Acuzat că ar fi contribuit deliberat la operațiune și cercetat penal pentru abuz de încredere, preotul Lucian Pavel, 25 de ani, se află în conflict cu majoritatea enoriașilor, care, deși multe dintre picturile pe lemn, sticlă sau piele au reapărut după patru luni pe pereții lăcașului de cult, suspectează că nu au revenit toate sau e vorba despre copii, nu originale.
Prelatul cedase o parte dintre obiecte către mănăstirea de la Sâmbăta de Sus, sub motivul restaurării, utilizând însă, la sugestia superiorilor, un act de donație, dovedit ilegal fiindcă lipsea și avizul Consiliului Parohial. În plus, suma evaluată pentru 13 bunuri era ridicolă: 500 de lei.
Oamenii din Săsăuș au redactat o scrisoare deschisă către Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, solicitându-i să intervină urgent în cazul dispariției icoanelor și a obiectelor de cult de la cele două biserici din sat, iar preotul a rupt legăturile cu comunitatea, în afara slujbei de duminică
au semnat scrisoarea deschisă din partea comunității din Săsăuș către Mitropolia Ardealului
«Nu permite nici turiștilor să viziteze bisericile»
“Părintele nu mai dorește să aibă nici un fel de contact cu oamenii, în afara slujbei de duminică. Ambele biserici stau închise cu lacătul pe ele, nu dă voie nici măcar la turiști să pătrundă, deși biserica mare e monument istoric, fiind inclusă într-un circuit pentru vizitatorii interesați”, spune unul dintre localnici. Preotul Pavel a refuzat și să dea curs invitației sătenilor de a participa zilele trecute la o discuție deschisă cu enoriașii, preferând să se închidă în casa parohială, spun aceștia.
Între timp, pentru a încerca să rezolve situația, comunitatea a redactat o amplă scrisoare deschisă către Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, căruia îi solicită mijlocirea pentru recuperarea “patrimoniului nostru”. Dar Mitropolia tace, deocamdată, fără să aibă nici o reacție publică vizavi de cazul de la Săsăuș.
Printre altele, autorii arată că “atitudinea sfidătoare și ostilă – în lipsa unui dialog deschis – a încrâncenat părțile. Nimeni nu e mai presus de lege! Invocând Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, Asociaţia Obştea Satului Săsăuş face o singură solicitare: accesul la vechile inventare ale patrimoniului de stat, singurele care pot face lumină! Muzeul Naţional Brukenthal indică ferm: acestea sunt la Direcţia de Cultură Sibiu!”.
«Apar în inventar bunurile susceptibile de a intra în tezaur?»
Și continuă în același ton: “La argumentul că arhivele sunt greu de cercetat, Asociaţia a apelat la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. După aproape două luni s-a intrat în posesia a 51 de file, din care se constată că inventarele bisericii din Săsăuş conţin peste 330 de bunuri culturale diverse (după numerele de inventar), din care peste 20 de icoane pe lemn sau pe sticlă propuse pentru clasare în patrimoniul naţional. Toată comunitatea cunoştea valoarea lor, experţii care au vizitat bisericile şi casa parohială atrăgând atenţia că unele sunt pictate în stilul Mănăstirii Nicula, altele, de pictorii Grecu sau de Matei Ţâmforea”.
Urmează alte detalii: “Întrebările se înmulţesc. S-a făcut vreun inventar şi identificarea corectă a valorilor lucrărilor? Dacă există, este real, conţinând toate bunurile, incluzând cele susceptibile de a fi incluse în Tezaurul Naţional? Fără o cercetare profesionistă, nimic nu poate conduce la calmarea spiritelor. Se vorbeşte intens de înlocuirea sau chiar dispariţia unor icoane. Gura lumii e slobodă! Puţini mai cred în spusele preotului, mulţi renunţând şi la spovedanie. Din luna august comunitatea vibrează de o mulţime de întrebări: ce şi cine l-a determinat pe preot să facă donaţia?”
În lipsa unui dialog deschis, moderat de instituţii publice abilitate, părţile au adoptat poziţii aproape ireconciliabile. Abuzul de încredere trebuie să fie înlocuit cu gestiunea frauduloasă în cazul părintelui Pavel!” “Consilierii parohiali sunt ameninţaţi cu eliminarea din consiliu. Se conturează taberele, iar localnicii freamătă zilnic de grija patrimoniului.
Marius Halmaghi, unul dintre semnatarii scrisorii deschise
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro