Primăria București vrea să dezvolte un sistem modern de monitorizare a zgomotului. Unde ar urma să fie amplasate cele 25 de stații noi

În conformitate cu directivele europene, Primăria Municipiului București trebuie să realizeze periodic hărți de zgomot pentru municipiul București precum și planul de acțiune pentru diminuarea nivelului de zgomot. Pe ordinea de zi a ședinței CGMB de pe 23 august figurează un proiect privind ”Dezvoltarea Sistemului de Monitorizare a Zgomotului Urban aflat în dotarea Primăriei Municipiului București”.

UPDATE, 23 august: Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi de către consilierii generali.

Sistemul actual de monitorizare a zgomotului aflat în dotarea Primăriei Municipiului București achiziționat în anul 2006, compus din 15 stații fix de monitorizare a zgomotului ți modulul de transmisie și prelucrare date este uzat moral și fizic necesitând upgradarea și dezvoltarea acestuia adaptat nivelului actual al tehnologiei din domeniul acustic, potrivit expunerii de motive a proiectului.

”Pentru evaluarea zgomotului în municipiul București este oportun ca sistemul să include monitorizarea nivelului de zgomot în 3 locații cu trafic rutier intens din fiecare sector al Capitalei, în 2 locații amplasate în zone declarate zone liniștite (parcul Carol și parcul Tineretului), într-o locație amplasată într-unul din marile parcuri bucureștene ( parcul regale Mihai I- fost Herăstrău) și în 4 locații la unități spitalicești și unități de învățământ”, se arată în raportul de specialitate.

Investiţia pentru noul sistem se ridică la aproximativ 2,8 milioane de lei.

Cât de vechi este actualul sistem?

Pe parcursul utilizării sistemului de monitorizare al zgomotului s-au evidențiat o serie de probleme și nefuncționalități generate în primul rând de vechimea echipamentelor sau de lipsa serviciilor de actualizare asociate. Software-ul sistemului de monitorizare a zgomotului este depășit moral, întrucât producătorul nu mai produce licență pentru un soft mai vechi de 10 ani și totodată componentele stațiilor necesită upgrade și înlocuirea pieselor, nemaifiind posibilă descărcarea datelor din stații.
Datele provenite de la actualele stații fixe au fost prelucrate și postate pe site-ul PMB în perioada 2007- 2015.

Explicația specialiștilor este că utilizarea unui sistem de monitorizare a zgomotului, în locații reprezentative pentru mediul urban, servește atât informării populației cât și validării hărților de zgomot întrucât sistemul permite înregistrarea continuă a nivelului de zgomot provenit de la surse predominante- trafic rutier ( auto și tramvai) și industrie, făcând posibilă astfel corelarea datelor de simulare utilizate în modelarea hărților de zgomot cu date reale înregistrate în situ.

Care este situația în alte capitale?

Monitorizarea nivelului de zgomot se poate face prin: terminale de monitorizare fixe cu transmisie automată a datelor ( stații fixe), terminale de monitorizare montate pe stații mobile, cu transmisie automata a datelor și aparate portabile manuale. În raportul de specialitate al proiectului se mai arată că: Madridul are 25 de stații de monitorizare permanente și 14 cutii pentru monitorizare portabilă, Parisul are o platformă care funcționează pe baza unei aplicații care se instalează pe telefonul mobil. Londra este monitorizată în 112 zone împărțite în griduri cu latura de 4 km.

După ce proiectul va fi votat în consiliul general, studiul de fezabilitate pentru Dezvoltarea Sistemului de Monitorizare a Zgomotului Urban din București va fi întocmit de operatorul economic declarat câștigător pe site-ul de licitații publice.

Libertatea transmite LIVE, 24 de ore din 24, imagini din Centrul Vechi, din București

<iframe width=”740″ height=”400″ src=”https://www.youtube.com/embed/_ACMYMGfF20″ frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

Mai multe articole