MENIU CAUTĂ

REMEMBER: 20 februarie 1938: Maria Tănase debutează la radio

Distribuie

15 februarie 2013: un meteorit uriaş explodează deasupra Rusiei

Un meteorit uriaş a explodat la intrarea în atmosfera terestră deasupra Rusiei, în zona Celiabinsk, din Munţii Urali, în urmă cu trei ani. Fragmentele ajunse pe Pământ au avariat 3.000 de clădiri din şase oraşe şi patru localităţi mai mici şi au rănit aproape 1.000 de persoane, mai mult indirect - oamenii au suferit tăieturi sau contuzii din pricina geamurilor sparte sau a obiectelor deplasate de unda de şoc.

17 februarie 1600: Giordano Bruno e ars pe rug pentru erezie

Filosof, astronom şi matematician, Giordano Bruno s-a născut în Napoli în anul 1548 şi a fost una dintre victimele celebre ale Inchiziţiei. Iniţial dedicat studiului teologiei şi chiar uns preot în Ordinul Dominican, a fost excomunicat după ce a citit scrieri interzise de Biserică şi s-a implicat în discuţii ce puneau sub semnul întrebării natura divină a lui Iisus Hristos. I s-a deschis proces pentru erezie, apoi s-a trezit acuzat pe nedrept de crimă şi s-a văzut nevoit să fugă din Italia, pentru a scăpa cu viaţă. Cea mai cunoscută dintre teoriile sale este cea a universului infinit, compus din nenumărate sisteme asemănătoare celui solar. A făcut greşeala de a se întoarce în Italia în 1591. Un an mai târziu a fost arestat de Inchiziţie şi a început lungul proces pentru erezie ce avea să-i aducă, până la urmă, condamnarea la moarte. A fost ars pe rug în februarie 1600.

18 februarie 2001: este prins unul dintre cei mai mari turnători din FBI

Agentul FBI Robert Hanssen şi-a turnat vreme de 21 de ani colegii, dezvăluind KGB numele spionilor infiltraţi în serviciile de informaţii sovietice. Toţi cei demascaţi de Hanssen au fost executaţi de ruşi. În februarie 2001, în urma unei operaţiuni ample, americanii au descoperit că el era ”cârtiţa” şi l-au arestat. În 2002 a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

Citește mai multe despre Maria Tanase, debut și radio pe Libertatea.

Comentarii