OUG de modificare a legilor justiției, publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţele de Urgenţă de modificare a legilor justiţiei şi pentru desemnarea procurorului european au fost publicate miercuri în Monitorul Oficial, n.r 137. Cele două Ordonanţe au fost adoptate marţi, în şedinţa de Guvern.

OUG pentru legile justiţiei prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului Secţiei de anchetă. Documentul mai vizează şi aspecte privind concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii.

„Există o modificare importantă referitoare la funcțiile de rang înalt din Ministerul Public – procuror general, procuror șef DNA, funcții care potrivit legii anterioare se prevede mandat fix de 3 ani, care poate fi reinvestit”, a spus Tudorel Toader. „Aceste funcții nu mai pot fi delegate, se stabilește în OUG”, a spus Tudorel Toader.

„Ce aduce nou OUG – aceste funcții de rang înalt unde procedura se inițiază de ministrul Justiției nu pot fi delegate”, a spus Tudorel Toader, explicând că ele trebuie ocupate numai prin procedura prevăzută de lege.

„Cei delegați azi rămân în funcții 45 de zile, apoi trebuie desemnați prin procedura legală, este norma tranzitorie prevăzută de ordonanță”, a mai spus ministrul justiției

Minstrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat conținutul celei de-a doua ordonanțe de urgență adoptată de Guvern, marți, și cu privire la procedura desemnării candidaților din partea României pentru funcția de procuror european.

Citește și:

Mandatele șefilor de Parchete, modificate prin OUG. Funcțiile nu mai pot fi ocupate prin delegare, iar avizul consultativ se mută la plenul CSM

Comisia Europeană cere explicații Guvernului pentru OUG de modificare a legilor justiției. ”Ultimele schimbări merg într-o altă direcție”

PNL anunţă sesizarea Comisiei de la Veneţia, după ce Guvernul a modificat din nou legile justiţiei

DIICOT: Modificarea legilor justiției prin OUG-urile de marți contravine prevederilor Constituției

DNA anunță că OUG pe legile Justiției riscă să blocheze activitatea instituției

Judecătoarea Andrea Chiș: Tudorel Toader nu a spus CSM că Guvernul va da OUG pe legile justiției

Mai multe articole