaţa, Diana se întorcea cu taxiul în apartamentul unde locuia cu „Dionez”. El îi număra banii, îi lua, apoi întreținea raporturi sexuale cu ea, spunându-i că „doar așa nu te vei îndrăgosti de nimeni”. În timpul zilei, fata făcea curat în casă și gătea, îi spăla hainele „iubitului” și îi curăța încălțămintea, cu o periuță de dinți pe care el i-o înmânase special în acest scop.

La rugăminţile ei, „Dionez” o lăsa uneori să sune acasă şi să vorbească cu mama ei, însă doar în prezența lui și doar de pe număr privat, pentru ca părinţii să nu afle că ea e în Italia.

Traficantul o ţinea pe fată lângă el prin înşelăciune şi teroare: o înjura, o ameninţa şi o bătea constant, nemulţumit că ea depăşea cele zece minute alocate unui client sau că nu făcea treabă în casă, notează procurorii. 

„După ce mă bătea, eu trebuia să îi cer scuze, să îi sărut mâinile, pentru a fi iertată, şi să îi promit că nu voi mai greși și că voi fi ascultătoare”, a mărturisit fata, în anchetă.

Raj, care coordona toată „afacerea”, o înjura şi o ameninţa, la rându-i, spunându-i că „dacă Dionez nu te bate bine, te bat eu, ca să respecţi regulile, aşa cum fac şi celelalte fetele”.

„Las telefonul pe speaker și-l pun la sutien”

Pe 31 august 2014, în timp ce se afla „la muncă”, Diana a reuşit să o sune pe prietena ei, de pe telefonul cu număr de Italia folosit pentru a-i da raportul lui „Dionez”. Prietena Dianei a înregistrat convorbirea şi ea a devenită ulterior probă în dosar.  

Prietenă: Mă suni în fiecare seară. Da? 
Diana: Te sun când ajung la muncă, pentru că nu mă lasă să vorbesc în casă. În casă mă lasă… 
Prietenă: Promiți? 
Diana: Îhî. Am spus că în casă nu mă lasă să vorbesc decât cu mama. 
Prietenă: N-am înțeles. 
Diana: Am zis că acasă nu mă lasă să vorbesc decât cu mama. Dar eu pe tine te sun când ajung la muncă. Sunt singură… și las telefonul pe speaker și-l pun la sutien și… vorbesc acum cu tine… Pentru că mai face un giro (n.r. – verificare, cu maşina) și nu-i bine să mă audă. Când îți zic să taci, taci oleacă, da? 
Prietena: Da, fată. 
Diana: Că… se întoarce acum! Acum! Taci oleacă, da? 
Prietena: Da, fată. 
Diana: Gata. Acum face un giro. Uite, acum iar a trecut. 

A doua zi, prietena Dianei a mers cu înregistrarea la părinţii fetei. Imediat, tatăl Dianei s-a dus la poliţie – Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi – şi a reclamat că fiica lui a fost dusă în Italia, pentru prostituţie, de un bărbat pe nume „Dionez”. A scris denunţul şi le-a lăsat poliţiştilor înregistrarea convorbirii telefonice. Era 1 septembrie 2014.

Operaţiunea de extragere din Italia

Nu s-a întâmplat nimic cu „Dionez”; dimpotrivă, el a aflat de plângerea depusă de părinţii Dianei, iar pe 18 septembrie 2014, a mers la ei acasă, încercând să-i convingă că nu are nicio legătură cu fata. Le-a arătat, drept dovadă, o convorbire pe care ar fi avut-o cu Diana pe Facebook, dar pe care el o regizase, în care ea îi spunea că e bine, în Milano. 

Dar când „Dionez” a venit în România, pentru a-i linişti familia, Diana a reușit să ia legătura cu părinții ei și, profitând de faptul că el era plecat, pe 19 septembrie 2014 a reușit să fugă, cu ajutorul unui client italian.

Bărbatul a dus-o la un hotel în care s-a întâmplat să lucreze și doi români, scriu procurorii DIICOT, în rechizitoriu. Cei doi i-au dat fetei haine cu care să schimbe și au cazat-o acolo peste noapte. Apoi au luat legătura telefonic cu mama Dianei, care i-a rugat să îi ajute fata să se întoarcă în România.

A doua zi, cei doi români au dus-o pe Diana până la gară, iar ea a luat trenul spre Milano, acolo a fost preluată de un prieten al tatălui, care i-a cumpărat apoi un bilet de avion spre Iași, unde o așteptau părinții ei.

Cum s-a întors fata traficată la „iubitul” ei

După câteva zile, Diana a mers la poliţia din Iaşi şi a dat declaraţie împotriva traficanţilor. Dar libertatea ei n-a durat mult. La scurt timp, „Dionez” a contactat-o pe Facebook şi a rugat-o să se întâlnească cu el. I-a spus că o iubeşte şi că are inima frântă, iar fata, care era încă îndrăgostită de el, a acceptat întâlnirea. 

Operațiunea pusă la cale de doi părinți din Iași ca să-și salveze fata traficată în Italia. „Cum vă găsesc fiica, o bag direct în spital”
Costache Raj – stânga

„Dionez” a dus-o în cartierul Păcureț, unde toate rudele lui i-au spus Dianei cât de mult a suferit el după ea. Dar tot atunci, Raj i-a reproșat că a fugit din Italia şi a ameninţat-o, spunându-i că, dacă mai vorbeşte cu poliţia, „o să-şi vadă mama doar în poze”, iar ea „va ajunge într-un cărucior”, pentru că-i rupe picioarele. 

În decembrie 2015, când Diana se afla în Italia, la o rudă, „Dionez” a convins-o din nou să meargă cu el la Roma şi i-a spus că vor împărţi jumi-juma banii obținuți de ea din prostituție. A locuit cu el într-un apartament, alături de alte două femei traficate, iar la sfârşitul lunii, ea s-a întors în ţară, fără nimic.

La acea vreme, DIICOT Iaşi avea pe rol un dosar penal în care clanul condus de Raj era cercetat asiduu. Dar câteva luni mai târziu, în mai 2016, „Dionez” o convinge din nou pe fată să meargă cu el în Italia. A stat acolo o săptămână; pe 12 mai au loc percheziţii în cartierul Păcureţ. Gruparea condusă de Raj a fost destructurată, iar „Dionez” – arestat preventiv.

Pedepse micşorate, condamnare anulată

Diana este doar una dintre fetele traficate de gruparea condusă de Raj Costache. Anchetatorii au identificat 30 de victime care, în perioada 2011-2016, au fost exploatate prin prostituţie, în România şi în Italia. Şase dintre fete erau minore, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani.  

În 2016, DIICOT i-a trimis în judecată pe cinci dintre membrii reţelei, printre care şi „Dionez”. Pentru că Raj fugise din ţară, dosarul în care era cercetat el a fost disjuns.

În iunie 2018, Tribunalul Iaşi i-a condamnat pe traficanţii din primul dosar la pedepse cu închisoarea de la 6 la 14 ani. Pedeapsa maximă a fost primită de „Dionez”. Dar, după ce traficanţii au atacat sentinţa, Curtea de Apel Iaşi le-a redus pedepsele, iar „Dionez” a primit 8 ani şi 8 luni de închisoare.

Procesul lui Raj Costache a început abia în martie 2019. Tribunalul Iaşi l-a condamnat, în noiembrie anul trecut, la 11 ani de închisoare, dar luna trecută Curtea de Apel Iaşi a anulat decizia, pentru că o parte a procesului s-a desfăşurat în şedinţă secretă.

De şase ani, Raj este dat în urmărire internațională, pentru o condamnare mai veche. Pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare.

* Numele a fost schimbat, pentru a proteja identitatea victimei.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

În România avea un job bun, dar în 1983 a decis să fugă în SUA și s-a angajat ca femeie de serviciu. Au trecut 40 de ani de atunci, incredibil cu ce se ocupă acum Ileana
GSP.RO
În România avea un job bun, dar în 1983 a decis să fugă în SUA și s-a angajat ca femeie de serviciu. Au trecut 40 de ani de atunci, incredibil cu ce se ocupă acum Ileana
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Suma pe care a luat-o Vica Blochina pentru luna petrecută la Survivor! Românii muncesc mult şi bine pentru banii ăştia
Playtech.ro
Suma pe care a luat-o Vica Blochina pentru luna petrecută la Survivor! Românii muncesc mult şi bine pentru banii ăştia
Îți mai amintești de Gianina Corondan? Iată cum arată acum și cu ce se ocupă, de fapt, la 52 de ani
Viva.ro
Îți mai amintești de Gianina Corondan? Iată cum arată acum și cu ce se ocupă, de fapt, la 52 de ani
Camera din ambulanţă ar fi surprins cum asistentul încearcă să profite de minora din Teleorman. Tatăl fetei: "E traumatizată"
Observatornews.ro
Camera din ambulanţă ar fi surprins cum asistentul încearcă să profite de minora din Teleorman. Tatăl fetei: "E traumatizată"
Cum să achiți ratele la bancă rapid și eficient. Scapi pe loc de o rată de 1.800 lei cu 170 de lei
Știrileprotv.ro
Cum să achiți ratele la bancă rapid și eficient. Scapi pe loc de o rată de 1.800 lei cu 170 de lei
Un nou film românesc va rupe topurile Netflix. Comedia este deja foarte populară, trebuie s-o vezi și tu
FANATIK.RO
Un nou film românesc va rupe topurile Netflix. Comedia este deja foarte populară, trebuie s-o vezi și tu
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Horoscop 3 februarie 2023. Taurii au chef de vorbă cu oricine, despre orice, în special despre ei și problemele lor majore
HOROSCOP
Horoscop 3 februarie 2023. Taurii au chef de vorbă cu oricine, despre orice, în special despre ei și problemele lor majore
Noile creații Nespresso în ediție limitată
PUBLICITATE
Noile creații Nespresso în ediție limitată