Mergi direct la conținut »
VIDEO REPORTAJ/ Gospodarul care le dă românilor o lecție de civilizație, la marginea autostrăzii
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri

VIDEO REPORTAJ/ Gospodarul care le dă românilor o lecție de civilizație, la marginea autostrăzii

O vorbă din bătrâni spune că „omul sfințește locul”. Indiferent de loc. Chiar dacă vorbim astăzi despre ...o toaletă de pe autostradă. Toți acei care au oprit măcar și pentru un minut la „popasul nevoilor” de la kilometrul 206 de pe A2, în direcția București-Constanța s-au convins de asta.

Nea Fodor (Iordan Fodor) , ajuns la vârsta de 57 de ani, are câteva lecții de civilizație pe care le poate da conaționalilor. Lecții despre cum un om, prin muncă, poate face lumea mai frumoasă. Pentru că nea Fodor a reușit să facă dintr-un loc murdar, o mică oază de relaxare.

Refugiul, care i-a fost încredințat în urmă cu patru ani, a devenit încă din primele zile locul în care nea Fodor și-a pus în practică toate cunoștințele de gospodar. Lucrează în ture de 12 cu 24, 12 cu 48, și de fiecare dată când ajunge la muncă zâmbește. Și găsește câte ceva de făcut.

Ba pune flori în pahare de plastic la fiecare oglindă, ba rearanjează hârtia igienică sau mai dă cu sapa în pământul care a fost adus și pus în refugiu pentru a acoperi betonul. Chiar lângă toaletele pe care le veghează și-a făcut o grădină. Anul asta a avut dovlecei, plăcintari, ceapă, și cartofi.

Grădina de pe ciment

Toate sunt înconjurate de un gărduleț de flori pe care tot el le întreține. Și are acolo de la garofițe până la trandafiri. Zâmbește tot timpul de parcă munca lui este o distracție și are tot timpul la el un „bună ziua” vesel pentru cei care sunt grăbiți să-i treacă pragul cu viteză, forțați de nevoi.

Știe că nu are cel mai frumos serviciu din lucru, dar il tratează cu maximă seriozitate ca și cum viața unui om ar depinde de ceea ce face el acolo.

Primăria Sector 5 cumpără materiale sanitare și dezinfectanți la suprapreț de la o firmă de publicitate cu zero angajați
Recomandări
Primăria Sector 5 cumpără materiale sanitare și dezinfectanți la suprapreț de la o firmă de publicitate cu zero angajați
 

Până să ajungem la refugiul de la kilometrul 206, am trecut și prin alte astfel de locuri de-a lungul autostrăzii. Nu intrăm în detalii, dar simțurile( olfactiv și vizual)  ne-au fost puse la grea încercare!

Dă și de tineri neserioși

Au fost și persoane care, după ce au oprit la refugiu, fie i-au lăsat câte un leu – doi, sau bilețele de mulțumire pentru că reușește să facă un lucru atât de frumos dintr-o toaletă publică. Se bucură pentru fiecare apreciere pe care o primește, iar acest lucru în îndeamnă să meargă mai departe.

Iordan Fodor are totuși câteva ofuri când vine vorba de oamenii care vin la el în „vizita de 5 minute”. „La bărbați, i-am prins că își făceau nevoile pe pereți sau pe lângă. Câteodată i-am prins cum aruncau gunoiul pe jos fără să le pese că cineva trebuie să adune după ei. Și la femei subnt probleme, am prins de câteva ori niște doamne care mi-au furat hârtia igienică. Și când le-am întrebat de ce fac asta, mi-au răspuns ”, ne povestește mâhnit nea Fodor.

Partidul lui Ponta și-a triplat scorul electoral! Sondaj IMAS, ce se întâmplă cu PSD și PNL
Recomandări
Partidul lui Ponta și-a triplat scorul electoral! Sondaj IMAS, ce se întâmplă cu PSD și PNL
 

A ajuns să lucreze pentru firma care admnistrează refugiile de pe autostradă după ce a fost pus dat afară de la șantierul din Fetești. „Au venit disponibilizările și m-au luat și pe mine cu valul. Așa am ajuns să muncesc aici, dar nu îmi pare rău, că salariul este bun. Și atât timp cât faci o muncă, nu trebuie să îți fie rușine, ba chiar să te mândrești. Am lucrat și la niște service-uri”, ne povestește nea Fodor.

Se trezește cu soarele, adoarme cu luna

Când este de tură, se trezește de la 4.00 dimineața ca să-și pregătească pachetul, să-și bea cafeaua și să ajungă la muncă, că intră la 7.00 . Îl ia mașina de la firmă, alături de restul colegilor, apoi fiecare e lăsat la pe care-l administrează. 60 de kilometri dus, 60 de kilometri întors la fiecare tură, dar nu-i bai pentru că știe că muncă poate duce, numai să fie. „Totul se realizează prin bunăvoință, muncă și dăruire. Și e foarte important să pui suflet în ceea ce faci, dacă nu pui suflet nu iese nimic”, ne spune Iordan Fodor.

Românii care culeg căpșuni în Spania: Patronii spanioli preferă femeile, pentru că sunt mai delicate cu fructele și mai eficiente decât bărbații
Recomandări
Românii care culeg căpșuni în Spania: Patronii spanioli preferă femeile, pentru că sunt mai delicate cu fructele și mai eficiente decât bărbații
 

Fodor nu crede că face mai mult decât restul colegilor. Știe doar că el face cu drag. A primit o singură dată primă de merit, după ce a început să i se ducă vestea că pune flori la toalete și lumea oprea să vadă minunea. Pe urmă, șefii s-au obișnuit. Dar încă oamenii, dacă sunt pe autostradă și trebuie să facă o pauză, aleg să o facă la kilometrul 200.


Fraudă cu vouchere eMag și Kaufland! Nu vă lăsați păcăliți, nu dați clic și nu răspândiți mai departe mesajele

Close
Închide
  Close