O femeie este atacată și jefuită de un necunoscut în drumul ei către casă. Bărbatul își pierde urma pe ulițele prăfuite ale satului. Un personaj ucide la lăsarea întunericului și apoi dispare. Cadavrul mutilat, aflat în stare de putrefacție, al unui bărbat zace la groapa de gunoi a orașului, un schelet uman este descoperit în grădina unui țăran, iar o fetiță este căutată de mai bine de 15 ani de părinții disperați.

Crime, dispariții, tâlhării, toate legate de portretul-robot

Toate aceste cazuri au ceva în comun. Sunt chipuri cufundate în întuneric, bântuite doar de fantasmele speranței victimelor și ale familiilor lor că, într-o zi, vor primi o identitate. Că vor primi ”vârsta” care să le scoată de sub stratul gros al uitării. De aceea, scms. Florin Lăzău, singurul criminalist din România specializat pe portrete de îmbătrânire facială, își face loc în anchetă. Menirea lui este să forțeze amintirile și să dea chip și identitate fugarului-asasin, copilului dispărut sau cadavrului lăsat să putrezească. Să realizeze portretul-robot.

Timpul nu este aliatul portretistului-criminalist

Cu creionul, cu cărbunele, cu un grafit sau chiar cu o cretă, polițistul-criminalist creionează, în tușe de alb, gri sau negru, care prind chiar și umbrele, chipul celui ce trebuie identificat folosind informațiile oferite de martor. Sau cele obținute de camerele de luat vederi. Apoi, schița este retușată pe calculator unde primește și culori care pot fi decisive în identificarea personajului. În cei aproape 20 de ani de carieră, portretistul Florin Lăzău a dat nume la peste 600 de chipuri, fie că a fost vorba de copii dispăruți, de cadavre mutilate sau de fugari care trebuiau să răspundă în fața legii. Desenele lui a stat la originea rezolvării multor atacuri, unele comise cu brutalitate.

Cine e iranianca Masih Alinejad: trei încercări de asasinat și „mai urmărită de oameni pe internet decât toți liderii Iranului”
Recomandări
Cine e iranianca Masih Alinejad: trei încercări de asasinat și „mai urmărită de oameni pe internet decât toți liderii Iranului”

”Arta criminalistică este știința care îmbină abilitățile unui artist de a creiona portretul făptuitorului  reconstituit din memoria unui martor sau a unei victime și capacitățile de a conduce și a duce la bun sfârșit un interviu cognitiv. Scopul este reactualizarea informațiilor percepute de martor în momentul săvârșirii actului infracțional. În acest domeniu, factorul uman este determinant pentru că trebuie să câștigi încrederea interlocutorului și să te pui practic în pielea martorului, încercând să vizualizezi și să retrăiești prin ochii și simțămintele lui, șirul aspectelor din locul faptei. E vorba de talent, pasiune și multă muncă. Factorul timp este esențial pentru că elemente ce pot fi importante se șterg treptat din memoria martorului”, explică scms. Florin Lăzău care este primul pas într-o astfel de anchetă care se întrepătrunde cu arta.

Criminalistul este artist cu diplomă

Absolvent al Școlii de Artă ”Francisc Hubic”, din Oradea, specialitatea grafică, criminalistul s-a specializat, în timp, nu numai în realizarea portretelor-robot ”obișnuite”, ci și în îmbătrânirea facială digitală a copiilor dispăruți cu mult timp în urmă, dar și în refacerea chipurilor unor cadavre neidentificate. De aceea, constituția anatomică, știința feței, scheletul uman, proporțiile capului și ale corpului uman, tipurile morfologice și chiar lungimea părului suspectului au devenit ”materii” obligatorii de studiu pentru polițistul bihorean implicat în foarte multe campanii de depistare ale unor minori căutați de familii. Toate acestea îl ajută pe portretistul-criminalist să realizeze, folosindu-și abilitățile artistice, reproduceri fidele ale feței celui ce trebuie identificat sau ale întregului corp al acestuia.

”Pregătirea trebuie să includă cunoștințe din anatomia facială de bază, psihologie cognitivă, cunoștințe de grafică și tehnici utilizate în interviul cognitiv”, spune polițistul care a ridicat criminalistica la rang de artă.

REPORTAJ. „Doar primarul și popa lipsesc de aici, restul suntem toți”. Cât câștigă românii din nordul Europei față de cât câștigau în țară
Recomandări
REPORTAJ. „Doar primarul și popa lipsesc de aici, restul suntem toți”. Cât câștigă românii din nordul Europei față de cât câștigau în țară

Copiii sunt cei mai fideli martori

”Realizarea unui astfel de portret bazat doar pe informațiile martorului este o artă. E o îmbinare între artă, știință și investigație. Imaginația, inspirația și intuiția sunt ”armele” care nu trebuie să lipsească din acest ”război”. Trebuie exploatate la maximum. Intuiția intervine la asamblarea elementelor faciale prezentate de martor. Când ți se prezintă o pereche de ochi, intuiești forma nasului și a gurii fără a interveni în procesul de selectare a elementelor oferite. Cei mai fideli martori sunt copiii. Ei descriu cel mai bine în fața artiștilor criminaliști. Calitatea percepției vizuale și a reactualizării informațiilor unui copil este dată în primul rând de reacția acestuia în momentul comiterii faptei. Copilul este un spectator perspicace pentru că el nu prevede urmările săvârșirii faptei”, continuă ofițerul criminalist.

2Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Cataloage cu elemente faciale, ”ajutorul vizual” al polițistului-criminalist

Interviurile pentru realizarea portretelor-robot nu încep fără un ajutor de nădejde al ofițerului-criminalist. Este vorba de catalogul cu elemente faciale, așa-numitul ”ajutor vizual” care este folosit în special în cazurile în care victima a suferit leziuni puternice la cap care i-au afectat puterea de concentrare. E vorba de un catalog care conține o colecție de diverse tipuri, forme și mărimi ale elementelor fizionomiei raselor caucaziene (n.r. rasa albă), asiatice și negroide de unde martorul sau victima aleg câte o piesă până ce puzzle-ul este complet.

Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei, acuzat că este un agent al Moscovei,  a comparat în predică perchezițiile din Ucraina cu cele din Coreea de Nord. Ce vor face credincioșii români?
Recomandări
Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei, acuzat că este un agent al Moscovei, a comparat în predică perchezițiile din Ucraina cu cele din Coreea de Nord. Ce vor face credincioșii români?