MENIU CAUTĂ
12 Ian. 2018 05:30 , de Cătălin Doscaș

RADET bagă aeroterme în spitale și-n școli. Rețeaua a ajuns ”ciur”, avariile sunt tot mai dese

Distribuie

14 aeroterme cu aer cald au fost adăugate inventarului RADET începând cu luna aceasta. Achiziția vine pe fondul numărului mare de avarii la rețeaua de distribuție a agentului termic din cauza vechimii acesteia. 

RADET anunță că a mai achiziționat „utilaje independente de intervenție, care măresc și înnoiesc parcul de utilaje existent'. Este vorba despre cinci buldoexcavatoare, nouă autoutilitare, 12 grupuri electrogene și 24 invertoare de sudură. Echipamentele ar urma să contribuie la reducerea timpului de intervenție pentru remedierea avariilor apărute. Pe lângă acestea Regia a fost dotată și cu șase freze de zăpadă care ar urma să faciliteze accesul și amplasarea utilajelor de intervenție RADET la locul avariilor în sezonul rece.

Cât privește cele 14 aeroterme cu aer cald, acestea vor putea asigura local încălzirea clienților de tip exceptați – instituții cu caracter social' cum ar fi spitale, școli, grădinițe, creșe sau cămine de bătrâni pe durata intervențiilor.

RADET se află în insolvență din octombrie 2016, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea regiei depusă din cauza datoriilor uriaşe. Măsura a reprezentat un mecanism de protecţie în faţa celui mai mare creditor – ELCEN – care trebuia să primească de la RADET la momentul intrarii în insolvență suma de 797.988.054 de euro.

Rețea ajunsă „ciur'

Datoriile sunt în strânsă legătură cu vechimea rețelei care generează pierderi de căldură și apă fierbinte. Doar astăzi, 11 ianuarie 2018, 232 de imobile, în mare parte blocuri de locuințe, sunt afectate de avarii atât la rețeaua primară, care aduce agent termic de la ELCEN până la centralele de cartier dar și la rețelele secundare care transporta caldură și apă caldă pentru menaj către imobile.

Din această cauză, pământul de sub București înghite, în medie, aproape 1.300 de tone de apă pe oră folosită la răcirea turbinelor din termocentralele administrate de ELCEN.

Potrivit Strategiei Energetice a Municipiului Bucureşti, pentru modernizarea şi recalibrarea reţelei de distribuţie a agentului termic sunt necesare investiţii de 3,3 miliarde de euro. Asta înseamnă de peste trei ori bugetul anual, de aproape un miliard de euro, al Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti.


CITEȘTE ȘI

Primarul Gabriela Firea a semnat un Memorandum pentru realizarea unui studiu de fezabilitate în vedera modernizării rețelei RADET

 

Loading...
Comentarii