• Polițistul mai spune că nu s-a lăsat, a sunat din proprie inițiativă la Crima Organizată Buzău și, împreună cu un ofițer de acolo, a făcut toate demersurile ca fata să fie eliberată, după nici opt ore de la aflarea informațiilor. 
  • Ulterior, în loc de recunoașterea faptelor, agentul spune că șefii au încercat să culeagă aprecierile, i-au interzis să spună tot adevărul presei, iar acum, pentru că vrea să facă public cazul, l-au amenințat că îl dau afară din poliție.

Ion Florinel, ofițer de serviciu la Dispeceratul Poliției Municipale Buzău, a primit în dimineața zilei de 16 august 2019, la ora 3.35, un telefon de la un cetățean român din Germania. 

Acesta primise, la rândul său, un telefon de la o fată cu care a lucrat într-un restaurant din Londra și care îl ruga să facă tot posibilul să o salveze. Susținea că este sechestrată într-un apartament din Spania, de o bandă de marocani.

Cum a fost salvată o româncă ținută prizonieră în Spania. Polițistul buzoian care a primit apelul la 112 reclamă indolența și incompetența șefilor!
Ion Florinel, ofițer de serviciu la Dispeceratul Poliției Municipale Buzău

Cazul părea o invenție. O româncă din Spania cerea ajutor prin intermediari de la poliția din Buzău. Dar Ion Florinel spune că nu a vrut, sub nici o formă, să lase lucrurile așa.

Peste 700.000 de hectare de pădure din UE au ars în 2022. România, a doua cea mai afectată de incendii, după Spania
Recomandări
Peste 700.000 de hectare de pădure din UE au ars în 2022. România, a doua cea mai afectată de incendii, după Spania

„Am înțeles că o legaseră pentru că ar fi plasat drogurile în altă parte decât trebuia. De acolo de unde era legată de pat a putut ajunge la un telefon și a putut trimite și niște fotografii. Ea i-a trimis acestui domn fotografiile cu ea legată, în ideea de a fi credibilă și de a o ajuta.”, povestește polițistul.

Ion Florinel: „Eu am numit cazul ăsta Caracal 2, dar la Buzău!”

Evenimentele tragice de la Caracal se petrecuseră în iulie, cu nici o lună înainte. Agentul de poliție aflat la datorie în acea noapte recunoaște că era sub impresia dramei Luizei și a Alexandrei și că și asta l-a făcut să nu considere totul o glumă proastă. 

„I-am spus bărbatului din Germania să aibă toată încrederea că îl pot ajuta, dar să îmi trimită toate informațiile pe mobil, unul din ăsta mai modern, cu touch, ca să pot vedea fotografiile cu fata legată”

I-a dat numărul de mobil bărbatului, după care a sunat repede la șefi.

„Eu a trebuit imediat, în secunda doi, să informez conducerea.”

”Dă-o dracu de curvă, mă suni pentru o panaramă?!”

Ion Florinel a povestit filmul nopții care i-a marcat viața.

„Conducerea de la mine era un domn comisar șef Chiriac Ionel, adjunctul de atunci al Poliției Buzău, și era de permanență în acea noapte. El a fost primul om la care am sunat. La care el îmi spune așa:
– Bă, ești nebun, la ora asta! Dă-o dracu de curvă, mă suni pentru o panaramă?!

Muncitorii ruși de la centrala nucleară Zaporojie, anunțați să stea acasă vineri. Rusia și Ucraina se acuză reciproc că plănuiesc un atac
Recomandări
Muncitorii ruși de la centrala nucleară Zaporojie, anunțați să stea acasă vineri. Rusia și Ucraina se acuză reciproc că plănuiesc un atac

A vorbit foarte urât, folosind cuvinte și mai vulgare de atât.

– Mâine dimineață, când vin eu la opt, cunosc eu pe nu știu cine prin Spania, pe un atașat. Mâine dimineață!

I-am spus atunci:

– Domnule, fii atent care e problema, eu nu aștept până mâine dimineață pentru că mă transform în victimă sigură și o să scrie pe mine Caracal 2. Pățesc la fel ca dispecerul de la Caracal. Pentru ce asta? Țin prea mult la pielea mea ca să aștept până la ora opt dimineața când te trezești dumneata să vii la serviciu.

– Bă, zice, stai liniștit, ai raportat la ăia la județ.”, spune Ion Florinel că i-ar fi replicat șeful.

”Mă, dar tu ești nebun?!”

După ce a încheiat conversația cu superiorul, Ion Florinel a sunat la județ, la ofițerul de serviciu comisar șef Laurențiu Stâlpeanu.

„– Mă, tu ești nebun la cap, pentru o c…ă să sun eu în Spania. Mă, dar tu ești nebun?!”, i-ar fi zis Stâlpeanu.
– Dar dacă ar fi fost copilul tău în Spania, în excursie, și ar fi fost sechestrat? Tu așa pui problema? Vuiește lumea de Caracal pe toate posturile și tu-mi pui problema așa?
– Hai, mă, dă-o dracu de panaramă!
– Uite care-i treaba, îți dau ultimatum, dacă până la 3.55 nu mă convingi că ai vorbit la IGP și s-au declanșat mecanismele de salvare a româncei ăsteia, de la fără cinci încolo nu mai ai timp, Laurențiu! Fii atent că am cartea deschisă pe masă cu toate numerele de telefon și știu ce am de făcut dar, ierarhic, te las pe tine, să-i informezi tu”, i-ar fi dat replica Ion Florinel.

IMAGINI. Șeful Poliției din Timiș se duce la casa sa de vacanță, la 168 km dus-întors de oraș, cu mașina instituției. Explicația IPJ
Recomandări
IMAGINI. Șeful Poliției din Timiș se duce la casa sa de vacanță, la 168 km dus-întors de oraș, cu mașina instituției. Explicația IPJ

Ulterior, după ce polițistul Florinel susține că a mai dat câteva telefoane, Laurențiu Stâlpeanu l-a sunat și l-a asigurat că a raportat mai departe.

„Înainte de 3.55 m-a sunat Stâlpeanu și mi-a zis așa: Florinel, stai liniștit, am sunat la IGP, am vorbit cu domnu Dragnea. Nu mi-a spus ce și cum, doar că l-a informat.”

”E treaba lor, să se spele pe cap! Tu să-ți vezi de treaba ta!”

Ion Florinel susține însă că timpul trecea în defavoarea româncei și a continuat cu telefoanele mult înainte să sune înapoi ofițerul de serviciu de la IPJ Buzău.

„Am pus mâna pe telefon și l-am sunat pe Marius Ivan, șeful Poliției Buzău. Era în concediu. I-am spus:
– L-am sunat și pe domnul Chiriac, i-am sunat și pe ăstia de la județ, dar toată lumea o dă de gard. Îmi zic toți să o las moartă că nu-i bine să ne băgăm. La care Ivan ce credeți că-mi zice?!
– Băi, fii atent, i-ai sunat pe ăia la dispecerat la județ?! Nu mai e treaba ta, să nu te pună dracu să suni tu la IGP, să treci tu peste, e treaba lor, să se spele pe cap! Tu să-ți vezi de treaba ta!
– Știți care-i treaba, până la urmă dumneavoastră sunteți în concediu, eu știu ce am de făcut. Și i-am închis telefonul în nas, zbang!”, povestește Ion Florinel cu lux de amănunte conversația telefonică.

Nu s-a oprit.

Adjunctul Marica a încercat să ajute

„Dacă am văzut că atitudinea lui Ivan e asta pe care v-am relatat-o, am pus mâna pe telefon și l-am sunat și pe al doilea adjunct, care e într-un fel și cel care se ocupă de Dispecerat, Marica Liviu. Ăsta a zis și el:

Domnule, dacă i-ai informat pe ăia la județ nu e cazul să mai faci alte presiuni, alte valuri.

Marica a arătat că ar încerca să facă un pic mai mult și a vorbit frumos.

– Domnule Ion, lăsați-mă să vorbesc și eu cu ofițerul de serviciu de la județ să îl însuflețesc să sune la IGP.

Că a sunat sau că nu a sunat, eu nu l-am mai tras de mânecă. Eu i-am spus că nu mă las pe mâna lor, că știu ce am de făcut.”

Ion Florinel susține că șeful IPJ Buzău a aflat povestea abia peste o săptămână

Cât despre șeful IPJ Buzău, Laurențiu Pantazi, Ion Florinel susține că nici nu ar fi știut de situație și că ar fi aflat la o săptămână distanță, pe 22 august, când liderul de sindicat al agenților de poliție a scris pe Facebook povestea.

Cum a fost salvată o româncă ținută prizonieră în Spania. Polițistul buzoian care a primit apelul la 112 reclamă indolența și incompetența șefilor!
Laurențiu Pantazi, șeful IPJ Buzău

„Când a aflat a zis imediat că face conferință de presă. A chemat presa în curtea de la IPJ Buzău și pe mine m-a chemat de acasă. Când am ajuns la sediu, m-a întrebat care-i situația. Eu am povestit exact cum v-am zis și dumneavoastră, cu tot ce au zis superiorii. La care el zice:

Domnule, dacă așa ți-au zis, ăștia nici nu mai merită să fie în poliție. Dar dacă ai de gând să zici așa ceva la presă, pleci din poliție!

S-a rugat de mine să pun o bilă albă poliției, dacă pot, după ce m-a amenințat că plec din poliție. Nu am spus nimic de nereguli atunci, la conferință.”

Pentru că, după ce poliția română s-a mobilizat, fata a fost salvată de poliția spaniolă! Au găsit-o tăiată, bătută și legată. 

Toți cei trei acuzați de agentul șef principal de poliție Ion Florinel că au încercat să tergiverseze acest caz pentru că era noapte și dormeau sau erau în concediu au răspuns întrebărilor Libertatea.

Ionel Chiriac, fost adjunct al Poliției Municipale Buzău: ”El a procedat foarte bine”

– El acum reclamă pe toată lumea, că nu a fost evidențiat atunci, că nu i s-a dat salariu de merit. El atunci, în disperare, a zis să facă un lucru bun și foarte bine a procedat. Dar eu i-am spus că singura persoană care putea să stabilească pașii de urmat era inspectorul șef.
– Nu ați avut un limbaj de genul, citez: Ești nebun, la ora asta, dă-o-ncolo de …
– Nu, nu, nu.

– Dumnealui susține că ați tratat-o ca pe o fată de moravuri ușoare.
– Eu cred că el nu știe cu câți a vorbit în seara aia și mi-a atribuit mie anumite cuvinte care nu-și au rostul. Eu i-am spus ce trebuie să facă, atâta, nu că nu e sănătos.

– Nu i-ați spus să o lase până dimineața când ajungeți la muncă?
– I-am spus să ia legătura și dacă nu se rezolvă nimic eu pot să discut a doua zi cu atașatul României din Spania. Era o situație inedită, nu am mai avut cazuri de genul ăsta. Eu i-am spus să ia legătura la județ, să sune la inspectorul de serviciu, să vadă ce dispune inspectorul șef. 

Păi, puteam eu să iau legătura cu persoane care aveau responsabilități și să trec peste inspectorul șef?! E totuși o unitate militară. El a procedat foarte bine, dacă nu insista el, nu cunoșteau cei din Spania.

Ionel Chiriac, fost adjunct al Poliției Municipale Buzău:

– Situația asta a venit la distanță de nicio lună de Caracal și omul povestește că a fost plimbat de colo-colo.
– Dacă el mă înțelegea, i-am spus clar că trebuie să anunțe dispeceratul IPJ Buzău, pentru că cel mai scurt drum ăla era. Eu, da, i-am spus că nu am cum să rezolv la ora aia. Păi da, eu, puteam eu să sun noaptea pe ăla din Germania?

Șeful Poliției Buzău a fost foarte scurt în declarații și ne-a trimis la biroul de presă.

Marius Ivan, șef Poliția Municipală Buzău: ”Fata a fost salvată și a fost salvată exact conform procedurii”

-Aceste date o să le dea biroul de presă, știți foarte bine, astea sunt regulile.

– Aș fi vrut să îmi dați dumneavoastră o relatare despre ce a fost în acea noapte.
– Nu pot, pentru că, în perioada la care faceți referire, eram în concediu.

– Dar v-a sunat și i-ați spus „ Fii atent, i-ai sunat pe ăia de la județ? Nu mai e treaba ta!”?
– Dânsul a sesizat și conducerea IGPR și conducerea MAI care au instrumentat această sesizare și rugămintea este să vă adresați biroului de presă. Ce pot să afirm este că s-au respectat absolut toate procedurile și cauza soluționată normal și firesc, fără ghiocei și înfrumusețări sau interpretări personale.

– La nicio lună de la Caracal, o plimbare de la un șef la celălalt era normală?
– Nu a fost absolut nicio plimbare. E părerea dânsului și atâta tot.

Șeful IPJ Buzău susține că nu acțiunile și insistența lui Ion Florinel au dus la salvarea fetei, ci promptitudinea IPJ.

Laurențiu Pantazi, șeful IPJ Buzău spune că polițistul e supărat că nu a fost recompensat

– Ofițerul cu care ați discutat dumneavoastră, între noi fie vorba, are niște nemulțumiri mai vechi că nu a fost recompensat.

– Dar nu ar fi meritat?
– Nu s-au dat recompense lal acel moment pentru cazul respectiv. Nu au fost propuneri de la șefii nemijlociți, astfel încât nu am avut ce aproba. Îmi permit să cred că e și o notă de subiectivism a dumnealui, ca să nu spun altfel, context în care a tot aruncat pe tapet cazul.

– Dar cine s-a ocupat de cazul acesta până la urmă?
– Atunci cel care s-a ocupat a fost dispecerul de la Inspectoratul Județean de Poliție Buzău, care a comunicat rapid cu ofițerii din cadrul Serviciului de Crimă Organizată, care au luat legătura cu atașații de interne din Spania și care au reușit într-un termen relativ scurt să acționeze și să salveze fata.

– Povestea polițitului e alta. El ar fi sunat la Crimă Organizată, nu ofițerul de serviciu de la IPJ.
– Dacă puteți să acordați și o rezervă asupra a ceea ce declară agentul respectiv, ar fi perfect. Cei care au declanșat toate verificările de la nivelul IPJ, unde s-a acționat de către Serviciul Investigații Criminale în colaborare cu Crima Organizată, au fost cei care erau de serviciu la IPJ.

– La nicio lună de la Caracal, omul de la dispecerat e plimbat de către șefi, în timp ce fata nu avea timp ca cineva să stea pe gânduri. Cum vedeți asta?
– Eu vă spun că s-a reacționat în timpi reali.

– Dumneavoastră, la o săptămână distanță, când crede el că ați aflat de fapt despre cum au stat lucrurile, ați făcut o conferință de presă, iar înainte i-ați fi spus să nu povestească toată tevatura că îl dați afară din poliție. E adevărat?
– Nu, nu e adevărat. Chiar el a stat de vorbă cu presa. Nu fac eu chestiuni de genul ăsta. Subiectivismul dumnealui în a relata aceste evenimente trebuie să-l aveți în vedere în contextul în care dânsul are un moment de nemulțumire pentru faptul că nu a luat salariu guvernamental. Vă mai mărturisesc, fără să pun paie pe foc, a afirmat că îl interesa să iasă la pensie și ar fi avut o pensie mai mare.

Ofițerul de serviciu nu a vrut să răspundă când a fost întrebat dacă șeful său i-a răspuns la telefon în noaptea cu pricina

Laurențiu Stâlpeanu a negat vehement limbajul pe care Ion Florinel susține că l-ar fi folosit în acea noapte. Dar a ocolit răspunsul când a venit vorba să spună dacă șeful său, Laurențiu Pantazi, i-a răspuns sau nu la telefon în acea noapte și a fost cel care i-a dat ordinele ce să facă mai departe

Nu s-a întâmplat niciodată așa ceva. Nu îmi permit să vorbesc cu colegii așa ceva. S-a sunat, s-au făcut toate diligențele, nu a fost nicio amânare. Nu știu de ce susține el așa ceva.

Laurențiu Stîlpeanu, ofițer de serviciu IPJ:

– Dar la Crimă Organizată ați sunat dumneavoastră sau el?
– El a sunat, fiindcă obligația lui era să mă anunțe pe mine, nu Crima Organizată.

Cum susține Ion Florinel că a fost salvată de fapt fata

Pasat de la un șef la altul, Ion Florinel susține că a luat problema în propriile mâini și l-a sunat pe șeful de la Crimă Organizată Buzău. Acesta era și el tot în concediu.

„Ăsta, băiat deștept, mi-a spus: Vă trimit un om în zece minute la Poliția Municipală! În 10 minute a venit omul. I-am spus pe scurt care-i treaba și a vorbit direct pe telefonul lui cu bărbatul din Germania care mă sunase.”

Agentul mai spune că nici el nu a stat degeaba. 

„Eu, între timp, m-am pus, la îndemnul lui Pândaru, să fac actul de sesizare. Am povestit succint de la cine am primit telefonul, ora, tot. Pândaru l-a fotografiat cu telefonul lui și cu un program l-a tradus în spaniolă și l-a trimis poliției spaniole. Mi-a spus el că a vorbit cu niște colegi de la Prahova și au extins repede niște legături în Spania și au informat poliția spaniolă. Totul s-a întâmplat între patru și cinci dimineața.”

Cum a fost localizată fata din Spania, cu informații de la 4 000 de kilometri distanță

Ion Florinel povestește foarte mândru cum a decurs operațiunea.

„Fata a fost reperată pe baza informațiilor date de bărbatul din Germania și pe baza telefonului de pe care ea a trimis fotografiile. Bărbatul mi-a spus că e sechestrată de cinci zile, mi-a spus localitatea și regiunea și mi-a dat numărul de telefon de pe care ea i-a trimis fotografiile.”, spune Ion Florinel.

Cum a fost salvată o româncă ținută prizonieră în Spania. Polițistul buzoian care a primit apelul la 112 reclamă indolența și incompetența șefilor!
Imagine din timpul operațiunii de salvare a fetei în Spania

În baza telefonului, susține Ion Florinel, ofițerul de la Crimă Organizată s-a folosit de o aplicație, a identificat cartierul și blocul unde se afla sechestrată. Telefonul de pe care fata a dat informațiile celui din Germania a fost cheia.

Ce s-a putut face de pe Plevnei (n.r. strada pe care se află Dispeceratul Poliției din Buzău), prin umila mea intervenție și a colegului de la Crimă Organizată, am salvat fata aflată la 4000 de kilometri distanță. Și ăia din fața gardului de la Caracal nu au putut face nimic?

Ion Florinel:

Opt ore mai târziu, românca era scoasă din apartamentul unde era ținută legată, iar marocanii arestați

Știrea a făcut înconjurul presei din România și Spania. Toată lumea a lăudat acțiunea polițiștilor de la Buzău, iar Ion Florinel a fost chemat să explice cum au decurs lucrurile. E mândru că a apărut la televizor.

Recunoaște că spera ca fapta lui să fie lăudată și eventual recompensată cu un salariu guvernamental pe șase luni și dincolo de camerele de filmat. Dar nu a fost așa.

„La vreo trei săptămâni, șeful Crimei Organizate Buzău mi-a zis: „Domnule Ion, vin de la o ședință în care șefii de la IPJ și de la Municipiu se felicitau între ei pentru că au primit laude de la IGPR pentru modul cum au acționat pentru salvarea româncei din Spania, pentru că s-a vorbit în Spania și s-a dat în presa centrală. S-au felicitat între ei și ziceau ce premii grase vor primi”, își amintește Ion Florinel.

El nu a primit nimic.

Într-un răspuns trimis către Libertatea, Ministerul de Interne spune că el și-a îndeplinit și-a exercitat ”atribuțiile profesionale conform fișei postului”. 

Cum a fost salvată o româncă ținută prizonieră în Spania. Polițistul buzoian care a primit apelul la 112 reclamă indolența și incompetența șefilor!


Urmărește-ne pe Google News
Mărturisirea-șoc a unui bărbat de 45 de ani, operat de cancer la rinichi. Doctorul i-a spus direct: "Totul este generat de ceea ce ai făcut în trecut"
GSP.RO
Mărturisirea-șoc a unui bărbat de 45 de ani, operat de cancer la rinichi. Doctorul i-a spus direct: "Totul este generat de ceea ce ai făcut în trecut"
A fost PRINSĂ în pădure! O prezentatoare de la noi şi-a spulberat căsnicia. Imaginile care au compromis-o
Playtech.ro
A fost PRINSĂ în pădure! O prezentatoare de la noi şi-a spulberat căsnicia. Imaginile care au compromis-o
Lovitură pentru cei care vor să își cumpere locuință la anul. Cine va plăti zeci de mii de euro în plus față de până acum
Observatornews.ro
Lovitură pentru cei care vor să își cumpere locuință la anul. Cine va plăti zeci de mii de euro în plus față de până acum
Horoscop 19 august 2022. Capricornii au puterea de a lua cele mai bune decizii astăzi pentru a renunța la ceea ce îi împovărează inutil
HOROSCOP
Horoscop 19 august 2022. Capricornii au puterea de a lua cele mai bune decizii astăzi pentru a renunța la ceea ce îi împovărează inutil
BREAKING NEWS! Se anunță transferul anului în fotbal! Unde pleacă Cristiano Ronaldo
Știrileprotv.ro
BREAKING NEWS! Se anunță transferul anului în fotbal! Unde pleacă Cristiano Ronaldo
Paul Diaconescu, prins de Justiţiarul de Berceni. Vedeta de la Sunt celebru, scoate-mă de aici! voia să se întâlnească noaptea în parc cu o minoră
FANATIK.RO
Paul Diaconescu, prins de Justiţiarul de Berceni. Vedeta de la Sunt celebru, scoate-mă de aici! voia să se întâlnească noaptea în parc cu o minoră
Specialistul american care anunţă următoarea ţară invadată după ce Rusia a atacat Ucraina: "Sperăm că realizează necesitatea de a se pregăti de luptă"
Orangesport.ro
Specialistul american care anunţă următoarea ţară invadată după ce Rusia a atacat Ucraina: "Sperăm că realizează necesitatea de a se pregăti de luptă"
Artista Irina Dragomir te ajută să identifici calea de mijloc dintre dorință și nevoie
PUBLICITATE
Artista Irina Dragomir te ajută să identifici calea de mijloc dintre dorință și nevoie
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.