MENIU CAUTĂ
25 Dec. 2017 10:00

Personalități născute de Crăciun. Multe își serbează și onomastica. Ce semnificație au numele Cristian și Cristina

Distribuie

Multe personalități din România sau din străinătate s-au născut într-o zi cu totul aparte, mai exact în ziua de Crăciun, astfel că ziua este cu atât mai specială pentru acestea. De asemenea, de Crăciun, numeroase personalități își serbează ziua numelui, Cristian sau Cristina.

Persoanele născute în ziua de Crăciun fac parte din cercul restrâns al celor care au avut privilegiul de a veni pe lume într-o zi cu o importantă semnificație pentru creștinătate.

Personalități internaționale care s-au născut de Crăciun

Isaac Newton

Este unul dintre acei oamenii care au revoluţionat ştiinţa, descoperirile sale fiind valabile şi acum, la sute de ani de atunci. A fost un renumit om de știință englez, alchimist, teolog, matematician, fizician și astronom, președinte al Royal Society. Isaac Newton este savantul aflat la originea teoriilor științifice care vor revoluționa știința, în domeniul opticii, matematicii și în special al mecanicii.

Annie Lennox – s-a născut pe 25 decembrie 1954. Este o cântăreață britanică pop-rock, devenită celebră în întreaga lume alături de Dave Stewart, împreună cu care a format trupa Eurythmics, una dintre cele mai de succes ale anilor 80.

Annie Lennox

Annie Lennox

Helena Chirstensen – s-a născut pe 25 decembrie 1968, la Copenhaga, în Danemarca. Câștigătoare a concursului Miss Danemarca în anul 1986, ea ajunge unul dintre cele mai apreciate fotomodele din lume. Face parte din aceeași generație cu Heidi Klum, Claudia Schiffer, Eva Herzigova și multe alte frumuseți care au făcut furori pe podiumurile de modă.

Helena Chirstensen

Helena Chirstensen

Muhammad Anwar Al-Sadat – s-a născut pe 25 decembrie 1918 și a murit pe 6 octombrie 1981. A fost un politician egiptean, al treilea președinte al Egiptului  începând cu 28 septembrie 1970 și până la asasinarea sa din 6 octombrie 1981, A fost considerat, în Egipt și în Orientul Mijlociu, figura cu cea mai mare influență asupra istoriei moderne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sissy Spacek – s-a născut pe 25 decembrie 1949. Este o cunoscută actriță americană, nominalizată de șase ori la premiul Oscar. A obținut mult-râvnita statuetă în anul 1980, grație rolului interpretat în filmul „Coal Miners Daughter'.

Sissy Spacek

Sissy Spacek

Stuart Wilson – s-a născut pe 25 decembrie 1946. Actorul britanic, astăzi în vârstă de 69 de ani, a cucerit publicul din toată lumea cu rolul Don Rafael Montero din celebra peliculă „Masca lui Zorro'.

Stuart Wilson a jucat în

Stuart Wilson a jucat în „masca lui Zorro', alături de Antonio Banderas (foto)

Alannah Myles – Cântăreața canadiană a venit pe lume pe 25 decembrie 1958. Frumoasă de pică și cu o voce cu un timbru gutural, aparte, artista a cucerit topurile muzicale cu melodia „Black Velvet', care la începutul anilor 90 a fost un mare hit.

Alannah Myles

Alannah Myles

Armin van Buuren – renumitul DJ olandez s-a născut în data de 25 decembrie 1976. este unul dintre cele mai importante nume de pe scena trance, atât ca DJ, cât și ca producător. Interesul său pentru muzica electronică a apărut încă din copilărie, intrând în posesia primului sampler încă de la vârsta de 14 ani.

Armin van Buuren

Armin van Buuren

Humphrey Bogart – regretatul mare actor s-a născut în data de 25 decembrie 1899. A fost unul dintre numele grele de la Hollywood. Câștigător al premiului Oscar, starul a impresionat prin forța cu care își interpreta fiecare personaj. A fost căsătorit cu o altă mare actriță din Cetatea Filmului, Lauren Baccal.

 

Humphrey Bogart

Humphrey Bogart

Dido – cântăreața britanică s-a născut pe 25 decembrie 1971. Pe numele său întreg Dido Florian Cloud de Bounevialle OMalley Armstrong, este câștigătoare a premiului BRIT și a fost nominalizată la premiile Grammy. A cunoscut succesul internațional cu albumul său de debut „No Angel' din 1999, care a fost vândut în peste 21 de milioane de copii în întreaga lume.

Personalități românești care s-au născut de Crăciun

Rodica Negrea – este una dintre actrițele din generația de aur a scenei artistice din România. S-a născut pe 25 decembrie 1956, la Târgu Mureș. A jucat în filme și piese de teatru care au ajuns la inimile spectatorilor. În plan personal, actrița a fost căsătorită cu legendarul Dinu Manolache, un alt 'monstru sacru' al scenei teatrale din țara noastră.

Rodica Negrea

Rodica Negrea

Constantin Aur – este cunoscut și sub numele Titi Aur. S-a născut pe 25 decembrie 1963, la Bârlad și este unul dintre cei mai cunoscuți piloți de raliuri din România.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paula Seling – este una dintre cântărețele de renume din România, participantă de două ori la concursul Eurovision, unde a reprezentat cu succes țara. Artista, care a impresionat publicul cu vocea sa, dar și cu frumusețea, s-a născut pe 25 decembrie 1978, la Baia Mare. Este căsătorită cu Radu Bucura.

Paula Seling

Paula Seling

Matei Alexandru – a fost unul dintre marii actori ai României. S-a născut pe 25 decembrie 1927. A încetat din viață pe 1 iulie 2014, la vârsta de 86 de ani. A interpretat roluri în film, radio și televiziune, dar a fost prezent și pe scena teatrului. De asemenea, a semnat regia unor spectacole de teatru TV.

 

Matei Alexandru

Matei Alexandru

Vedete care își serbează ziua numelui de Crăciun

De Crăciun, multe staruri din România își serbează și ziua numelui. Este și cazul unor mari nume de pe scena artistică din țara noastră, precum: Cristi Minculescu, Cristina Cioran, Cristian Mungiu, Cristian Țopescu, Cristina Deleanu, Cristina Rus, Cristina (Kitty) Cepraga, Cristel Ungar, Cristina Spătar, Cristiana Răduță, Cristian Grețcu și mulți alții.

Semnificația numelelor Cristian și Cristina

Despre cei născuți în ziua de Crăciun se spune că par să fie înconjurați de o aură aparte, iar despre cei care poartă numele Cristian și Cristina, de asemenea. În prima zi de Crăciun, cei ce poartă numele de Cristian și Cristina își serbează onomastica. Iată care este semnificația acestor nume. Cristiana și Cristian, nume foarte des întâlnite în onomastica contemporană, și nu numai, reproduc numele latine Christianus si Christiana, la origine adjective derivate de la numele lui Hristos, care în limba latină se scrie Christus. Numele de „Christos' vine de la verbul grecesc „chriein' – „a unge', care este echivalentul ebraicului „mashi ha' – „uns', de la care a aparut Iisus – Mesia.

În limba română, „Christus' va fi baza de derivare a lui „Christianus', iar numele Cristian și Cristiana apar atestate în documente latine din secolele XI și XII și se refereau cu precădere la persoanele care practicau cultul creștin după anumite canoane bizantine sau grecești.

Anul trecut, potrivit Ministerului Afacerilor Internelor, peste 325.000 de bărbaţi purtau numele de Cristian sau derivate ale acestuia şi aproape 300.000 de femei aveau numele de Cristina sau Cristiana

Despre persoanele cu numele Cristian se spune că sunt firi complexe, cu aspirații inalte. Principalele lor calități sunt intuiția și sensibilitatea înnăscute, care se împacă foarte bine cu perfecționismul care îi caracterizează. În general, se crede că pot manifesta înclinații pentru profesiile liberale, dar și pentru domeniile artistice sau sociale.

Cu toate că se spune că cei care poartă numele de Cristian și Cristina își serbează onomastica de Crăciun, există voci care susțin că aceștia ar trebui să aibă ziua numelui în cu totul altă zi. Astfel, cei care vor să serbeze ziua numelui Cristian și Cristiana, o pot face pe 24 iulie, atunci când este prăznuită Sfânta Muceniță Cristina. Chiar dacă etimologia acestor nume vine de la Hristos, ele se sărbătoresc în ziua prăznuirii sfântului, nu a Nașterii Domnului.


Citește și:

VIDEO | Cum petrec militarii NATO din România Crăciunul. Vor pune pe masă sarmale și prăjituri tradiționale

Comentarii