De Mihai Niculescu,

Pentru a găsi orașul ascuns în junglă și acoperit de vegetație densă, oamenii de știință au folosit cartografierea laser de la înălțime, dar și echipamente plasate în teren, relatează CNN. Zona este destul de greu accesibilă nu numai din cauza copacilor și a lianelor, ci și din cauza minelor plasate aici în anii 70, în timpul regimului Khmerilor Roșii.

Mahendraparvata sau Muntele Indra, cunoscut și ca Muntele zeilor, este situat la 48 de kilometri de Siem Reap, pe platoul Phnom Kulen. Deși oamenii de știință bănuiau că acolo se ascunde orașul pierdut, zona este inaccesibilă din cauza obstacolelor naturale și a minelor. Un grup de cercetători din mai multe țări au scanat aria folosind sonde cu laser din aer, care au reușit să „vadă” prin vegetație și au descoperit dovezi incontestabile ale orașului extrem de vechi.

„Acum, putem confirma ipotezele, bazându-ne pe dovezile acumulate, că Mahendraparvata, capitala din secolele 8-9 înainte de Christos a Imperiului Khmer- a fost localizată în masivul Phnom Kulen” se arată într-un raport întocmit de specialiști, redat de publicația Antiquity.

Pentru a ajunge la această descoperire, zona a fost cartografiată mai întâi în 2012, pe aproximativ 37 de kilometri pătrați, și apoi în 2015 pe restul de 975 de kilometri pătrați.

Un cioban de 19 ani s-a întâlnit cu o ursoaică cu doi pui.  Gestul care i-a salvat viața
Recomandări

Un cioban de 19 ani s-a întâlnit cu o ursoaică cu doi pui. Gestul care i-a salvat viața

Tehnologia de ultimă oră a ușurat cercetările iar specialiștii au „trasat” principale străzi și coordonatele axelor. Au fost identificate temple, un palat, un rezervor neterminat cel mai probabil folosit pentru apă, și mai multe clădiri.

Așa s-a aflat că în acea vreme exista acolo „un sistem hidraulic sofisticat” și alte inovații tehnice, dar și că orașul a fost construit pe axe liniare care corespundeau punctelor cardinale. Acest lucru reprezintă o versiune timpurie a amplasamentelor orașelor moderne, se mai arată în raportul de specialitate.

În acea perioadă, așezările nu erau structurate liniar, nu aveau granițe clar trasate și erau dezvoltate haotic, fără planificare – ceea ce înseamnă că Mahendraparvata a fost primul oraș modern din zonă.

Sursa foto: Pexels

Citeşte şi:

Istoria tristă a cabanei Caraiman, casa din vârful Bucegilor: e în paragină și a fost scoasă la vânzare pe internet cu 200.000 de euro. ”Nemulțumiții n-au decât să pună mână de la mână și să o cumpere”

Cum a fost eliberat un triplu criminal condamnat pe viață. A ieşit din închisoare fără măsuri de supraveghere!

Am fost la o conferință a adepților teoriei că Pământul este plat: „Nu există gravitație și te poți plimba pe planetă ca pe o farfurie”. Ce crede un fizician despre argumentele lor

La 4 ani era declarată „cea mai frumoasă fată din lume”. Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO

La 4 ani era declarată „cea mai frumoasă fată din lume”. Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist

Horoscop 6 decembrie 2019. Este o zi dificilă pentru Raci
HOROSCOP

Horoscop 6 decembrie 2019. Este o zi dificilă pentru Raci