De Paul Barbu,

Așa că, de Paște, mielul, drobul, salata boef, vor avea prețuri de mâncare gourmet pentru care veți plăti cel puțin 30% mai mult decât în urmă cu o săptămână.

Cea mai mare scumpire de zilele acestea o au verdețurile, care sunt nelipsite în mâncărurile de Paște. „Verdețurile și-a dublat prețurile de săptămâna trecută până azi. Dacă acum câteva zile dădeam 8-9 lei pe 10 legături de pătrunjel sau mărar, acum acestea au sărit de 20 de lei. Fructele s-au scumpit și ele, fie că vorbim de mere sau banane. De la 3,50 kilogramul la mere și 4,99 lei la banane, acum au sărit de 4 sau 4,5 lei lei și respectiv, 6,49 lei. Ananasul îl luam la 5-5,5 lei kilogramul, iar acum este 6,49 sau 6,99 lei”, Gabriel Buzoianu, comerciant care cumpără din en-gros.

Prețurile cărnii de miel

Deși scriam în urmă cu trei săptămâni că mielul s-a scumpit anul acesta, comercianții mici și fermierii dădeau kilogramul de carcasă cu 22-25 de lei, în schimb, acum produsul a ajuns, în hipermarketuri și 27 de lei.

Acum câteva săptămâni, kilogramul de carne de miel în viu era de 9 lei, acum a sărit de 12-13 lei, iar carcasa a ajuns de la 20 de lei la 25-27 de lei/kg. Doar la fermieri, dacă vreți, puteți găsi carnea, încă la 20 de lei/kg, sau dacă sunteți din Capitală, ceva mai ieftin este în Obor. În cazul fermierilor, dacă aveți noroc, unii dintre ei chiar se deplasează și la voi, dacă vă înțelegeți la preț.

Tragedia de la Timișoara. Ofițer ISU: 'Ni s-a cerut să păstrăm secretul în privința echipajelor care au intervenit în primele zile în bloc și s-au contaminat!'
Recomandări

Tragedia de la Timișoara. Ofițer ISU: 'Ni s-a cerut să păstrăm secretul în privința echipajelor care au intervenit în primele zile în bloc și s-au contaminat!'

Prețul la ouă

După scumpirile din iarnă, în care oul ajunsese și la un leu bucata în marile lanțuri de magazine, prețul ouălor scăzuse săptămâna trecută undeva la 35 de bani în piețele en-gros, dar trendul de creștere a revenit. „Ouăle le cumpăram săptămâna trecută cu 35 de bani bucata, iar acum au sărit de 45 de bani. Le iau, și le vând și eu cum un adaos mai mic pentru că altfel nu le mai cumară nimeni”, ne-a mai spus Buzoianu.

Pe de altă parte, pe grupurile de Facebook ale fermierilor români, ouăle nu mai sunt la vânzare încă de săptămâna trecută. Majoritatea anunțurilor au expirat pentru că deja fiecare și-a vândut stocurile. Prețul acestora era de un leu pe bucată.

Grindeanu a împărțit funcții pentru fetele a doi senatori PNL și PSD. Mediile pe care le-au obținut, după proba scrisă și interviu
Recomandări

Grindeanu a împărțit funcții pentru fetele a doi senatori PNL și PSD. Mediile pe care le-au obținut, după proba scrisă și interviu

Hipermarketurile sunt cele care mai vin cu oferte pentru cei care au nevoie de ouă, iar acestea sunt parcă trase la indigo. Cofrajul de 30 de ouă costă 14,99 de lei, aceasta fiind cea mai ieftină variantă pentru ouăle din industrie. Monitoruldeprețuri.ro afișează acest preț pentru mai toate hipermarketurile care au la vânzare ouă.

Prețul cozonacului s-a „dospit” și el

Cozonacul de casă are un preț ce variază între 25 și 30 de lei bucata, iar în marile orașe în găsiți la același preț, dar pe kilogram. Dar dacă nu aveți pretenții prea mari la cozonac și vreți doar să aveți ce să înmuiați în vin în prima zi de Paște, atunci trebuie să știți că în comerț există și cozonaci de 9-10 lei bucata. Aici apare riscul să fie chiar de la Crăciun, mai ales, că unii dintre comercianți nu i-au scos de pe rafturi din iarnă și până acum.

Un panetone ajunge și el la un un preț de 15-20 de lei, în medie, asta dacă nu aveți pretenție la cei ceva mai scumpi care pot depăși și 50 de lei bucata.

Revoltător! Ce a pățit eleva care a denunțat că școala a luat banii din bursele date de OMV Petrom
Recomandări

Revoltător! Ce a pățit eleva care a denunțat că școala a luat banii din bursele date de OMV Petrom

În schimb, mult mai tradiționala pască, are un preț de pornire de 15 lei, dacă o luați de la gospodine, și 12 lei din hipermarketuri.

Untul încă nu „și-a topit” prețul

Prețul untului a rămas aproape la fel după scumpirile din iarnă ce au survenit în urma unei false lipse a acestui produs din anumite piețe europene. Problema este că acum, chiar și cel mai ieftin unt și prost calitativ costă nimium 6 lei/pachetul de 200g. Așa că, dacă aveți nevoie de mai mult, mai bine mergeți la piață și cumpărați de la țăranii ardeleni, unde cel mai ieftin este 15 lei jumătatea de kilogram sau 400 de grame (baton). Este ceva mai gras, dar veți regăsi în acel un gustul bun de altădată.

Laptele și-a păstrat prețul mare pe care-l are în comerț de ani buni de zile, dar dacă aveți rude la țară, acolo litrul de lapte nefiert încă mai costă 2 lei sau 2,5 lei, în funcție de regiune.

Legumele pentru salate

Castraveții și roșiile și-a cam păstrat aceleași prețuri, în schimb, pentru cei pretențioși din Capitală, roșiile cherry costă la Obor cam 7 lei pe kilogram, asta dacă doriți să cumpărați unele la o calitate rezonabilă. Găsiți și la 2 lei kilogramul, dar aveți șanse foarte mari ca până acasă să se strice de tot.

Și pentru că în România, cartofii noi încă nu au apărut, puteți găsi deja de ceva vreme produsul adus cu generozitate din import, așa că puteți lua cartofi noi din Egipt la un preț de 2,5- 3 lei per kilogram, in timp ce cartoful vechi nu trece de 1,2-1,5 lei/kg.

Per total, veți avea o masă de Paște îndestulătoare, dar portofelul va fi ceva mai gol, în condițiile în care în această ecuație plină de colesterol nu am băgat și băuturile alcoolice și non-alcoolice.


Citește și:

Măicuțele de la Mânăstirea Șag au înroșit 1.000 de ouă – GALERIE FOTO

EXCLUSIV. Meniul de Paște la Penitenciarul Jilava. Ce mănâncă deținuții

O sportiva a fost călcată de tren, în timp ce avea căștile pe urechi. Tanara avea doar 18 ani
GSP.RO

O sportiva a fost călcată de tren, în timp ce avea căștile pe urechi. Tanara avea doar 18 ani

Horoscop 21 noiembrie 2019. Capricornii au tendința să fie mai duri cu cei din jur
HOROSCOP

Horoscop 21 noiembrie 2019. Capricornii au tendința să fie mai duri cu cei din jur