Plângerea a fost depusă de către două firme înregistrate în Cipru, Bladon Enterprises Ltd. și Germen Properties Ltd, scrie Profit.ro.

Popoviciu este reprezentat de către casa de avocatură Sherman & Sterling, biroul de la Londra.

Conform sursei citate, miezul problemei ar fi sechestrele impuse pe mai multe active deținute de către Bladon Enterprises și Germen Properties.

Bladon controlează Belvedere Developement, care contruiește un proiect imobiliar în zona Aviației. De asemenea, deține acțiuni la Meteor Investiții, dar și la Metac București. La fel și cu Germen Properties: aceasta deține acțiuni la Comaliment, Herăstrău SA sau ASD Miorița.

Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv anul trecut la 7 ani de închisoare în dosarul Fermei Băneasa. În data de 14 august 2017 acesta a fost dat în urmărire internațională, pentru că nu a mai fost găsit ca să fi încarcerat. Ulterior, s-a aflat că acesta este la Londra.

Popoviciu este apărat de către Louis J. Freeh, fost șef al FBI.

„Dosarul Băneasa” a fost judecat patru ani și jumătate, iar acuzațiile de corupție și de abuz în serviciu pentru care au fost trimiși în judecată Puiu Popoviciu și alte 10 persoane au fost legate de un teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Acest teren a aparţinut domeniului public al statului și a ajuns aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu, deși legea interzicea o astfel de tranzacționare.

Terenul fusese evaluat la doar un dolar pe metrul pătrat, însă valoarea de piață la acel moment era de 150 de euro.

Pe terenul respectiv s-au construit ulterior centrul comercial Băneasa Shopping City, Ambasada SUA și un ansamblu rezidențial.

Precedentul fraților Micula

Popoviciu urmează aceeași tactică a fraților Ioan și Viorel Micula. Aceștia au dat anterior în judecată statul român și au câștigat un proces la ICSID, același tribunal de la Washington.

Aceștia au câștigat inițial despăgubiri de 376 de milioane de lei, la care s-au adăugat dobânzi și penalități. Acum suma totală de plată este de aproximativ 250 de milioane de dolari, echivalent a peste 210 milioane de euro.

Frații Micula au dat în judecată statul român după ce acesta a anulat o serie de ajutoare fiscale. România a argumentat că anularea a venit ca urmare a aderării la Uniunea Europeană, fiind incompatibile cu dreptul comunitar.

Dar Tribunalul de la Washington a dat dreptate fraților Micula. Iar povestea acestora a ajuns și motiv de contre între Uniunea Europeană și SUA. Și asta pentru că Ministerul Finanțelor a anunțat că a plătit banii într-un cont escrow, dar i-a retras imediat după ce UE a decis că e ajutor de stat ilegal.

Frații Micula au acuzat că nu au dispus niciodată de suma respectivă de bani.

Cei doi afaceriști au încercat rând pe rând mai multe metode de a obține banii: mai întâi au încercat să pună sechestru pe acțiunile statului la Petrom și să blocheze conturile ROMATSA.

Victoraș Micula, fiul lui Viorel Micula, și-a luat anul trecut un elicopter de 3,4 milioane de euro.

Proces și cu Adamescu jr.

În fine, și Alexander Adamescu – fiul fostului om de afaceri Dan Adamescu – a demarat un proces similar.

Nova Investments, holdingul din Olanda prin care își controla afacerile, a dat în judecată România la Tribunalul Internațional.

Cererea este din 2016, moment la care Dan Adamescu se afla deja în închisoare după ce instanța a constatat că a încercat să mituiască un judecător. Ulterior, Adamescu a murit în penitenciar.

Nova Investments era acționar la fosta companie Astra Asigurări. Aceasta era la un moment dat cel mai mare asigurător din România, dar compania a fost introdusă în administrare specială de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și apoi în faliment, deoarece nu a găsit un investitor.

Familia Adamescu a acuzat că autoritățile statului au distrus deliberat afacerile.

Adamescu mai controlează și centrul comercial Unirea, magazinul Cocor și cotidianul România Libera.

Alexander Adamescu este dat în urmărire internațională.

Urmărește-ne pe Google News