Mergi direct la conținut »
Proprietarul Astra Vagoane Arad, după ce firma sa a pierdut licitația pentru tramvaiele din București:  ”Nu înțeleg nervozitatea celor din Primărie”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Proprietarul Astra Vagoane Arad, după ce firma sa a pierdut licitația pentru tramvaiele din București: ”Nu înțeleg nervozitatea celor din Primărie”

Proprietarul Astra Vagoane Arad, după ce firma sa a pierdut licitația pentru tramvaiele din București: ”Nu înțeleg nervozitatea celor din Primărie”

Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Arad, a vorbit în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX despre încercarea companiei sale de a afla de ce a pierdut licitația pentru tramvaiele din București și refuzul Primăriei Capitalei de a oferi informațiile cerute.

De Ana Hațeg,

Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Arad, spune că nu a mai auzit până acum ca cineva să își secretizeze toată oferta. ”Suntem familiarizați cu acest termen, dar este prima dată când ne întâlnim cu o secretizare totală a ofertei. Nu am mai auzit așa ceva. Se citează o lege privind dreptul ofertanților de a secretiza anumite informații. Și noi am secretizat o parte din ofertă. Dar doar cele care țin de dreptul de proprietate intelectuală”, a explicat Blidar.

”Aveam nevoie de informațiile pe baza cărora turcii au fost declarați câștigători”, a explicat Blidar.

Vorbind concret despre punctele în care Astra Vagoane crede că turcii nu respectă caietul de sarcini, proprietarul firmei din Arad dă exemple privind lungimea tramvaielor, lățimea acestora și a numărului de uși.

”Informațiile pe care noi am vurt să le obținem sunt publice. De exemplu, se cere ca tramvaiele vor fi din gama 36 de metri. În catalogul firmei turcești se arată că fabrică trei tipuri de tramvai, niciunul nu se încadrează în această lungime.

De asemenea, se cere ca tramvaiul să aibă 5 uși duble, cu lățimea de 1300 mm. Câte uși duble are tramvaiul turcesc pentru că noi știm că nu poate avea acest număr de uși.

Poate au avut soluții legale și corecte și atunci ne vedem de treabă. Dar până atunci, noi bănuim că tramvaiele lor nu corespund prevederilor din caietul de sarcini”, a explicat Blidar în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX.

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”
Recomandări

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”

 

Nu înțeleg nervozitatea celor din Primărie. Asta îmi stârnește această bănuială. Refuzul de a ne pune la dispoziție anumite documente care nu pot fi secretizate.

Valer Blidar, proprietar Astra Vagoane Arad

”Nu trebuiau calificați din punct de vedere tehnic. Probabil că au modificat prevederi din caietul de sarcini, le-au adaptat. Nu văd altă explicație. Altfel, noi bănuim că ascund multe lucruri. De aici și nervozitatea. Dacă nu ai nimic de ascuns, ce te enervează?”, se întreabă proprietarul fabricii din Arad.

Blidar a povestit și că s-a încercat, miercuri, intimidarea sa atunci când a fost la Comisia de licitații să ridice o serie de documente. ”Ne-a primit președintele comisiei. După care a venit un individ care a țipat la noi, cum am îndrăznit să intrăm. O atitudine pe care nu o pot prezenta în cuvinte”, spune proprietarul Astra Vagoane adăugând că numele celui care a încercat să-l intimideze este director în PMB și că numele său este Mierlă.

Întrebat dacă va da contesta în instanță licitația, Blidar spune că este dificil acest lucru pentru că ”Nu știm dacă apucăm să depunem la instanță documentele în timp atât de scurt. Noi trebuie să dovedim pe bază de documente, dar deocamdată nu avem acces la ele”.

”Nu banul este totul, e vorba de imagine, de călcarea în picioare a imaginii unei firme care vine după 130 de ani de activitate și tradiție. Dacă ofertantul era un mare producător, cunoscut, ziceam. Dar este o firmuliță care face tramvaie de doi, trei ani, care nu poate produce ceva mai bun, mai ales că noi dispunem și de o licență Siemens. Tramvaiul nostru este cel mai economic din Europa”, a concluzionat proprietarul companiei din Arad.

Foto: TVR

Close
Închide
  Close