De Daniel Ionașcu,

Scumpire de 10 lei la gigacalorie

Documentul prezintă o prognoză până în anul 2044 privind prețul gigagaloriei de energie termică. Prețul ar urma să crească de la 137 de lei fără TVA în acest an la 145,52 lei în 2020.

Acest lucru înseamnă că prețul cu TVA, cel plătit de fiecare consumator, ar urma să crească de la nivelul actual de 163 de lei la 173,16 lei.

Cum va evolua prețul energiei termice

Sursa: Economica.net

Schimbarea modalității de facturare

Pe lângă prognoza privind creșterea prețurilor, este prezentată posibilitatea schimbării modalității de facturare.

Practic, prețul final va conține două componente: una fixă (de rezervare) și una variabilă, în funcție de consum.

Taxa fixă ar fi necesară pentru recuperarea costurilor fixe pe care operatorii le au. Spre exemplu, vara nu distribuie căldură, dar au costuri cu salariile angajaților sau repararea conductelor.

“Operatorii de termoficare au de obicei costuri fixe semnificative care trebuie să fie acoperite indiferent de volumul de căldură consumat. Prin urmare, autoritățile de reglernentare în multe țări optează pentru prețul format din două părți (sau două niveluri), cu o taxă fixă și o taxă variabilă. Taxa fixă nu are legătură cu consumul real de căldură și se bazează pe costurile fixe care includ capitalul, costurile cu personalul permanent, alte cheltuieli administrative, partea fixă a costurilor de operare și costurile de întreținere. Taxa fixă este adesea numită taxă de capacitate, deoarece este determinată de capacitatea generatoare de căldură pusă la dispoziție de către operator. Ea se poate baza pe sarcina termică contractată sau pe dimensiunea zonei încălzite”

Documentul Primăriei mai arată:

Ce înseamnă un abonament la apă caldă pentru consumatori

În acest moment, consumatorii nu au contracte directe cu Termoenergetica sau RADET. Operatorii de distribuție au contracte directe cu administrațiile de bloc, iar acestea facturează mai departe oamenilor.

11 ani în insolvență și un nou dosar. Cum a reușit fostul administrator special să „înfunde” și mai tare Rodipet, deși era plătit să o salveze
Recomandări

11 ani în insolvență și un nou dosar. Cum a reușit fostul administrator special să „înfunde” și mai tare Rodipet, deși era plătit să o salveze

Totuși, dacă se va schimba tipul de contract, atunci este probabil ca și administrațiile să schimbe modul de facturare.

Partea proastă a unui astfel de abonament la apă caldă ar fi că în lunile calde bucureștenii ar urma să plătească mai mult, chiar dacă nu beneficiază de căldură, din simplul fapt că trebuie să achite tariful fix.

Partea bună ar fi că astfel operatorul de distribuție ar urma să aibă mai mulți bani pentru investiții în rețele, ceea ce ar reduce riscul de apariție a problemelor iarna.

Acest model de contract, cu o taxă fixă de rezervare și un preț variabil în funcție de consum, există deja în domeniul energetic. Grupul italian Enel are astfel de abonamente pentru cei consumatorii care ies din sistemul reglementat de stat și trec în cel concurențial.

Încă nu există contract cu ELCEN

RADET, regia care se ocupa cu distribuția agentului termic din București, a intrat faliment, iar serviciul de furnizare a apei calde și căldurii a fost transferat către societatea municipală Termoenergetica.

Există școli în România în care copiii cer să fie bătuți ca să poată citi mai repede! Mărturiile unui specialist în educație
Recomandări

Există școli în România în care copiii cer să fie bătuți ca să poată citi mai repede! Mărturiile unui specialist în educație

Aceasta a primit licența de funcționare din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), dar nu a semnat încă un contract cu ELCEN, producătorul de căldură al Capitalei, care deține termocentralele din București.

Administratorul judiciar al ELCEN a acuzat joi că Termoenergetica tergiversează semnarea contractului și a anunțat că, la aproape o lună de la votarea majorării de capital de 650 de milioane de lei pentru compania municipală, Primăria nu a virat niciun leu în conturile acesteia.

În schimb, Termoenergetica a anunțat că a reușit schimbarea anumitor prevederi împovărătoare din vechiul contract.

Citeşte şi:

Primăria a pierdut contestația în licitația celor 100 de tramvaie! Firea e obligată să anuleze anunțul că au câștigat turcii și să facă ”reevaluarea ofertei Durmazlar”

Când va avea loc premiera filmului „colectiv”. Documentarul despre cum au ”acoperit intenționat corupția din sistemul de sănătate” se va vedea în zeci de cinematografe din țară

La bilanțul de final de 2019 al PNL Brașov, Scripcaru și Veștea l-au premiat pe colegul de partid Dragomir, președintele de la Corona care a băgat clubul în scandalul de dopaj!

Serena Williamns, devastată după eliminarea de la AO: „O atitudine neprofesionistă!”
GSP.RO

Serena Williamns, devastată după eliminarea de la AO: „O atitudine neprofesionistă!”

Horoscop 24 ianuarie 2020. Racii caută siguranță, dar nu de asta au nevoie
HOROSCOP

Horoscop 24 ianuarie 2020. Racii caută siguranță, dar nu de asta au nevoie