UPDATE 11:25: Dezinfectanții care nu îndeplineau standardele corespunzătoare au fost folosiți în peste 30 de spitale din țară. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că s-au constatat nereguli la anumite  anumite biocide, „cu acţiune fungică, nu pentru bacterii” și a fost dispusă retragerea acestora.

„În momentul în care s-a constatat această neconformitate, s-a reverificat și apoi s-a dispus retragerea acestor substanțe. Am spus-o de nenumărate ori că ne interesează siguranța pacientului. Se pare că n-am fost luată în serios de anumiți producători și distribuitori”, a precizat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății susține că pacienții spitalelor în care s-au folosit acești dezinfectanți nu au fost puși în pericol.

„Aceste trei dezinfectante nu respectau ceea ce scria în prospectul pe care-l aveau în momentul în care au fost autorizate. Acești producători și distributori au fost autorizați să comercializeze acest tip de biocide pe baza unei autorizații care s-a emis în urma unor verificări. În momentul verificării, toate probele erau conforme, dar noi am făcut aceste reverificări și am constatat aceste aspecte”, a menționat ministrul Sănătății.

Firmele respective au primit şi amenzi în valoare de 35.000 de lei. În momentul în care reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au încercat să-i contacteze pe administratori, aceştia nu au putut fi găsiţi, spune Pintea.


Ministrul Sănătății susține că au fost comandate teste independente ale unor echipe de specialiști din Franța.

„Când rezultatele au adus o confirmare, am făcut plângere penală. Da, plângerea este făcută de către Ministerul Sănătății. În momentul în care Ministerul a constatat aceste aspecte, a căutat înlocuitor de urgență și a pus la dispoziția spitalelor care au dorit dezinfectanți conformi”, a menționat Sorina Pintea la Realitatea TV.

De asemenea, Pintea a explicat că se va verificări în mai multe spitale din țară.

„În acest moment există echipe în spitalele din țară care verifică conformitatea dezinfectanților. Nu putem vorbi de un scandal de nivelul Hexipharma, asta pot să vă spun sigur, asta pentru că s-au făcut foarte multe verificări, controale”, a precizat ministrul Sănătății, conform sursei citate.

În acest caz, ancheta este în desfășurare și a fost deschis un dosar penal, susține Sorina Pintea.

„În cursul anului trecut, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică au prelevat probe de produse biocide. Fabricație în sectorul medical. Deci este vorba de un control pe care inspectorii l-au făcut. S-au analizat 15 produse biocide. În urma analizei, s-a constatat neconformități la trei produse. Am refăcut aceste analize, iar neconformitățile au persistat. Am demarat controale la firmele care au comercializat aceste biocide. Pentru că aceste controale nu au putut fi finalizate, nu s-au găsit persoane sau depozitele erau închise, atunci ministerul Sănătății a făcut o plângere în acest sens, în luna ianuarie”, a declarat ministrul Sănătății, la România TV.

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice efectuează marți cinci percheziții în București, precum și în județele Ilfov și Prahova, la domiciliile unor persoane fizice şi la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor firme ce produc, importă şi comercializează produse biocide.


Citește și:

Cum a recuperat DIICOT inventarul Tezaurului României de la Moscova, după ce a aflat că dosarul este negociat cu oameni de afaceri ruși!

Afaceristul iranian care a vrut să vândă dosarul tezaurului, despre România și autoritățile românești: ”Atât spun: țară de c…t! Sunt incorecți la nivel de sus”

Bianca Andreescu, noua stea a tenisului mondial. Jucătoarea cu origini românești, lăudată de presa internațională după succesul de la Indian Wells


 

Urmărește-ne pe Google News