De Cristian Anton,

Doctorii de la Richmond University Medical Center din News York au descoperit că bărbatul în vârstă de 46 de ani, din Carolina de Nord, a cărui identitate nu a fost făcută publică, avea dreptate, nu consumase nicio băutură alcoolică.

Diagnosticul a fost ”sindromul fabricii de bere” (auto-brewery syndrome- ABS) sau ”sindromul de fermentare a intestinului”, prin care organismul transformă carbohidrații din hrană în alcool, prin intermediul drojdiei care se formează în intestinele sale.  

Descoperirea a fost prezentată în ”Studiu de caz și revizuirea literaturii în sindromul fabricii de bere: probabil o afecțiune nediagnosticată”, publicat în iulie 2019 de revista BMJ Open Gastroenterology și citat de CNN.

Cazurile de oameni ale căror organisme produc singure alcool sunt atât de rare în istorie, încât au fost considerate mituri. Primele cazuri au fost semnalate de literatura de specialitate din Japonia în anii 70, iar primul descoperit în SUA a fost în anii 80.

Acești pacienți au exact aceleași manifestări ca în cazul alcoolismului: mirosul, respirația, somnolența, schimbările de mers.


Doctorul gastroenterolog Fahad Malik, autorul studiului din BMJ Open Gastroenterology:

Potrivit studiului, pacienții cu sindromul ABS arată la fel ca cei intoxicați cu alcool, cu diferența că pot fi ”treziți” printr-un tratament cu medicamente antifungice.

Lecții împotriva traficului de persoane cu copii de 13-14 ani în cea mai expusă zonă a României. „Până să fie cazul Caracal, directorii și profesorii nu erau foarte receptivi”
Recomandări

Lecții împotriva traficului de persoane cu copii de 13-14 ani în cea mai expusă zonă a României. „Până să fie cazul Caracal, directorii și profesorii nu erau foarte receptivi”

Totul a pornit de la un tratament cu antibiotice

Totul a pornit după ce bărbatul a urmat, în 2011, un tratament cu antibiotice împotriva unei răni infectate la un deget- cefalexină, de trei ori pe zi, timp de trei săptămâni, se arată în studiu.

La o săptămână de la finalizarea tratamentului, personalitatea bărbatului a început să se schimbe dramatic, cu episoade de depresie, momente de ”încețoșare” a creierului, pierderi de memorie și comportament agresiv.

Medicul său l-a trimis în ianuarie 2014 la psihiatru, unde a început să fie tratat pentru afecțiuni psihice, fără ca starea sa fizică să se schimbe.

Ulterior, a intervenit episodul în care a fost oprit de polițiști pentru că ar fi condus băut, iar medicii nu l-au crezut că nu a consumat alcool și l-au trimis acasă.

Trei ani mai târziu, mătușa bărbatului a auzit de un caz similar tratat cu succes în Ohio și și-a convins nepotul să meargă acolo pentru a se trata.

Statele Unite, traversate cu mașina de la Est la Vest în 27 de ore. Drumul de la Nădlac la Constanța, o distanță de 5 ori mai mică, durează peste 10 ore!
Recomandări

Statele Unite, traversate cu mașina de la Est la Vest în 27 de ore. Drumul de la Nădlac la Constanța, o distanță de 5 ori mai mică, durează peste 10 ore!

Doctorii i-au găsit două feluri de drojdii în intestine, din care una era Saccharomyces cerevisiae sau comuna drojdie de bere, folosită în fabricarea berii, a vinurilor și în coacerea pâinii.

Bărbatul a fost tratat cu succes în clinica din Ohio și i s-a spus să respecte un regim strict, fără carbohidrați, completat cu suplimente alimentare.

Alcoolemie la un pas de moarte, fără să bea

Dar, după câteva săptămâni, simptomele ABS au revenit, iar de această dată niciun tratament nu părea să mai dea rezultate, în ciuda eforturilor depuse de numeroși doctori.

La un moment dat, bărbatul a ajuns într-o stare de ebrietate atât de mare, încât s-a prăbușit cu sângerări cerebrale. A fost operat pe creier și și-a revenit spectaculos, în doar 10 zile.

Dar, chiar și în timp ce era internat, nivelul de alcool din sânge a crescut de la 50 la 400 mg/dL, se arată în studiu. Practic, alcoolemia era atât de mare încât bărbatul se afla în pragul decesului.

Ludovic Orban anunță concedieri masive și interzicerea cumulului pensiei cu salariul
Recomandări

Ludovic Orban anunță concedieri masive și interzicerea cumulului pensiei cu salariul

Nici măcar medicii de aici nu l-au crezut că nu a consumat alcool, în ciuda negărilor sale constante.

Recidivă: o pizza l-a băgat sub masă

În cele din urmă, bărbatul a găsit ajutor din partea unui grup online și a intrat în contact cu cercetătorii de la Richmond University Medical Center.

Aceștia cred că antibioticele pe care pacientul le-a luat cu ani în urmă i-au alterat microbiota și au permis microorganismelor de tipul ciupercilor să se dezvolte în tractul gastrointestinal.

Cercetătorii au folosit terapii antifungice și probiotice pentru a normaliza nivelul bacteriilor din instestinele sale, tratament pe care bărbatul îl urmează și în prezent, se precizează în studiul citat.

Un an și jumătate mai târziu, bărbatul rămâne asimptomatic și a revenit la viața dinainte, inclusiv la o dietă normală, verificându-și totuși, periodic, alcoolemia.

Dr. Fahad Malik

Și, cu excepția unei recidive, când s-a îmbătat crunt după ce a mâncat o pizza și a băut un suc pe ascuns, fără să le spună cercetătorilor, lucrurile evoluează în bine.

Există doar câteva cazuri în istorie

Există doar câteva studii care documentează ”sindromul fabricii de bere”, iar afecțiunea este rar diagnosticată, spune Fahad Malik. În trecut, era chiar privit ca un mit.

Sindromul a fost descris pentru prima dată în 1912 ca ”microb din fermentația carbohidraților” și a fost studiat în anii 30-40 ca un factor care cauzează deficitul de vitamine și sindromul colonului iritabil.

Un grup de 20-30 de cazuri au apărut în Japonia anilor 70, iar zece ani mai târziu a fost raportat și primul caz din SUA.

Câteva cazuri au fost raportate și în ultimii ani. Un studiu din 2013 descria cazul unui bărbat de 61 de ani care părea să fi fost beat încontinuu, ani la rând, până să fie diagnosticat cu ”sindromul fabricii de bere”.

În 2015, o femeie din New York a fost achitată pentru conducere sub influența alcoolului, după ce a prezentat instanței dovezi că suferă de ”sindromul fabricii de bere”.

Cercetătorii de la Richmond University Medical Center recomandă doctorilor să investigheze aceste simptome atunci când pacienții spun că nu au consumat alcool, deși au un nivel crescut de alcoolemie.

Semnele timpurii ale ”sindromului fabricii de bere” includ dispoziție schimbătoare, stări de delir sau de încețoșare a conștienței, chiar înainte ca pacientul să prezinte simptome de ebrietate.

Citeşte şi:

Noi înregistrări despre blocarea aflării adevărului de la Colectiv. Ministrul Sorina Pintea: „Mi-au reproșat și Bănicioiu, și Arafat că am dat documente la instanță fără să-i anunț!”. Neștiind că există înregistrarea, ea neagă că a spus așa ceva

Povești din București | Casa în culori vii și cu vase chinezești antiotravă

Atârnați în Vaideeni. În lumea romilor uitați de statul român, miracol înseamnă doar o căsuță în care e cald

La 4 ani era declarată „cea mai frumoasă fată din lume”. Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO

La 4 ani era declarată „cea mai frumoasă fată din lume”. Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist

Horoscop 9 decembrie 2019. Vărsătorii au idei mai curajoase
HOROSCOP

Horoscop 9 decembrie 2019. Vărsătorii au idei mai curajoase