Mergi direct la conținut »
Tăriceanu la ICCJ: Acuzele DNA sunt speculații și mistificări; ICCJ decide în 22 mai decizia în dosar
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

PSD vrea să modifice și mărturia mincinoasă, pentru care e acuzat Tăriceanu: Nu va constitui infracțiune retractarea declaraţiei dată prin exercitarea unor presiuni

De Valentina Postelnicu,

PSD vrea să modifice și mărturia mincinoasă, pentru care este acuzat Tăriceanu, prin modificările aduse Codului penal, pentru transpunerea deciziilor CEDO și a Directivelor Europene. Astfel, nu va constitui infracțiune modificarea şi retractarea declaraţiei dată prin exercitarea unor presiuni de orice fe, precum și  simpla divergenţă de mărturii în cadrul unui proces, dacă nu există probe directe din care să rezulte caracterul mincinos şi de rea-credinţă, al acestora”. 

Ad placeholder

Astfel, la articolul 273 din Codul penal ar urma să fie introdus un nou alineat: ”Nu constituie infracţiune refuzul de a face declaraţii prin care persoana se autoincriminează, refuzul de declara în sensul solicitat de organele judiciare, modificarea şi retractarea declaraţiei care a fost dată prin exercitarea unor presiuni de orice fel asupra martorului şi nici simpla divergenţă de mărturii în cadrul unui proces, dacă nu există probe directe din care să rezulte caracterul mincinos şi de rea-credinţă, al acestora”.

Articolul l-ar viza pe președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Dosarul liderului ALDE, privind mărturia mincinoasă, a ajuns la final, iar în 8 mai judecătorii vor asculta pledoariile finale ale acuzării și apărării.

Procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată pe preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, alături de acesta urmând să fie judecat pentru mărturie mincinoasă şi Dorin Marian, fost şef al Cancelariei premierului, dosarul având legătură cu declaraţiile pe care cei doi le-au dat în cauza privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.

În cazul lui Călin Popescu Tăriceanu este vorba despre declaraţia pe care a dat-o la DNA Braşov la data de 15 aprilie 2016, în care „a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre: – retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), – implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare, – actele de vânzare–cumpărare vizând aceste bunuri”.

Citește și: REPORTAJ/Condamnat să trăiască mutilat. Un brașovean care și-a pierdut brațul drept la muncă așteaptă să i se facă dreptate

Ad placeholder
S-a retras din fotbal la 26 de ani și s-a făcut șofer pe camion: „Nu îmi e rușine. Muncesc bine și ajung la 2000-3000 de euro pe lună”
PARTENERI - GSP.RO
S-a retras din fotbal la 26 de ani și s-a făcut șofer pe camion: „Nu îmi e rușine. Muncesc bine și ajung la 2000-3000 de euro pe lună”
Horoscop 4 iulie 2020. Racii reușesc să restabilească o comunicare sinceră cu apropiații
HOROSCOP
Horoscop 4 iulie 2020. Racii reușesc să restabilească o comunicare sinceră cu apropiații
RECOMANDĂRI
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close