Țara în care un pasaj din legea cu privire la Holocaust a fost declarat neconstituţional

Supraviețuitori ai Holocaustului, în ziua eliberării din lagărul Buchenwald de către trupele americane. Al șaptelea, în cel de-al doilea rând de jos este laureatul Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel, evreu din România (Transilvania de Nord)

Tribunalul Constituţional al Poloniei a declarat ca fiind neconstituţional un pasaj din controversata lege poloneză cu privire la Holocaust care califică drept infracţiune remarcile pozitive despre faptele ucrainenilor.

Potrivit deciziei de joi, 17 ianuarie, termenul de „naţionalişti ucraineni”, precum şi alţi termeni folosiţi în lege nu sunt formulaţi cu suficientă precizie.

Legea în cauză, care sancţionează discursurile ce sugerează o complicitate poloneză la Holocaust, a tensionat în 2018 relaţiile cu Israel şi Ucraina. Potrivit criticilor săi, textul ar putea fi folosit pentru a nega orice responsabilitate poloneză pentru crime comise împotriva evreilor.

Parlamentul de la Kiev a criticat la rândul său această lege, afirmând că pune pe acelaşi plan eforturile de independenţă ucrainene cu crimele comise de nazişti şi de comunişti.

În Ucraina, sunt consideraţi naţionalişti cei care au luptat pentru independenţa ţării, mai ales faţă de Uniunea Sovietică, iar în 2015 şi Kievul a adoptat o lege ce califică drept infracţiune criticile la adresa naţionaliştilor, mai ales în legătură cu cel de-al doilea război mondial, aminteşte Agerpres.

La rândul său, Varşovia a calificat drept genocid împotriva polonezilor masacrul civililor de la Volînia, în prezent în vestul Ucrainei, din timpul ocupaţiei germane din al doilea război mondial.

Anul trecut, în luna iunie, Polonia a schimbat legea pentru care a fost acuzată că „neagă Holocaustul”.


Citește și… Loți Bölöni, tinerețe fără bătrânețe. Antrenorul își oferă zilnic momente de motivație și de autodepășire pentru a se menține în formă și la aproape 66 de ani


Mai multe articole