(P) Istoria caselor de marcat. Cum a evoluat cel mai util aparat fiscal al timpurilor

Staff Sgt. Lindsey Thompson, 332nd Air Expeditionary Wing financial management cashier/ customer service technician, sets ups a members Eagle Cash card at an undisclosed location in Southwest Asia, Feb. 10, 2012. Thompson sets up and manages all base members Eagle Cash card accounts. Thompson is deployed from Peterson Air Force Base, Colo. (U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Joshua J. Garcia/Released)

Înregistrarea și urmărirea tranzacțiilor comerciale nu s-a desfășurat dintotdeauna ca în prezent. De fapt, întreaga nișă a comerțului a trecut printr-un proces tranzacțional destul de complex. Conceptul de casă de marcat a existat, se pare, din timpuri străvechi, însă, așa cum era de așteptat, într-o formă mult mai rudimentară. Astăzi, multitudinea de case de marcat moderne reprezintă una dintre cele mai bune dovezi ale evoluției tehnologice care s-a întâmplat de-a lungul anilor. Află, din acest articol, interesanta istorie a caselor de marcat.

Abacul, casa de marcat a civilizațiilor antice

Încă din perioada civilizațiilor antice se simțea necesitatea unui instrument care să faciliteze realizarea calculelor. Conform istoricilor, cel mai vechi abac a fost inventat în urmă cu mai bine de 4500 de ani, în Orientul Mijlociu. Folosit, în special, de către chinezi, romani, greci și egipteni, acesta se prezenta sub forma unei tăblițe dreptunghiulare. Etimologia cuvântului pornește de la termenul de origine greacă ”abax” care se traduce prin ”tablă de numărat”.

James Ritty, promotorul ”casierului incoruptibil”

Invenția născocită de civilizațiile antice nu a fost suficient de performantă pentru cerințele care au apărut pe măsură ce toate sectoarele lumii s-au dezvoltat. James Ritty este cel care a inventat prima casă de marcat. În perioada anilor 1880, în barul său din Dayton, Ohio, Ritty a realizat că avea nevoie de un instrument cu ajutorul căruia să poată controla și gestiona tranzacțiile din pub-ul său. Mecanismul său urmărea un principiu de funcționare destul de simplist, dar care a pus bazele dezvoltării ulterioare a acestor aparaturi fiscale din zilele noastre.

Casa de marcat pe care el a inventat-o era inspirată din mecanismul de revoluție a unei elice de vapor. James Ritty și-a botezat invenția ”casierul incoruptibil”.

Dispozitivul său s-a bucurat de succes, deoarece 4 ani mai târziu Ritty și-a vândut invenșia lui Iacov Eckert, contra sumei de 6.500 de dolari. Mai apoi, ”casierul incorptibil” a fost achziționat de către John Patterson, care a fost, de altfel și cel care a început să producă, în masă, casele de marcat sub egida firmei sale, National Cash Register (NCR).

Aceasta a fost, se pare, una dintre perioadele de glorie ale comerțului, dacă luăm în calcul faptul că, până  în anul 1895 deja exista un număr de 84 de societăți comerciale care vindeau case de marcat.

Ușor, ușor au apătur și casele de marcat personalizate, care aveau diverse designuri și care erau confecționate din metale, precum alama, cupru, nichel, dar și metale prețioase – aur și argint.

De la abac la casele de marcat cu jurnal electronic

De atunci și până în prezent, casele de marcat au evoluat atât ca design cât mai ales ca funcții. Mai nou, un astfel de instrument fiscal poate integra o mulțime de funcții speciale, care facilitează foarte mult activitatea operatorilor comerciali. Dacă vrei să beneficiezi de avantajele unor echipamente fiscale fiabile, poți descoperi cele mai noi case de marcat de la Datecs.

Mai multe articole