FOTO: INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN

UPDATE ora 21:15. Serviciul Român de Informații a reacționat, joi, după declarațiile făcute de Claudiu Manda și contrazice datele prezentate de preşedintele comisiei de control a activităţii SRI.

ntr-un comunicat, SRI precizează că, în perioada 11.12.2004 (dată la care a intrat în vigoare Legea 535/2004 ) și 16.02.2016 (până la decizia CCR) numărul total de mandate de securitate națională (inițiale, prelungiri și completări) solicitate de Serviciul Român de Informații a fost de 28.784, din care 9.292 inițiale.

Numărul de persoane a căror drepturi și libertăți au fost restrânse, în condițiile legii, în baza autorizației eliberate de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost de 20.907, potrivit SRI. Pentru un număr de 17.182 persoane aceste măsuri au fost prelungite câte 3 luni, în condițiile legii.

Ce anunțase Claudiu Manda:

“Vedem la Comisie o serie de date care arată că avem o creştere a mandatelor de securitate naţională de la 1.395 în anul 2005, până la 3.701 mandate în 2013, adică aproape de trei ori. Totalul acestor acte de autorizare şi supraveghere în perioada 2005 – 2016 înseamnă peste 311.000 de mandate. În contextul în care pe un mandat de supraveghere putem să ne gândim că vorbim de o medie de 20 de persoane sau de posturi interceptate, putem să gândim că au fost mai mult de 6 milioane de persoane interceptate în această perioadă. Cifra ar putea să fie şi mai mare de atât”, a declarat preşedintele comisiei de control SRI.

Dintre aceştia, un an plin a fost 2012, a adăugat el. Atunci, foarte mulşi politicieni au fost interceptaţi de servicii, în speciali cei „importanţi şo vocali”.

“Am fost sesizaţi la Comisiei că a existat în 2012 aproape tot Guvernul interceptat pe mandate de securitate naţională, fie de supraveghere tehnică şi la nivel de Parlament se spunea la un moment dat de minim 100 de parlamentari dintre cei mai importanţi şi vocali. Am fost sesizaţi şi suntem într-o corespondenţă cu SRI dacă membrii CSAT au fost interceptaţi pe mandate de securitate naţională. Am trimis această întrebare SRI şi încă nu ne-a venit un răspuns. Unul dintre campioni este domnul (Sorin – n.r.) Strutinsky”, a adăugat Claudiu Manda.

Claudiu Manda a precizat că membrii Comisiei vor merge la SRI pentru a le solicita actele care să dovedească aceste interceptări, afirmând că românii şi Parlamentul trebuie să afle dacă mandatele au restricţionat drepturile persoanelor. Mai mult, cere înfiinţarea Autorităţii Unice de Interceptare.

 

“Sunt persoane interceptate de două ori, trei ori, cinci ori pe un mandat. Pe o medie putem să vorbim de minimum şase milioane de români. (…) Considerăm că ar fi oportun să înfiinţăm, dacă vom continua cu legile securităţii naţionale, Autoritatea Unică de Interceptare, care să fie doar o structură care să intermedieze între ooperatori şi cei care pun în aplicare mandatele de supraveghere, astfel încât să nu mai existe nicio bănuială că pot să fie interceptate comunicaţiile sau comunicările oamenilor fără să exite un mandat”, a mai explicat acesta.

 

Urmărește-ne pe Google News