Mergi direct la conținut »
Presa internațională despre condamnarea lui Liviu Dragnea: Un act curajos din partea magistraţilor români
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Presa internațională despre condamnarea lui Liviu Dragnea: Un act curajos din partea magistraţilor români

Presa internațională despre condamnarea lui Liviu Dragnea: Un act curajos din partea magistraţilor români

Presa internațională a relatat despre condamnarea lui Liviu Dragnea la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive, punând accent pe curajul magistraților de a da o sentință împotriva unui dintre cei mai puternici oameni din România, dar și asupra faptului că această decizie ar putea fi fatală pentru ambițiile liderului social-democrat de a acapara puterea.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis condamnarea liderului Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, la 3 ani și șase luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Un singur judecător a făcut opinie separată și a cerut achitarea pentru abuz în serviciu. De asemenea, instanța a decis anularea suspendării condiționale a pedepsei de doi ani din dosarul Referendumul.

În acest context partidele de opoziție i-au cerut demisia din toate funcțiile pe care le deține, lucru pe care l-a spus și fostul premier, Victor Ponta, în prima reacție publică pe care a avut-o după ce s-a dat sentința.

De celalată parte, PSD a făcut scut în jurul liderului său, începând cu premierul Viorica Dăncilă care a transmis că ”Cred cu tărie în nevinovăția președintelui PSD și îl asigur de toată susținerea mea la conducerea partidului și a Camerei Deputaților”, și continuând cu alți lideri marcați ai partidului, precum Lia Olguța Vasilescu, Carmen Dan sau Gabriela Firea.

The Associated Press titrează ”Cel mai puternic politician din România, condamnat pentru abatere”. Jurnaliștii americani notează că sentința a fost aplaudată de protestatarii adunați în Piața Victoriei.

După ore de deliberare, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că liderul Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, este vinovat că a intervenit în 2008 şi 2010, pe când reprezenta Guvernul, pentru a menține două femei în plata unei agenții în domeniul protecției sociale, deși erau angajate ale partidului său. Cele două femei au recunoscut că lucrau pentru partid, deși primeau salarii de la agenția respectivă.

BREAKING NEWS Un bărbat care a fost în România weekendul trecut, confirmat cu noul coronavirus în Rimini, Italia
Recomandări

BREAKING NEWS Un bărbat care a fost în România weekendul trecut, confirmat cu noul coronavirus în Rimini, Italia

 

în dosarul angajărilor fictive a unor membri de partid într-o agenție publică. Dragnea, care își susține nevinovăția, poate face apel la această sentință care nu este definitivă.

În calitate de lider al liderului partidului de guvernământ al României, Dragnea ar fi în mod normal primul ministru al țării, dar din cauza unei condamnări cu suspendare, primită în 2016, i-a fost interzisă această funcție, mai amintește AP.

AFP scrie la rândul său că cel mai puternic om al stângii aflate la putere în România, Liviu Dragnea, a fost condamnat joi la trei ani şi jumătate de închisoare – cu executare -, în prima instanță, într-un caz de angajări fictive.

Haos în supermarketurile din România de teama coronavirusului. Imagini incredibile! „Niciodată n-am vândut atâta„
Recomandări

Haos în supermarketurile din România de teama coronavirusului. Imagini incredibile! „Niciodată n-am vândut atâta„

 

Jurnaliștii francezi spun că această condamnare ”reprezintă o lovitură puternică la adresa ambițiilor (lui Dragnea) de a rămâne stăpânul jocului pe scena politică” din România.

Ei amintesc, însă, că Dragnea, în vârstă de 55 de ani, care şi-a clamat mereu nevinovăţia, nu va merge însă la închisoare înainte ca această condamnare să fie confirmată în apel de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Agenția britanică Reuters scrie că Liviu Dragnea a fost găsit vinovat că a incitat la abuz de putere, ţinând pe ștatul de plată al unei agenții de stat două femei care erau angajate PSD, pe când era președinte de consiliu judeţean, în perioada, din 2006 în 2013.

Și jurnaliștii britanici amintesc că aceasta este ”o nouă condamnare penală” a lui Dragnea, care nu a ajuns premier din cauza unei condamnări anterioare, şi ar putea să-i slăbească acapararea asupra celui mai mare partid din ţară şi asupra Guvernului de la Bucureşti, aflat la putere de cinci luni.

Corespondență din Milano. Reporterul Libertatea a ajuns în zona afectată de coronavirus în Italia
Recomandări

Corespondență din Milano. Reporterul Libertatea a ajuns în zona afectată de coronavirus în Italia

 

În articolul dedicat condamnării lui Dragnea, jurnaliștii de la Reuters îl citează și pe comentatorul politic, Cristian Tudor Popescu, spunând că ”Hotărârea de astăzi este un act curajos din partea magistraţilor români, ea este de o importanţă primordială pentru sistemul judiciar”.

În același context, Reuters amintește și că începând de anul tecut tentativele coaliţiei lui Dragnea de a slăbi legislaţia cu privire la lupta împotriva corupţiei au declanşat cele mai ample proteste care au avut loc în ţară în ultimele decenii. Parlamentul a adoptat săptămâna aceasta modificări legislative despre care unii critici afirmă că ar putea să-i încurajeze pe infractori să acţioneze în deplină impunitate – o ultimă întorsătură într-o dramă regională ce relevă fragilitatea democraţiilor post-comuniste est-europene.

Al Jazeera a titrat ”Șeful partidului aflat la putere în România, condamnat în scandalul joburilor fictive”, și pe lângă relatarea despre sentința de 3 ani și 6 luni primită de liderul PSD, jurnaliștii din Qatar scriu că Dragnea nu se află în arest și că poate face apel.

Agenția panarabă amintește și de presiunea pe care a pus-o în ultima perioadă liderul social-democrat asupra magistraților și procurorilor. ”Fiecare dintre voi poate fi atins de braţul lung al statului paralel”, a declarat Dragnea pe 9 iunie, la mitingul PDS împotriva luptei anticorupţie, vizând ”pocurori corupţi” şi referindu-se la şefa DNA Laura Codruta Kovesi şi magistraţi pe care i-a acuzat de legături cu sericiile secrete.

De asemenea, în săptămânile dinaintea sentinţei de joi, judecători şi procurori au denunţat presiuni tot mai mari asupra lor şi au reacţionat dur după ce Dragnea i-a comparat pe procurori, într-un interviu televizat, cu poliţia secretă din perioada comunistă.

În același articol, jurnaliștii Al Jazeera scriu și despre declarațiile președintelui Klaus Iohannis care spune că ”Magistraţii au dreptate să fie furioşi. Cum poate un politician, care este şi un infractor, să îndrăznească să ameninţe procurori la televizor?”.

Și alte publicații au scris despre condamnarea lui Liviu Dragnea, independent de agențiile de presă internaționale.

Swissinfo.ch din Elveția, scrie că această condamnare intervine pe fondul unor tensiuni exacerbate între majoritatea de stânga şi magistraţii români, acuzaţi de putere că fac parte dintr-un ”stat paralel” şi că ”fabrică dosare” împotriva politicienilor.

Jurnaliștii elvețieni scriu că preşedintele Camerei Deputaţilor era văzut ca un ”dumnezeu” de către subordonaţii săi, în perioada în care a ”incitat” două angajate de la Protecţia Copilului din fieful său din Teleorman (sud) să lucreze pentru filiala locală a partidului pe care o conducea la momentul faptelor, a declarat un martor.

Euronews amintește în același material că șeful PSD vizat și într-o anchetă în Brazilia, într-un caz de spălare de bani. O anchetă a fost deschisă de DNA cu privire la presupusa implicare a lui Dragnea în înfiinţarea ”unei grupări criminale organizate” cu scopul de a obţine fonduri europene.

Focus News notează că șapte angajaţi ai Serviciului Social şi pentru Protecţia Copilului au fost condamnaţi la pedepse similiare, dar cu suspendare. De asemenea, fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, care a lucrat la aceeaşi agenţie a statului, a fost achitată în acest caz, după ce a fost de acord să plătească prejudiciul, iar procuratura a renunţat la acuzaţii, notează agenţia bulgară.


Citește și: Mesajul transmis de jurnalistul german, ridicat de jandarmi la protestele din Piața Victoriei


Close
Închide
  Close