10 Noi. 2016 14:30 , de Paul Barbu

Prima Casă va avea avans ZERO și mai multe fonduri

Distribuie

Avans ZERO la Prima Casă și fonduri mai mari de anul viitor sunt doar două dintre facilitățile cu care guvernul vrea să vină pentru viitoarele segmente ale programului, a anunțat vicepremierul Vasile Dîncu. În plus, o altă variantă pentru avans s-ar putea calcula în funcție de veniturile solicitanților de credite.

Toate aceste măsuri fac parte din Strategia Națională a Locuirii, în care se prevede o mai bună ocupare a celor aproape 8,9 milioane de locuințe din România.

„Am discutat și cu ministerul Finanțelor și sperăm ca de anul viitor să avem un buget pentru Prima Casă de câteva ori mai mare și să performeze foarte bine. Vom încerca să optimizăm proiectul, poate este necesar să facem niște condiții de acordare a avansului care să fie în corelație cu veniturile', a declarant Vasile Dîncu.

Potrivit lui, ideea este că ar trebui să scadă avansurile și să fie în corelație cu veniturile familiilor tinere și duratele să fie extinse pentru a avea un acces mai facil la locuințe sociale pentru că Prima Casă este un program social.

„Chiar și 5% pentru familiile care nu pot opține un credit este un avand foarte mare, iar în funcție de situație unele familii care nu vor putea să dea acesta să poată avea acces la finanțare și fără un avans, dacă o analiza financiară a veniturilor arată acest lucru', a mai spus viceprim-ministrul.

Politicile europene arată că dacă costurile locuinței, pornind de la utilități și până la rata, depășesc 40% din venitul unei familii, atunci acest lucru este disfuncțional întrăm în zona de precaritate a locuinței.

Locuințele ANL nu se mai vând

De asemenea, vicepremierul a precizat că de anii viitori, locuințele construite în regim ANL nu se vor mai vinde către chiriași. „Legea nu este retroactive, așa că familiile care stau acum în astfel de locuințe și care au semnat un contract cu statul vor putea să achiziționeze o astfel de locuință dacă își doresc', a mai spus Dîncu.

Potrivit lui, locuințele ANL nu sunt făcute pentru ca tinerii să își poată dezvolta o familie acolo, ci mai mult să treacă printr-o etapă, din care să evolueze. Asta nu înseamnă că tinerii vor trebui să intre în panică. Locuințele ANL nu sunt destinate familiilor cu mulți copiii.

Locuințele de necesitate

Pe de altă parte, deși se consideră că avem prea puține locuințe publice, unele dintre acestea sunt construite și lăsate în paragină apoi, ca nd sunt reutilizate au nevoie de lucrări de renovare. Fondul national de locuințe a ajuns la finele lui 2015 la aproape 8,9 milioane, în timp ce fondul national de locuințe publice este de 1,2% (106.800). Dintre acestea o bună parte sunt nu sunt folosite.

În dezbaterea publică legată de Stratagia Națională a Locuirii, cei implicați în proiect au sugerat ca în loc ca aceste case să fie ținute goale, așa cum este cazul locuințelor de necesitate, care sunt ținute pentru cazurile de urgențe, să se facă un fond de locuințe mobile precum cele din containere și să fie trasportate acolo unde sunt urgențele.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop, miercuri, 19 septembrie 2018. Scorpionii trag unele concluzii greșite
Loading...
Comentarii